Sokan diákmunkaként tekintenek a „mekire” és társaira, hiszen a gyorséttermi hálózatok itthon is rugalmas munkaidővel és egyszerűn betanulható feladatkörökkel várják a jelentkezőket. Körbenéztünk, mit lehet tudni 2023-ban a munkakörülményekről, a fizikai terhelésről, illetve természetesen a bérezésről és a szakmai fejlődési lehetőségekről. 

Ha neked is megfordult a fejedben, hogy valamelyik gyorséttermi lánc egyik egységében vállalj munkát, ez a cikk neked szól! Segítünk elindulni a lehetőségek felméréseben, megvizsgáljuk, milyen előnyökre, milyen hátrányokra számíthatsz. A mcdonalds hu velemenyed szókapcsolatra való keresések száma csaknem elérni a háromezret, ami azt mutatja, többen érdeklődnek a gyorséttermekben végezhető munkák jellegéről, tudni szeretnék, az ott dolgozók miket tapasztalnak. Vagyis számíthatsz némi konkurenciára, amikor megpályázol egy-egy állást! 

 

Miért jó?

A burgerkészítés az egyetemisták körében régóta népszerű kereseti mód. Nem véletlenül: betanított munkáról van szó, amihez nem kötelező elvárás a vendéglátóipari tapasztalat, a több műszak és a rugalmas időbeosztás pedig szinte minden órarenddel összeegyeztethető. Dolgozni jellemzően 4,6 és 8 órában is lehet, a dolgozó legtöbbször választhat hétköznap és hétvége közül. A McDonalds fizetés terén nagyságrendileg ugyanolyan feltételeket kínál, mint fő versenytársai. A Burger King diákmunka csomagja hasonlít a KFC karrier lehetőségeihez, és így tovább. Kisebb eltérések természetesen lehetnek akár a bérben, akár a heti minimum óraszámban, de alapvetően hasonló ajánlatokra számíthatsz.
 

Miért van egy így? Nos, a vendéglátás tipikusan az az ágazat, amiből itthon évek óta több tízezer ember hiányzik, de az alacsony bérezés miatt az üres pozíciókat nagyon nehéz feltölteni. A kiélezett versenyben így a legnagyobb gyorséttermi láncok egymástól igyekeznek munkaerőt elszívni, illetve ajánlataikkal, hirdetéseikkel a legolcsóbb, legfiatalabb munkavállalókat, a diákokat megcélozni. 
 

Ebből kifolyólag a legtöbb étteremben kiemelkedően nagy a fluktuáció, az alkalmazottaknak csak töredéke marad évekig egy-egy beosztásban. A dolgozók döntő többsége ugródeszkának vagy átmeneti megoldásnak tekinti a krumplisütést. 

 

Munkakörülmények és elvárások

Az interneten elérhető, korábbi vagy jelenlegi dolgozóktól származó legtöbb KFC vélemény vagy McDonalds vélemény a sokszor nehézkes vendégkezelést, a fizikai megterhelést és a szupergyors munkatempót emeli ki negatívumként. Akár éttermi munkatárs, McCafé munkatárs, vendégtéri koordinátor vagy junior étteremvezető helyettes feladatkörökben dolgoznak, a kommentelők szerint alapvetően nehéz munkáról beszélünk, amit egy-egy összetartó csapat, a jó munkahelyi hangulat tud enyhíteni.

 

Friss értékelések

Háború a fizetésekben

A foglalkoztatási verseny tavaly kezdett el béremelésekkel járni. A nagy láncok belátták ugyanis, hogy a szerény bérét elvárt kemény és gyakran frusztráló munka nem ösztönöz hűségre: amint a konkurenciánál hajszállal is jobb feltételeket kínálnak, a munkavállalók egy része azonnal vált. 
Idén nyáron a diákmunkások átlagosan a következő óradíjakkal számolhattak (hangsúlyozzuk, a számok feladatkörönként, régiónként és beosztási preferenciák szerint változhatnak):


- a Burger King fizetés bruttó 1335-1990 forint között mozgott óránként,
- a McDonalds óradíja nappal bruttó 2000, az esti műszakban 2800 forinton állt meg, míg a
- a KFC óránként bruttó 1350 - 1950 forintot fizetett.

 

A béreken felül bónuszként a kiírásokban a borravaló, az étkezési kedvezmények, a műszakpótlékok, esetenként az utazási támogatás merültek fel. Érdekes hívószó a SZÉP kártya, a 100 százalék ünnepnapi bérpótlék, valamint a pénzkezelési pótlék is.