Ha éppen két munkahely között vagy, esetleg első pozíciódat próbálod megszerezni, ahogy múlnak a hetek, a hónapok, egyre nehezebb távol tartani magadtól a negatív érzéseket, a félelmeket. Ez egy természetes folyamat, hiszen a munkakeresés lelkileg igen megterhelő, azonban fontos, hogy kordában tudd tartani a rossz gondolatokat. Ebben nyújtunk most segítséget neked!

 

Több pszichológiai irányzat is vallja, hogy pozitív hozzáállással valós változásokat érhetünk el. Nem hiszel ebben, vagy úgy érzed, ez csak a sikeres emberek divatszövege, hisz akinek már sikerült, az könnyen beszél? Nem erről van szó, a pozitív gondolkodás gyakorlatilag csodákra képes! Hogy erről egy teljesen ide vágó példát hozzunk: aki magabiztosan, tettre készen, nyitottan érkezik egy állásinterjúra, nagyobb eséllyel tudja magát rátermett, megbízható szakemberként prezentálni, mint az, aki a korábbi kudarcokon rágódva, önmarcangolva, kétségekkel tele közelít a HR-essel való beszélgetéshez. 

Az aktuális álláshirdetések választékát böngésző, munkaerőpiacra lépő emberek legtöbbször nem is veszik észre, milyen rossz mantrát mondogatnak magukban: állást találni nehéz, szinte sehol nem adnak megfelelő fizetést, biztosan lesz nálam jobb jelentkező, ez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen vagy sikerüljön. Ismerősen hangzik? Ha benned is az ilyen gondolatok vették át az irányítást, a legfőbb ideje cselekedni! Ahhoz ugyanis, hogy megtaláld, majd megszerezd a hőn áhított pozíciót, mindenek előtt magadat kell meggyőznöd, képes vagy rá. Következzenek legjobb tippjeink!

 

Fókuszálj erősségeidre

Persze, ahhoz, hogy ezekre figyelj, ismerned kell őket. Egy profi, modern szakmai önéletrajz összeállításával már nagy vonalakban feltérképezted őket, hiszen legfontosabb szakmai és emberi erényeidet, sikereidet minden bizonnyal feltüntettél bemutatkozó anyagodban. Az azonban nem elég, hogy egyszer ősszeírtad őket − rendszeresen emlékeztesd rá magadat! Például így.

 

1. A reggeli pozitív gondolatok hozzájárulnak az eredményes, álláskeresésre fordított naphoz. Ébredéskor futtass le gondolatban egy gyors toplistát: miért vagy hálás, mit értél már el eddig, mi a célod, mik a szakmai ütőkártyáid. A nehézségek, kihívások latolgatása helyett ezekkel indítva máris jobb lábbal kelsz majd fel!


2. Készíts egy listát pozitív tulajdonságaidról, erősségeidről, értékes és piacképes szaktudásodról. Ha úgy gondolod, elkészültél, összesítésedet mutasd meg egy barátodnak, egy (volt) kollégádnak, akire hallgatsz, és hagyd, hogy ők még kiegészítsék azt. Később, ha valamikor elbizonytalanodsz, vagy egy lehetőséget végül más jelentkező kap meg, vedd elő ezt a papírt, olvasd végig figyelmesen, és meríts új erőt a következő kihíváshoz!


3, A pozitív gondolkodás másik trükkje, hogy minden megpályázott állásról, minden interjúról hozz el magadnak valamit, ami épít téged. Igenis jó döntés volt új életrajzot készíteni, bátor voltál, hogy megpályáztad az ágazat leghíresebb vállalatánál nyílt pozíciót, erre vagy arra a kérdésre frappáns, profi választ adtál. Tanuld meg meglátni, hogy akkor is fejlődsz, erősödsz, ha az adott felvételi folyamat végén nem neked adnak ajánlatot. 


4. A pozitív gondolatok lefekvés előtt is jól jönnek! Gondold végig, mi mindent tettél ma annak érdekében, hogy mielőbb munkába állhass. Emlékeztesd magadat kisebb sikereidre (elküldtél öt jelentkezést, kaptál egy interjú meghívást, találtál egy izgalmas álláspályázatot, stb.), majd képzeld el magad az álomállás birtokosaként: hol és mit fogsz csinálni, mi lesz a feladatod, mivel telnek majd munkanapjaid.


Ne ess túlzásba

Tűzz ki magad elé reális célokat! Ha két év tapasztalatod van, ne középvezetői pozíciókat pályázz, ahol minimum tíz, iparágban eltöltött év alapfeltétel. Ne add be jelentkezésedet olyan kiírásra, amiben általad nem beszélt nyelveken kellene dolgoznod, ne állj hozzá úgy, hogy kizárólag akkor leszel elégedett vagy boldog, ha annál az egyetlen cégnél tudsz elhelyezkedni! Ne feledd: az élet a legjobb rendező − az igazán remek lehetőségek olykor nem várt helyekről érkeznek. Vedd észre őket!
Végezetül pedig tartsd észben, az önsajnálat igen veszélyes: a „nekem sosem sikerül”, a „másoknak mindig könnyebb”, a „pedig ezt igazán megérdemeltem volna” jellegű gondolatok nem vezetnek előre, csak lehúznak, és erősítik a benned a kudarcélményt. Igen, tény, hogy a világ kemény tud lenni, az álláskeresés pedig még annál is küzdelmesebb lehet, azonban számtalan jó példa mutatja előtted: sikerülhet! Ezt már te magad is bizonyítottad: korábbi munkahelyeidet is sikeresen pályáztad meg, menni fog tehát most is!