Természetesen nincs szükség arra, hogy ügyvéddel jelenj meg a szakmai beszélgetésen, de fontos, hogy álláskeresőként tisztában légy a legfontosabb jogszabályi előírásokkal, melyeket az interjúztató személynek is kötelessége betartani. Vannak ugyanis tiltólistás témák.

 

Magyarországon a Munka Törvénykönyve tartalmazza a munkavégzéssel kapcsolatos jogi normákat. Egy munkajogi kódexről beszélünk, amely az itthon munkát vállaló, munkavállalókat foglalkoztató jogait és kötelességeit foglalja össze. Mások mellett meghatározza a munkaviszony alanyait, mindkét szerződő fél tekintetében kitér a munkaszerződés teljesítésére, definiálja a munkaidőt, a keresőképtelenséget, a munkaügyi kapcsolatokat és viták rendezésének mikéntjét.

Részletesen tárgyalja azt is, a munkáltató az állásinterjún kizárólag olyan kérdéseket tehet fel, amelyek a munkaviszony szempontjából lényegesek, és nem sértik a jelentkező személyiségi jogait. Hogy „élesben” ne érjen meglepetés e téren, fontos, hogy te magad is felkészült légy, amikor a kiszemelt pozícióért ringbe szállsz. Mutatjuk a tiltólistát!

 

Minden, ami a munkavégzés szempontjából irreleváns, illetve magánügy

Tulajdonképpen ezzel a félmondattal összegezhető a lényeg. Interjún a HR specialista vagy a cégvezető, a menedzser kizárólag olyan szakmai témákban tehet fel kérdéseket a jelölteknek, melyek kapcsolatban állnak a feladatkörrel. Ilyenek a szakmai jártasság, a készségek, tapasztalatok, fejlődési célok stb. A jogszabályok szerint a következő témák nem tartoznak ebbe a körbe:

- életkor,

- származás,

- szexuális orientáció,

- vallási meggyőződés,

- politikai álláspont,

- családi állapot és gyerekvállalás,

- anyagi helyzet és körülmények,

- magánélet.

 

Technikák a helyzet kezelésére

Mit tegyél, ha mégis feltesznek neked ilyen kérdést? Először is mérlegelj! A fenti témák többsége tényleg tabu (család, vallás, politika), de szigorúan értelmezve például a hobbijaid felől sem érdeklődhet beszélgetőtársad. Szabadidős foglalatosságaidról mégis gyakran szó kerülhet, éppen azért, hogy oldódjon a feszültség, te magad jobban érezd magad az interjúhelyzetben.

Ha azonban a kérdés valóban tilosban jár, több lehetőséged van.

- Válaszolhatsz, ha szeretnél, de tudd, hogy az nem kötelességed! Csak olyan információt ossz meg magadról, ami számodra komfortos.

- Finoman, de határozottan háríthatsz is.

- Illedelmesen jelezheted, ebben a beszélgetésben ez szokatlan irány. Kérdezz vissza, a téma miért és miképp releváns a szóban forgó pozíció betöltése, a feladatkör ellátása kapcsán.

Egy-egy „illegális” interjúkérdés esetén azonban ne gondolj egyből rosszra: lehetséges, hogy az interjúztató csak túl lelkes, esetleg ő maga is izgul, vagy csupán szerencsétlenül tette fel a kérdést. Ha azonban egymás után merülnek fel magánéletedet firtató témák, légy résen, és gondold végig, ez a munkahely valóban neked való-e.

 

Beszélj róla!

Tudtad, hogy a munkahelyeink.hu oldalon a többi munkakeresővel megoszthatod állásinterjún szerzett tapasztalataidat, illetve te is böngészhetsz mások bejegyzései között? Mindkettő igen hasznos funkció, hiszen jobban képbe kerülhetsz, egy-egy vállalathoz jelentkezve mire számíthatsz, illetve másoknak szintén nagy segítséget jelenthet a te interjúélményed. Használd ki bátran az internetes közösség erejét: tájékozódj és ossz meg, az állásinterjú fontos tapasztalat. Neked is, a többi álláskeresőnek is.