Végzősként, pályakezdőként sokan komoly dilemmával találkoznak: szakmai tapasztalat hiányában úgy érzik, szerényebbek az esélyeik egy-egy állás megpályázásakor, de az ingyenmunka „luxusát” nem mindenki tudja vállalni. Kinek jár fizetés? Mire kell figyelni, mivel kell készülni? Ha te is ez a dilemma előtt állsz, kattints, és kerülj képbe!

 

A szakmai gyakorlat célja, hogy már hallgatóként megismerkedj egy vállalat szervezeti felépítésével, vállalati kultúrájával, valós körülmények között készülhess későbbi munkádra, valamint képet kapj a szakmádra, specializációdra jellemző tipikus feladatokról. Nagyon nem mindegy azonban, mindezt milyen körülmények és viszonyok között teszed.

Kiindulópont: törvényi keretek

Magyarországon egyértelmű szabályozás alá esik a kérdés. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 44. § (3) bekezdése szerint a hat hét időtartamot elérő egybefüggő szakmai gyakorlat esetén a hallgatót díjazás illeti meg, amelynek mértéke legalább a minimálbér hatvanöt százaléka. Vagyis, ha egyszerre több mint hat hétig dolgozol, neked is jár fizetés. Béredet a szakmai gyakorlati helyedtől kapod majd, akivel első napod előtt hallgatói munkaszerződést kötsz. Ez esetben próbaidőd nincs, ám munkaviszonyod fennállása alatt jár betegszabadság is.

 

Mire figyelj mégis?

Mindenekelőtt keresd meg felsőoktatási intézményed honlapján azoknak a cégeknek, vállalatoknak a listáját, mellyel az egyetem vagy főiskola már aláírt együttműködési megállapodást. Ahhoz ugyanis, hogy hivatalos szakmai gyakorlatodat ott tölthesd, szükség van egy ilyen dokumentumra (ha kinézted a céget, és az fogadna is téged, de nincs szerződés, egy-két plusz adminisztráció körrel ezt is elintézheted, úgyhogy aggodalomra semmi ok).

Fontos azonban, ha „új” céghez mész gyakorlatra, előre tisztázd a feltételeket. A „kipróbált” helyeken valószínűleg nem érhet meglepetés, azonban, ha te leszel az első gyakornok, légy résen. A mai napig hallani egy-egy rémtörténetet, hogy a gyakorlati idő két részre bontására, vagy csak 5 hetes időtartamára hivatkozva a hallgató nem részesül fizetésben. Ne felejtsd: a törvény a minimum hat hét időtartamot elérő, egybefüggő szakmai gyakorlatra vonatkozik.

 

Amikor nincs fizetés, mégis nyersz

Pályakezdőként különösen fontos, hogy valami extrával kiemelkedj a tömegből. Ahhoz, hogy megakadjon rajtad a felvételi folyamatot vezető HR-es szeme, kiváló példa a különböző, álmaid állása szempontjából releváns gyakorlat – akkor is, ha az nem járt bérezéssel. Bizony, jól sejted, az önkéntes munkáról van szó. Az önkénteseket fogadó szervezet megtalálása lesz a legegyszerűbb, hiszen „ingyen” munkaerőnek a legtöbb szervezet örül.

Ha például gyógytornásznak készülsz, önkénteskedj a helyi idősek otthonában. Rendezvényszervezést tanulsz? Segíts be a helyi művelődési házban vagy polgármesteri hivatalban. A marketing az irányod? Szuper! Vedd kezelésbe egy neked szimpatikus civil alapítvány közösségi média csatornáját. A lista tetszés szerint folytatható. Ez a pár hónap alatt szerzett extra tapasztalat nem csak plusz egy sor a szakmai életrajzodban, hanem egy aduász, ami könnyen bejuttathat téged első állásinterjúdra.

Ha maradt megválaszolatlan kérdésed, még nem tudod, merre indulj, vagy szívesen vennél pár extra tippet, böngészd át a munkahelyeink-hu egyetemistáknak szóló szekcióját, ahol számos információt, gyakorlati hely értékelést és egyéb hasznos tudnivalót összegyűjthetsz!