Egy nagyon izgalmas, rengeteg szépséget rejtő, keresett szakmáról van szó, mégis sokan nem tudják hova tenni, ki, mi a konduktor. Ha karrierválasztás vagy -váltás előtt állsz, és nem áll tőled távol az emberekkel való foglalkozás, a holisztikus szemléletmód, akkor lehet, hogy ez számodra is érdekes hivatás lehet. Kattints és kerülj képbe, milyen feladatkörről van szó, milyen képességeket igényel ez a munka, itthon hol található konduktor képzés, illetve milyen specializációk közül választhatsz!


A konduktor jelentése, ha a szűk definíciót nézzük, egy speciális pedagógiai szakember, aki olyan gyermekek és felnőttek komplex fejlesztését végzi, akik központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérültté váltak. Munkája során pedagógiai, orvostudományi, pszichológiai, filozófiai eszközöket, megoldásokat egyaránt alkalmaz. Holisztikus, vagyis a testet, a szellemet és a lelket egységben vizsgáló szemléletmóddal közelít pácienseihez, egyedi, személyre szóló fejlesztési terveket alkot és hajt végre. A konduktor a személyiség teljeskörű fejlesztésével a nevelési folyamat során felkészíti a mozgássérültet az önálló boldogulásra.

Tudtad? A konduktív pedagógiát egy magyar doktor, Pető András dolgozta ki − igen, a híres Pető Intézet az ő nevét viseli. A szakértő az 1950-es években dolgozta alkotta meg módszerét, amit azóta világszerte elismernek és használnak. 


Konduktor a gyakorlatban


A mozgássérült felnőttekkel és gyerekekkel foglalkozó szakmák egyikéről van tehát szó. A konduktor azért dolgozik, hogy a rábízott mozgásukban korlátozott emberek mások számára is jelentőséggel bíró munkát tudjanak végezni. Célja, hogy a speciális fejlesztéseken keresztül, az adott személy pozitív tulajdonságaira, adottságaira, képességeire építve az egyén képes legyen hasznossá válni embertársai számára. 

A megfelelő működés, az úgynevezett ortofunkció, kialakítását játékon, óvodai, iskolai és rehabilitációs csoportfoglalkozásokon keresztül éri el. A konduktor a rá bízott gyerekeket, felnőtteket rávezeti az önálló megoldások kitalálására, a feladatok végrehajtására. 

 

Mostanában hozzáadott bérek


A szakmához elengedhetetlen készségek és képességek


Mivel a konduktor emberek fejlesztésével foglalkozik, a nagyfokú empátia, a nyitott, érdeklődő személyiség, a kifejezetten jó kommunikációs készség elengedhetetlen a sikerhez. Ezeken túl, a hivatás iránt érdeklődőknek szükségük lesz a következőkre:


    - aktivitás létrehozásának képessége,
    - az együttműködés, a figyelem és az operatív megfigyelés képessége,
    - motivációs képesség,
    - türelem és kitartás,
    - megfelelő fizikai kondíció,
    - kreativitás.

 

Röviden a képzésről


A konduktorképzés a pedagógusképzés egy speciális ága. A szakma sok területet ölel fel, a mozgásfejlesztés mellett a beszéd, kognitív és más területek fejlesztését is megvalósítja.
A konduktori képzés jelenleg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán működik, nyolc féléves pedagógusképzés keretein belül. Az alapozó év után a korai fejlesztés, az óvodás korosztály, az általános iskolás korcsoport, illetve a rehabilitációra szoruló felnőttek irányában lehetséges szakosodni. A végzett konduktorok hazánkban a Pető Intézetben, óvodákban és iskolákban tudnak elhelyezkedni, azonban külföldön is nagy rájuk a kereslet, így akár nemzetközi karrierre is nyílik lehetőség.