Menni vagy maradni − ágazattól, pozíciótól, szakmai tapasztalattól függetlenül fogas kérdés. Bár minden helyzet más és más, hirtelen felindulásból felmondani, vagy kényelemből maradni ugyanúgy rossz döntés lehet. Bemutatjuk mit tehetsz, ha úgy érzed, valami komolyan nem stimmel.

Tökéletes munkahely a legritkább esetben létezik, már csak azért is, mert mindannyian mást tartunk tökéletesnek. Ezzel együtt nem kell, hogy gyomorgörccsel kezdd a napokat, hogy kiégve, fásultan végezd a rutinná vált feladatokat. Ha úgy érzed, szakmailag és/vagy emberileg nem elégít ki jelenlegi helyzeted, ideje cselekedni. Vigyázz azonban, mert a felmondás nem az első, hanem épp, hogy az utolsó lépés! Előtte magadban, majd házon belül célszerű tisztáznod egyet, s mást, majd jöhet a munkaerőpiaci kitekintés és az álláshirdetések böngészése, végül pedig a döntéshozatal. Kezdhetjük?

 

Első lépés az önismeret

Szabadíts fel magadnak fél napot, és készíts részletes listát mindarról, ami miatt úgy érzed, eljött a váltás ideje. Bérprobléma? Személyes ellentétek? Unalmas vagy éppen túl magas szakmai elvárások? Fejlődési lehetőség hiánya? Szakmai érdeklődési köreid változása? Gyűjtsd össze az okokat, majd írd oda hozzájuk, szerinted kinek és mit kellene változtatnia, hogy az adott probléma megoldódjon.

HR specialisták és szakmai coach-ok egyaránt tapasztalják, hogy sok munkavállaló nem tudja pontosan megfogalmazni, miért gondolkodik munkahely- vagy karrierváltáson. Önismeret, okfeltárás nélkül azonban maradni, illetve az ideális új munkahelyet megtalálni is szinte lehetetlen.

 

Tárgyalj!

Ha csak nincs nagyon nyomós okod az elzárkózásra, add meg az esélyt jelenlegi munkáltatódnak, hogy változtasson, hogy együtt megoldást kereshessetek. Gyakran előfordul, hogy a munkavállalót emésztő problémák − vagy azok egy része − könnyen és gyorsan orvosolhatók, és a cégvezetés örömmel teszi meg a szükséges lépéseket. A megbízható, jól teljesítő munkaerő minden cégnél, vállalatnál kincset ér, ezért a legtöbb esetben a HR és a menedzsment pozitívan fogadja, ha egy alkalmazott őszintén elmondja dilemmáját.

A megbeszélés alatt legyél nyílt és őszinte, kerüld a személyeskedést, de ne habozz felhozni a nehézségeket, valamint az azok kezelésére javasolt lépéseket. Hallgasd meg illetékes beszélgetőpartneredet, majd adj néhány napot megfontolásra, hiszen a HR-esnek jellemzően egyeztetnie kell közvetlen feletteseddel, akár a cégvezetővel is, mielőtt cselekszik.

 

Hallgasd meg az ajánlatot

Abban a ritka esetben, ha munkáltatód elzárkózik mindenfajta egyeztetéstől, már ugorhatsz is a következő részhez − ne aggódj azonban, erre alig van esély. Sokkal inkább arra számíthatsz, hogy a HR közvetlen vezetőd jelenlétében még egyszer átveszi veled problémáidat, és felvázolja javaslatát. Ne sértődj meg, ha azok között olyan pontok is vannak, ahol neked kell nézőpontot váltanod. Maradj nyitott, konstruktív, majd otthon mérlegelj.

Nem biztos, hogy közvetlenül azt kapod, amit kértél, ez azonban nem feltétlenül elfogadhatatlan. Ha például fizetésemelés helyett szakmai továbbképzések sorát ajánlják fel neked, azt érdemes megfontolnod. Ha új pozícióban vagy átalakított feladatkörben gondolkodnak, az annak a jele, hogy a cég számít rád, és igyekszik megtartani téged. Fair az is, ha egy előléptetéshez reális szakmai feltételeket, mérföldköveket szabnak, melyeket teljesítened kell.

Tartsd észben, hogy nem kell azonnal választ adnod. Nyugodtan kérj néhány nap gondolkodási időt!

 

Ha a mérleg nem pozitív

Jobbik esetben egy-két további megbeszélésen megtaláljátok a közös nevezőt, és munkáltató, munkavállaló is elégedet lehet a végeredménnyel. Ha azonban nem sikerül kompromisszumra jutnotok, érdemes elkezdened az álláskeresést. Készíts egy modern, trendkövető, profi szakmai életrajzot − a munkahelyeink.hu portálon négy mintát is találsz −, fogalmazd meg, milyen munkahelyet szeretnél, és válogass a hirdetések között.

Blogunkon számos tartalmat találsz, ami segít az elindulásban, két fontos szempontot viszont itt is kiemelünk: egyrészt saját érdekedben ne mondj fel addig, míg nincs az új munkáltatóval aláírt munkaszerződésed, másrészt szakmai jóhíred megtartásáért törekedj arra, hogy az elválás a régi munkáltatóval, főnököddel korrekt módon történjen.

 

Amikor váltani KELL

Vannak olyan extrém esetek, ahol nincs helye az egyeztetésnek. Reméljük, te soha nem találod magad hasonló szituációban, de a biztonság kedvéért összegyűjtöttük azokat a piros zászlókat, amikor mérlegelés helyett a felmondás a helyes lépés:

- Nem érzed magad biztonságban munkahelyeden.

- Több jelzésed ellenére teljesíthetetlen munkamennyiséget rónak rád.

- Huzamosabb ideje folyamatos stresszben dolgozol, és nincs kilátás enyhülésre.

- Az irreális elvárások távolról sincsenek arányban a bérekkel.

- A rossz munkahelyi klíma (elviselhetetlen főnök, áskálódó kollégák) lehetetlenné teszi munkavégzésedet és/vagy aláássák jó közérzetedet.

- A cég pénzügyi helyzete bizonytalanná vált, vagy visszaélések kerülnek napvilágra.