Hazánkban az alkalmazottként dolgozó munkavállalók éves szabadsága alapszabadságból, életkor szerint hozzáadott pótszabadságból áll – plusz erre jönnek még az extrák, például a gyerekek, vagy a munka jellege után járó további napok. A tényleges számot több tényező is befolyásolja, például a munkaszerződés, a munkaidő, valamint a vállalat belső szabályzata. Olvass tovább a részletekért!

Munkavállalóként természetes, hogy tudni szeretnéd, 2024-ben hány szabadnappal rendelkezel. Ahogy januárnak a végére érünk, és mindenki belerázódott az új év ritmusába, egyre többen kezdik tavaszi pihenésüket, nyári szabadságukat tervezni. Mielőtt kérdéseiddel bejelentkezel a HR osztályra, nem árt, ha az alapokból felkészülsz. Így sokkal előnyösebb képet festesz magadról a beszélgetés során, és a kollégádat megtiszteled azzal, hogy nem nulláról kell kezdenie. Használhatod a neten elérhető többféle szabadság kalkulátor egyikét is, de – különösen, ha nemrég kezdtél munkahelyeden – ne hagyd ki a HR-rel való egyeztetést!

 

Szabadság életkor szerint – a magyar rendszer 

Hazánkban a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak 20 nap éves szabadsággal rendelkeznek. Ennek száma az életkor előrehaladtával nő, a 25. évüket betöltötteknek 1, míg a 45 felettiek már 10 nap pótszabadság jár. Az életkoron túl a szabadnapok számához hozzá adódik még a gyerek(ek) nevelése, a munkavállaló esetleges megváltozott munkaképessége, illetve az egyéb, speciális munkahelyzetek után járó többféle pótszabadság.

 

A szabadság táblázat szintén elérhető neten, a legfontosabb extrákat azonban kigyűjtöttük neked:

 

- 1 gyermek után 2, 

- 2 gyermek után 4,

- 3 vagy több gyermek után 7, 

- fogyatékossággal élő gyermek esetén további 2,

- veszélyes és mentálisan megterhelő munkákat végzőknek 5, illetve 

- különböző fogyatékossággal élő munkavállalóknak 5 további pátszabadság jár. 

 

A szabadnapok száma tehát egyénenként eltérő. A helyzetet azonban bonyolítja a részmunkaidős foglalkoztatás vagy az év közben való munkahelyváltás. Utóbbi esetén ugyanis csak a naptári évből még hátra levő hónapok arányosított szabadnapjai járnak. 

 

Rendelkezés a szabadság fölött

A Munka Törvénykönyve rögzíti azt is, mikor és milyen körülmények között veheted ki szabadságodat. Egyrészt: igényedet minimum 15 nappal a dátum előtt be kell jelentened munkáltatódnak, másrészt pedig – akármilyen furcsán is hangzik – összes szabadságodból Te csak 7 nap felett rendelkezhetsz a főnököd jóváhagyása nélkül. A többi napot munkáltatód szabhatja meg – persze, hogy él-e ezen jogával, az más kérdés. 

Jogosult vagy továbbá évente egyszer legalább 14 nap – azaz 10 munkanap – egybefüggő, hosszú szabadságra, azonban ezt munkáltatódnak nem kötelező pontosan akkor biztosítania, amikor azt te szeretnéd. Fontos, hogy munkaszerződésed aláírása előtt alaposan tanulmányozd át a szabadság kivételére vonatkozó pontokat is, ugyanis egyes belső szabályozások további korlátozásokat tartalmazhatnak. 

 

Munkavállalás és szabadság külföldön

Tekintettel arra, hogy egyre több magyar fiatal tervez külföldi karriert, fontos, hogy beszéljünk az Európai Unió többi tagállamának éves szabadság rendszereiről. A helyzet ugyanis a következő: Európa minden országának megvan a maga gyakorlata és jogszabályi környezete, ami nem feltétlenül egyezik az itthoni rendszerrel. Mielőtt belevágsz a külföldi karrierbe, mindenképpen tájékozódj az adott ország éves szabadságairól, extra napjairól és kivételeiről. Jó hír, hogy a kutatást elvégezheted online, hiszen ezek a törvények interneten minden esetben elérhetők – kezd a keresést az adott ország munkaügyi hivatalának honlapján. 

Amikor pedig egy-egy nyitott pozícióra téged is meghallgatnak egy állásinterjún, a meeting vége felé kérdezz rá erre az ugyancsak fontos témára. Ne aggódj, nem fognak kapásból lógósnak tartani, csak hangsúlyozd, hogy külföldiként nem látod át a teljes rendszert. Kérdezz rá, hány nap alapszabadságod lesz, ha vannak gyerekeid, utánuk kapsz-e extrát. Tudd meg, milyen az adott cég gyakorlata: mennyivel a céldátum előtt kell jelezni a szabadságigényt? Mi történik, ha hirtelen haza kell látogatnod? Hány nap fölött rendelkezel Te, hány fölött a munkáltatód? A kiválasztást végző HR-es ezeket a kérdéseket mind meg tudja válaszolni – neked pedig a szerzett információk tükrében már van mérlegelési alapod, hogy az adott cég, illetve az adott ország az éves szabadság mértéke szerint is megfelel-e elképzeléseidnek.