Az álláskeresésnek vitathatatlanul frusztráló része a munkáltatói visszajelzésre való várakozás egy-egy beküldött pályázat kapcsán. Viszonylag gyakori azonban, hogy a kiírásban jelölt dátumnál később, vagy egyáltalán nem jelez vissza a kiválasztást végző személy. Nézzük meg együtt, mikor, miként érdemes telefonon érdeklődnöd!

Korábbi cikkeinkben kitértünk már arra, mennyire fontos a testreszabott, egyedi szakmai önéletrajz készítése, rámutattunk, miért célirányosan jelentkezz ahelyett, hogy gondolkodás nélkül mindenhova beadod pályázatodat. Tekintsük ezért most kiindulópontnak, hogy profi, trendkövető CV-vel, szakmai tapasztalatod és készségeid szempontjából releváns álláskiírásokra nyújtottad be anyagodat. Akár álmaid állásáról is lehet szó, ezért érthető, nem szeretnél tétlenül ülni. Mit tehetsz, ha múlnak a napok, a hetek, és nem érkezik visszajelzés a munkáltató részéről?

 

Menj elébe!

Ha valóban úgy érzed, rád írták ki a pozíciót, vagy egy olyan céghez kerülhetsz be általa, ahova régóta vágysz, pályázatod beküldése előtt nyugodtan érdeklődhetsz a felvételi folyamatról. Derítsd ki, ki végzi a beérkező CV-k előválogatását (ebben például egy belső ismerős könnyedén segíthet), szerezd meg munkahelyi telefonszámát, és egyeztess vele röviden. Kérdezz rá, várhatóan hány körből áll majd a kiválasztás, hány jelentkezőt terveznek személyesen meghallgatni, mikor és milyen formában várhatsz visszajelzést. Ezzel egyrészt neveden nagyobb eséllyel akad meg a HR-es szeme, hiszen már beszélt veled, mutatod, hogy komolyan érdekel a lehetőség, illetve megszerzed azokat az információkat, amik könnyebbé, kiszámíthatóbbá teszik a várakozást.

Fontos azonban, hogy ne élj vissza a toborzó idejével! Érdeklődj röviden, de ne személyeskedj, ne próbáld meg telefonon is eladni magad. Légy illedelmes, és fogadd el az esetleges kitérő válaszokat is.

 

Figyelj a kiírásra!

Sok esetben az álláskiírásban már szerepel egy-egy megjegyzés a felvételi folyamatról. Amennyiben fix határidőt kötnek ki, annak lejárta előtt még nem érdemes aggódnod, hiszen valószínűleg megvárják az összes pályázatot. Előfordulhat, hogy feketén-fehéren megírják, csak a következő fordulóba jutó jelentkezőknek áll módjukban válaszolni. Ezt ne vedd zokon, minden bizonnyal megvan rá az okuk. Ha megadják, a visszajelzések telefonon vagy e-mailben várhatók, mobilodat ne felejtsd néma üzemmódban, bejövő leveleidet napi rendszerességgel ellenőrizd, nehogy a te figyelmetlenségedből kifolyólag maradj le a lehetőségről. 

 

Tedd!

Természetesen zaklatni egyetlen toborzót sem szabad, egy rövid, illedelmes telefonhívásban azonban nincs kivetni való. Ha például megkaptad a(z automatikus) visszajelzést, hogy pályázatot célba ért, vagy akár már jelezték, hamarosan interjúidőpont kapcsán fognak keresni, de a hívás vagy levél késik, bátran érdeklődj!

Feltétlenül jelentkezz az adott toborzónál, ha már túl vagy egy interjún, de azóta nem hallottál felőle. Ez nem jelent biztos kiesést, így megéri telefonálni. Elhúzódhat a folyamat, időközben átalakulhatott a pozíció, esetleg téged tudnának a cégnél más munkakörben elképzelni − tájékozódj, és ne hagyd, hogy a várakozás felőrülje idegeidet, vagy elvegye kedvedet a további jelentkezésektől!

 

Ne tedd!

Először is: ne vedd kudarcnak, főleg ne személyes sértésnek, ha egy-egy munkaadótól nem kapsz választ. Nem lehetsz tisztában a belső viszonyokkal, a HR leterheltségével, a jelentkezők számával. Vedd figyelembe azt is, hogy több helyen a kiválasztás végéig várni szoktak az elutasításokkal. 

Ne engedd, hogy önbizalmad csökkenjen! A válasz elmaradása sajnos benne van a pakliban.

Ne bántódj meg automatikus üzeneten vagy sablon visszajelzésen! Tény, hogy kiábrándító érzés, ha általános elutasítást kapsz, amit jól láthatóan minden kiesett jelentkezőnek elküldenek, azonban háborogni sem érdemes miatta. Attól pedig határozottan óvunk, hogy sértett hangú üzenetben kérd számon a csoportos elutasítást. Ne feledd, célod, hogy szakmai jóhíreden egy cégnél se essen csorba!