Mit jelentenek az egyes reakciók? Hogyan lehet olvasni őket? Mit üzen egy lagymatag kézfogás vagy a keresztbe font kar? Ha álláskeresésben vagy, érdemes kiművelned magad a témában, ugyanis magadról, de beszélgetőtársaidról is sok minden kiderül egyetlen szó elhangzása nélkül. Összegyűjtöttük neked az alapokat, amiből megtudod, mit árul el a testbeszéd, illetve ha jól alkalmazod, miként válhat hasznodra.

Már az ókori görögök is foglalkoztak vele, nem újkeletű, múló divatról van tehát szó. A megfelelő testbeszéd mindig fontos volt az egyes civilizációkban, királyok, politikusok, vállalatvezetők, házaló ügynökök tanulják éveken keresztül, hogy is kell „jól csinálni”. A helyes, célnak megfelelő testbeszéd ugyanis nagyban hozzájárul a sikerhez, akár meggyőzésről, jó színben való feltüntetésről, vagy akár fenyegetésről van szó. Utóbbi természetesen nem merül fel a munkaerőpiac berkeiben, azonban a megnyerő, hiteles, a szóban forgó pozícióra valóban alkalmas jelentkező képét az állásinterjún csak akkor alkothatod meg magadról, tudod, mire jók a metakommunikációs jelek, és ügyelsz arra, kezed, lában, tekinteted mit csinál. 


Három tedd és ne tedd testbeszéd trükk

Testtartás: az interjú alatt húzd ki magad, fotelben se terpeszkedj, lábaidat ne dobd szét. Nem kell karót nyelten feszengened, de tiszteld meg a HR-est, hogy összeszedetten ülsz, állsz. A testbeszéd kéztartás vonalon is lényeges. Ne piszkáld vagy tépd a körmeidet, ne tördeld izületeidet − ha izgulsz, és ettől ujjaid hajlamosak önálló életre kelni, inkább fektesd őket lazán az öledbe. A szorosan karba tett kéz vagy keresztezett láb zárkózottságot, védekezést jelent, amit szinten érdemes kerülnöd.

Szemkontaktus: bátran nézz intrejúztatód szemébe! Ha csak magad elé bámulsz, hiába adod a legjobb válaszokat, nem valószínű, hogy behívnak a következő körre. Hogy miért? Nos, a  szemkontaktus elkerülésének oka jellemzően a túlzott szégyenlősség, a szociális készségek hiánya, sőt, akár a füllentés − egyik sem jó belépő álmaid munkahelyére. Ha többen ülnek veled szemben, a beszélgetés alatt legalább egyszer tarts fenn hosszú mély szemkontaktust mindenkivel, ezzel bevonod őket az interjúba, és lehetővé teszed, hogy határozott benyomást alakítsanak ki rólad. 

Kézfogás: kardinális kérdés. Akár gyakorold is, mert sokkal jobban befolyásolja „szereplésedet”, mint gondolnád! Ha kezedet túlszorítod, az agressziót és dominanciát, ha csak lazán odatartod, az érdektelenséget, önbizalomhiányt sugall. Semmiképp ne fordítsd lefelé kinyújtott tenyeredet, mert azzal alárendelt helyzetbe kényszeríted a másikat. A jó kézfogás rövid, határozott, a két fél szemkontaktust tart közben. Interjúhelyzetben várd meg, amíg a felvételi folyamatot végző fél a kezét nyújtja neked.

 

Friss információk az interjúkról

Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Semleges tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.


Olvass a sorok között

Mi a testbeszéd jelentősége partnereidnél? Egy állásinterjús helyzetben sok hasznos információt szerezhetsz, ha tudod, mire figyelj. Ne aggódj, nem túl bonyolult! Ha például elsütsz egy poént (amit egyébként csak mértékkel javaslunk), és a HR szakértő összefonja karjait, abból leszűrheted, hogy ezen az interjún nem a humor lesz a vezérfonal. Ha azonban beszélgetőpartnereid veled együtt nevetnek, értékelik viccedet, az azt jelenti, azonos hullámhosszon vagytok. Ha egy szakmai kérdésre adott válaszod felemelt szemöldököket eredményez, akkor minimum meglepetést okoztál, de az is lehet, hogy nem értenek egyet mondandóddal. A karba tett kéz és láb akár a szimpátia hiányára is utalhat, azonban elképzelhető, társad egyszerűen csak fázik. 

A testbeszéden keresztül még magáról a munkahelyről is levonhatsz következtetéseket. Ha jelen van a cégvezető, és kézfogásnál fentről betakarja, szinte összeroppantja vagy maga felé húzza tenyeredet, előfordulhat, hogy elnyomó, ellentmondást nem tűrő főnökbe futottál, akivel nem mindig lesz egyszerű együtt dolgozni. Ha azonban a veled szemben ülők automatikusan felveszik egymás testtartását, az arra utal, kedvelik egymást, szívesen dolgoznak együtt − vagyis jó eséllyel remek csapatba érkezel, ha végül téged választanak.