Az ünnepek után felfrissülve, a tavalyi fáradalmakat kipihenve itt az ideje, hogy belevesd magad a munkakeresésbe! Írj olyan szakmai életrajzot, ami kreatív, de fókuszált, bemutatja kiemelkedő teljesítményeidet, és személyre szabottan az aktuális kiírásra reflektál. Segítünk elindulni, hogy 2024-ben megszerezd álmaid munkahelyét! 

Milyen a jó önéletrajz minta? Mennyire releváns idén egy tavalyi europass önéletrajz minta? Hogyan mutasd be 2023-as eredményeidet egy CV-ben? Mind fogas kérdések, amiket azonban könnyedén megválaszolhatsz magadnak, ha elolvasod cikkünket, átböngészed korábbi anyagainkat, és megfogadod HR szakértőink tanácsait. A profi, strukturált, lényegretörő, mégis személyes életrajz ugyanis létezik, te is elkészítheted magadnak! Használd ki, hogy kipihenten vágsz neki az új évnek, kezdd januárt egy ütőképes rezümé összeállításával! A Munkahelyeink portál önéletrajz minta választékában garantáltan találsz karriercélodnak megfelelő sablont. 

 

Tisztázd a céljaidat!

Gondold végig, hol tartasz szakmailag. A megfelelő helyen, a megfelelő beosztásban dolgozol? Ha nem, vagy éppen két állás között vagy, tudod, pontosan mit szeretnél? Ülj le, készíts egy szakmai mérleget 2023-ról: vedd sorra, mikor mit végeztél, mit tanultál, milyen sikereket értél el, milyen helyzetekből tanultál. Utána gondold végig, idén merre szeretnél továbblépni. Fejlesztenéd magad egy adott szakmai ágazaban? Másik pozíciót keresnél vagy munkahelyet váltanál? 

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy tisztán megfogalmazott célokat tűzz ki magad elé. Ezek ugyanis meghatározzák írandó új CV-det, vezetnek téged a meghirdetett álláshirdetések leválogatásában, segítenek irányban maradni. Ha például magasabb beosztásra pályázol egy másik cégnél, egy, szakmai eredményeidet és készségeidet kristálytisztán bemutató életrajzra van szükséged. Ha karriert váltasz, alkalmazkodóképességedet, kreativitásodat, soft skilljeidet hangsúlyozó rezümével jársz a legjobban, ha pedig most keresed életed első állását, akkor egy egyszerű önéletrajz minta segítségével bemutathatod a benned rejlő ambíciót, potenciált és lelkesedést. 

 

Emeld ki friss eredményeidet!

A legtöbb hagyományos önéletrajz minta kronologikus sorrendben, betöltött pozíciókhoz kötve listázza a jelentkező sikereit – neked azonban nem kötelező beállni a sorba! 2023 sokaknak mozgalmas év volt szakmailag, ami adja magát, hogy tavalyi sikereidet a klasszikus pozícióleírások előtt külön kiemeld. Egy 4-5 pontos felsorolásban foglald össze, milyen számok, eredmények, mérföldkövek, fejlesztések, újítások, rekordok köthetők hozzád, miben és hogyan járultál hozzá munkahelyed teljesítményéhez.  

Pályakezdőként ezt szintén megvalósíthatod: egyetemi, szakképzési eredményeidet, a szakmai gyakorlatodon bezsebelt elismeréseidet mind felsorolhatod. A tapasztalt HR-es ezekből látni fogja, hogy igyekszel, elhivatott vagy, és megállod a helyed. Ha jelenlegi szakmádban szeretnél új pozícióban elhelyezkedni, ez a megközelítés ugyancsak előnyös lehet. Nyugodtan hangsúlyozd ki a kiválasztást végző személynek, mennyire rátermett szakember vagy – ezzel utalva arra, következő munkáltatód milyen eredményeket, sikereket várhat tőled. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Légy kreatív!

Persze, csak bizonyos határok között. Tudod, mindig hangsúlyozzuk, a CV nem képregény, nem szabad, hogy a vizualitás az összeszedett, jól felépített tartalom rovására menjen. Ezzel együtt, készségeidet, nyelvtudásodat, softver ismeretedet nyugodtan szemléltetheted látványos módon. Akár skálát, akár diagramot vagy egyéb megoldást választasz, ügyelj a teljes rezümé egységes megjelenésére, vizuális képére, valamint figyelj rá, hogy a grafikusan átadott információ valóban egyértelmű legyen. 

Most, hogy az ünnepek után frissebb és nyitottabb vagy, szánj egy kis időt néhány jó példa felkutatására. Kezdd például a Munkahelyeink portál CV sablonjaival! Nézd át mind a négy lehetőséget, válaszd ki a karriercélodnak leginkább megfelelőt az egyszerű, szakmai, strukturált és kompakt verzió közül – ha megnézed, mindegyik tartalmaz látványos, kreatív blokkot is, amivel megragadhatod a HR-es figyelmét. Sok sikert kívánunk 2024-re, meggyőződésünk, hogy idén megtalálod álmaid munkahelyét!