Akármennyire kiélezett a munkaerőpiac, mindig találni olyan iparágakat, szakmákat, ahol a kínálat nem tudja kielégíteni a keresletet. Körülnéztünk Európában, illetve természetesen itthon is, milyen mérnököket keresnek a leginkább idén. Tanulság: meglepetések nincsenek, izgalmas karrierutak viszont annál inkább!

Ahogy a technológia továbbra is gyors ütemben fejlődik, a képzett mérnökök iránti kereslet szó szerint szárnyal. Kis túlzással mondhatjuk, hogy Európa-szerte nyitott kapukat döngetnek a jelentkezők, ám akkor sincs okod aggodalomra, ha Magyarországon tervezed karrieredet: mérnök állás idehaza is szép számmal akad! Cikkünkben a 2023-as év három bombabiztos mérnöki állását tárjuk fel, megnézzük, a munkáltatók milyen képesítéssel rendelkező szakértőket keresnek leginkább.

 

1. Szoftvermérnök

A digitális korban a szoftvermérnökök az innováció gerincévé váltak, nem csoda tehát, hogy stabilan tartják pozíciójukat a toplista élén. A technológia vezérelt megoldások jelentőségének növekedésével a szoftvermérnökség továbbra is az egyik legbiztosabb, legkiszámíthatóbb karrier út. Európa-szerte a nagyvárosokban, például Londonban, Berlinben és Párizsban nyüzsögnek technológiai cégek, startupok és fintech vállalkozások, amelyek képzett, angolul folyékonyan beszélő, nagy teherbírású, akár távoli munkavégzésben is dolgozni hajlandó szakemberek tömegét szívják fel. Ráadásul a kemény munkát meghálálják: a mérnök fizetés mindig kiemelkedően magas volt, a helyzet pedig a 2020-as években sem változott.

Magyarországon is hasonló folyamatok zajlanak, fővárosunk virágzó technológiai központtá alakult. A néha „Közép-Európa Szilícium-völgyeként” emlegetett Budapest élénk startup ökoszisztémával és egyre több multinacionális vállalattal büszkélkedhet. A magyar szoftvermérnökök előnye, hogy versenypiacon, változatos projekteken dolgozhatnak, bérezésük – különösen, ha külföldi céggel állnak szerződésben – többszöröse az országos átlagnak.

 

2. Megújulóenergia mérnök

Ahogy a világ fenntartható alternatívákat keres az éghajlatváltozás leküzdésére, a megújulóenergia-mérnökök iránti kereslet gyorsan növekszik. Az olyan országok, mint Németország, Dánia, Svédország élen járnak a megújuló energia alkalmazásában, az azon alapúló technológiák és innovációk fejlesztésében. Ezek az országok jelentős beruházásokat hajtottak végre a megújuló energia infrastruktúrájába, ami igényt teremtett az erre a területre szakosodott képzett mérnökök iránt.
Magyarországon a megújuló energia szektor átalakulóban van. A nap- és szélenergia projektekbe való jelentős beruházásokkal hazánk egyre több lehetőséget kínál a megújuló energiával foglalkozó mérnökök számára. 

 

Friss értékelések

 

3. Erdőmérnök

Építészmérnök vagy minőségbiztosítási mérnök helyett bizony egy újabb zöld irány került fel a legjobb három közé. Nem csoda: a fenntartható erdőgazdálkodásra és a környezetvédelemre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek kormányzatok, vállalatok és erdőtulajdonosok egyaránt, így igen nagy kereslet mutatkozik a képzett, modern értékeket valló erdőmérnökökre.

Európa szűkös erdészeti erőforrásokkal rendelkezik, és a fenntartható erdőgazdálkodás ezért kulcsfontosságú a biológiai sokféleség megőrzésében, az éghajlatváltozás mérséklésében, illetve a gazdasági növekedés előmozdításában. Svédországban, Finnországban és Ausztriában, ahol erdők borítják a földterület jelentős részét, folyamatos és egyre bővülő kereslet mutatkozik az ezen értékes ökoszisztémák kezelésére és fenntartására szakosodott munkavállalókra. Erdőmérnök álláshirdetései fel-feltűnnek erdészeti cégek, kormányzati szervek, környezetvédelmi szervezetek honlapjain.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy legyen szó szoftverfejlesztésről, megújuló energiáról, erdészetről, az európai és a hazai mérnöki szektor rengeteg lehetőséget kínál a pár év szakmai tapasztalattal rendelkező, elhivatott szakértőknek, de pályakezdő mérnökök is számos lehetőség közül választhatnak.