Nem véletlen, hogy egyre többen választják a vasúti szektorban való elhelyezkedést. A MÁV hazánk egyik legjelentősebb munkáltatója, országszerte több mint 40 ezer munkatársa van. Vajon mi teszi vonzóvá, mennyi a mozdonyvezető fizetés, és milyen összegeket lehet keresni egyéb pozíciókban? Olvass tovább, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A több mint 150 éves múlttal rendelkező MÁV széles spektrumon kínál álláslehetőségeket. Integrált HR-folyamatainak és kiemelkedő HR-eszköztárának köszönhetően élen jár a munka világában. Fontosnak tartja a legjobb munkavállalók felkutatását és a folyamatos motiválásukat. A vállalatnál olyan pozíciók is találhatóak, amelyek szakmunkás vagy középiskolai végzettséggel, alapvető számítógépes ismeretekkel is megszerezhetőek. Minden mást megtanítanak a felvétel után.

 

Béren kívüli juttatások

A vállalat átfogó, versenyképes és rugalmas cafeteria rendszert, úgynevezett választható béren kívüli juttatási rendszert működtet, amelyben minden munkavállaló megtalálja az élethelyzetének megfelelő lehetőségeket. A rendszer többek között a következő elemeket tartalmazza: SZÉP-kártya, lojalitás bónusz, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és családi kedvezményes mobilcsomag.

Az egészségmegőrzést is fontosnak tartja, ezért ad önkéntes egészségpénztári tagdíj-hozzájárulást, képernyő előtti munkavégzésnél éleslátást biztosító szemüveg támogatást, és egyes vállalatoknál ingyenes egészségügyi szűrőcsomagot. Ingyenes vasúti utazási igazolványt is ad a munkavállalóknak Magyarország egész területére, valamint egy év munkaviszony után további utazási kedvezményt számos nemzetközi vasútvonalon.

 

A munka és a magánélet egyensúlya

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a munka és a magánélet egyensúlyára. Meghatározott munkakörökben lehetőséget biztosít a rugalmas és a részmunkaidőre. Utóbbi esetben az alkalmazottak ugyanazokra a karrierfejlesztési lehetőségekre jogosultak, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak. Mindemellett támogatást nyújt a hobbi- és sportolási lehetőségekhez, valamint kedvezményes színház-, cirkusz-, fesztivál- és koncertjegy vásárlási lehetőséget is nyújt.

Ráadásul a vállalat továbbképzési és fejlődési lehetőséget is teremt, hogy a munkavállalók könnyebben meg tudjanak bírkózni a jelenlegi és a jövőbeni kihívásokkal. Kiemelten fontosnak tartja az egyéni karrierút lehetőségét. Továbbá kiemelt figyelmet fordít a biztonságra, az alkalmazottaknak rendszeres munkavédelmi oktatást, védőeszközt, és megfelelő munkahelyi környezetet biztosít.

 

Stabilitás és kiszámíthatóság

A vállalat fontosnak tartja a digitális megoldások alkalmazását és a munkahelyi folyamatok automatizálását. Biztosítja a munkavállalók számára a nagyvállalati hátteret, a stabilitást és a kiszámíthatóságot. A MÁV esetében a toborzás-kiválasztás folyamata a következő lépésekből áll. 

A jelentkezést és az előszűrést követően kerül sor az interjúra. Bizonyos munkakörök esetében kompetenciatesztek, szakmai tesztek elvégzésére is szükség van online vagy személyesen. Végül pedig következik a tájékoztatás az eredményről, valamint az ajánlattétel a kiválasztott jelölt számára. Munkakörtől függően az ajánlattétel előtt vagy után orvosi vizsgálatra is sor kerül.

 

Kereseti lehetőségek a MÁV-nál

A vállalat szervezetileg elkülönítve, összehangoltan végzi a tevékenységét. Az utasok igényeire a személyszállítási részleg, az infrastruktúrával kapcsolódó üzemeltetési, karbantartási és fejlesztési feladatokkal pedig a pályavasúti részleg foglalkozik. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes pozíciókban mennyit fizetnek a munkavállalóknak. Természetesen az összes felsorolására nincs lehetőség ebben a cikkben, de néhányat kiemelünk, például azt, hogy mennyi a MÁV mozdonyvezető fizetés.

Ha szóba kerül a vasúti szektorban történő munkavégzés, akkor a többségnek a mozdonyvezető állás jut először eszébe. A mozdonyvezető fizetés havonta akár nettó 605 000 forint is lehet. Ha szeretnél elhelyezkedni ebben a munkakörben, akkor van egy jó hírünk. A MÁV mozdonyvezető képzést indított, hogy a létszámhiányt ellensúlyozza. A jelentkezés feltételei: betöltött 20. életév, erkölcsi bizonyítvány, érettségi vizsga, orvosi alkalmasság, és a tanfolyam alatt a moduloknak való megfelelés. További részletek a képzéssel és a mozdonyvezető gyakornok fizetéssel kapcsolatban a vállalat oldalán olvashatóak.

Visszatérve a kereseti lehetőségekhez, nemzetközi vezető jegyvizsgálóként havi nettó 470 000 forintot, míg operátorként nettó 333 000 forintot lehet keresni. A raktárvezetők havonta akár nettó 290 000 forintot, a járműszerelők pedig nettó 332 000 forintot vihetnek haza. A általános adminisztrátorok havi nettó 254 000 forintot, a könyvelők nettó 250 000 forintot, míg a hálózati rendszergazdák nettó 690 000 forintot is kereshetnek, amely jóval több, mint a mozdonyvezető fizetés.

A MÁV potenciálisan vonzó karrierlehetőségeket kínál a vasúti szektorban. Előnyként érdemes kiemelni a versenyképes bérezés mellett a szakmai fejlődési lehetőséget és a stabil munkahelyet. Ezeknek az előnyöknek köszönhető, hogy a pályaválasztás vagy a karrierváltás előtt állók érdeklődnek az említett pozíciók iránt. Minden esetben javasolt alaposan tájékozódni az adott álláslehetőségről a jelentkezés beadása előtt.