Hogyan értesülhetsz elsőként az újonnan felkerült hirdetésekről? Milyen gyakran nézd át az állásportálok választékát? Egyáltalán, jó, ha elsőként jelentkezel egy-egy pozícióra? HR szakértőinket az állásvadászat rejtett kérdéseiről faggattuk – válaszaikat, tanácsaikat pedig veled is megosztjuk. 

A 21. század maximálisan kiélezett munkaerőpiacán érdekes kettősség figyelhető meg: egyrészt fontos, hogy az elsők között legyél, aki értesül az legfrissebb állások soráról, ám a jelentkezésnél a minőség már megelőzi a gyorsaságot. HR-eseink azt javasolják, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy időben találd meg a számodra szimpatikus kiírást, de ne azonnal, kapkodva add be szakmai életrajzodat és motivációs leveledet. Adj időt magadnak a testreszabott, magas minőségű, hibátlan anyag elkészítésére. A friss mai állások már nem tölthetők be ugyanis hányaveti, pontatlan, egy kaptafára készült rezümékkel. A kiválasztást végző személyek nem csak a stoppert nézik, hanem lelkiismeretes, a cég iránt valóban érdeklődő jelölteknek szavaznak bizalmat.

 Az időfaktort mégsem lehet teljesen kiiktatni: a legtöbb munkahelyen már az első néhány pályázat beérkezésekor elkezdik az interjúztatást, így kritikus, hogy szakterületeden naprakész legyél a mai állások között – csak így tudsz gyorsan reagálni. Nézzük meg, mindezt hogyan tudod megvalósítani! 

 

Változatos platformok 

Alkalmazz proaktív álláskeresési stratégiát: ne csak egy-két állásportálon mozogj! Tény, hogy a néhány „nagy” honlapon számban a legtöbb hirdetés megtalálható, de rengeteg cég a kisebb, esetleg ingyenes, tematikus felületeket részesíti előnyben. Ne korlátozd lehetőségeidet, járj nyitott szemmel, keress mindig új megoldásokat!

Érdemes felállítanod egy tízes listát álmaid munkahelyeiről. Ezeknek a vállalatoknak rendszeresen nézz rá „Karrier” vagy „Álláslehetőségek” menüpontjára – hogy időt spórolj magadnak, az url-eket el is mentheted számítógépeden. Végül, de nem utolsó sorban megsúgjuk, hogy friss állások sokasága a közösségi médiában vár rád! Lépj be az iparágad, karrierutad szerint releváns csoportokba, és figyeld a gyorsan pörgő pozíciókat. Könnyen lehet, hogy itt találod meg azt, amit kerestél.  

 

Értesítések, értesítések, értesítések

Facebook-on könnyű dolgod van: ott automatikus jelzést kapsz, ha az egyik állásmegosztó csoportba valaki új tartalmat helyez ki, azonban a klasszikus portálok, honlapok kapcsán ilyenre korlátozottan van lehetőség. Keress testre szabható hírlevél feliratkozási lehetőséget, vagy tölts le böngésződbe olyan kiegészítőket, melyek monitorozzák a frissítéseket. Számos figyelmeztető funkció és megoldás áll rendelkezésedre, neked csak ki kell használnod őket. 

Google Chrome-ban és Mozilla Firefox-ban egyaránt jó hasznát veheted például a Distill Web Monitor bővítménynek, amiben beállíthatod azt is, melyik ágazat álláshirdetéseiről (a honlap melyik végoldaláról) kérsz értesítést. Chrome-ban jól teljesít a Page Monitor, Firefox-ban pedig az Update Scanner lesz segítségedre. 

 

Friss információk az interjúkról

 

Kiemelkedő minőség

Habár a korai jelentkezés előnyös, kulcsfontosságú, hogy azért ne adj alább a minőségből. Inkább az első pályázó cím megszerzése helyett „csak” az első tízbe férj bele, de törekedj arra, hogy szakmai életrajzod, motivációs leveled profi, pontos, releváns legyen. Ha elkészültél anyagoddal, nyugodtan aludj rá egyet, majd friss szemmel való átnézés után küldd el jelentkezésedet. 

Ne felejtsd el: uniformizált, a hirdetésre, a pozícióra, a cégre nem reflektáló anyag benyújtása tilos! Azonnal kiesel a lehetséges jelöltek közül, hiszen egy tapasztalt HR-es egyből kiszúrja az általánosra fogalmazott motivációs leveleket. Igazítsd CV-det az adott munkaköri követelményekhez, mutasd be, hogy képességeid hogyan illeszkednek a szerepkörhöz, neked mi a hozzáadott értéked. Egy átgondolt és jól kidolgozott pályázat benyújtása, még ha kissé késve érkezik is, valószínűleg hatékonyabb lesz, mint egy sebtében előkészített, középszerű jelentkezés.

 

Az elsők szerencséje

Az aktuális állások Budapesten – de a legtöbb nagyvárosban is – gyorsan pörögnek, egy-egy vállalat egymás után több pozícióra is keresheti a megfelelő szakértőt. Ez nagy munkaterhet ró a HR osztályokra, akik rá vannak szorulva a mielőbbi megoldások szállítására. Ez azt jelenti, hogy a gyorsaság igenis szempont az állásjelentkezésnél: készíts meggyőző, eredeti, figyelemfelkeltő szakmai CV-t, motivációs levelet, és küldd be a kiírás megjelenését követő pár napban. 

Ha megfelelsz a felvételi kritériumoknak, jó eséllyel már akkor megkeresnek egy interjú időponttal, amikor a jelentkezés még le sem zárult. Ha ugyanis benned már megtalálják az ideális jelentkezőt, a HR szakértők figyelmüket már egy másik pozíció betöltésére fordíthatják. Arról nem is beszélve, hogy így megelőzheted versenytársaid többségét. Sokan csak napok, esetleg hetek után kapcsolnak, így lemaradhatnak mögötted, még akkor is, ha itt-ott picit jobb kvalifikációkkal, relevánsabb szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Mire az ő pályázatukat egyáltalán megnyitja a kiválasztást végző személy, lehet, hogy te már egy jól sikerült állásinterjún el is adtad magad, és te kapsz állásajánlatot!