„Leülök, írok valamit, leadom” – álláskeresőként sokan ma is így állnak hozzá a CV készítésnek. A munkaerőpiac azonban ennél már lényegesen összeszedettebb, megfontolt, gondosan szövegezett rezüméket vár el. Ne felejtsd: önéletrajzod célja, hogy bejuttasson téged a hőn áhított interjúra. Vegyük sorra tehát az egyes lépéseket. Előre szólunk, a fenti háromnál jóval több lesz!

Munkahelyváltás vagy karrierkezdés esetén az első és legfontosabb feladat a szakmai életrajz összeállítása. Ez lesz ajánlóleveled a megpályázandó állásokhoz, ez alapján jutsz tovább – vagy éppen esel ki a további felvételi körökből. Folyamatábránk duplán hasznos lesz: egy-két módosítással egyedi, releváns, tömegből kiemelkedő motivációs leveled elkészítésekor is támaszkodhatsz rá.

 

START

Szánj kellő időt a munkára. Először is az adatokat gyűjtsd össze egy helyre, hogy minden kéznél legyen. Kezd a könnyebbel: diplomák, képesítések, elérhetőségek. Minden legyen pontos, érthető. Utána jön a nehezebb feladat: alaposan gondold végig, majd fogalmazd meg az adott pozíció szempontjából legfontosabb erősségeidet, készségeidet, vagyis mindent, ami téged az ideális jelöltté tesz. Utána jöhetnek tapasztalataid, jártasságaid, fontosabb projektjeid, szakmai sikereid.

Készíttess magadról professzionális minőségű képet. Nem kötelező fotóst alkalmaznod, egy barátod is segíthet, a hangsúly a megfelelő ruházaton, beállításon és fényviszonyokon van.

Dönthetsz a portré kihagyása mellett is, ha az aktuális álláshirdetésben nem kérnek fotót. Ilyenkor a felszabaduló helyet használd ki például 5-6 fő kompetenciád kiemelésére!

Térképezd fel az aktuális trendeket. Legyél tisztában azzal, hogy a HR osztályok, a munkáltatók milyen felépítésű, milyen stílusú szakmai életrajzokat részesítenek előnyben. A helyes formátum megválasztása fél út a sikerhez. 

Ha ránk hallgatsz, a munkahelyeink.hu-n elérhető négy, ingyenes, online kitölthető önéletrajz minta egyikét választod. Ezeket számos szakember közreműködésével készítettük, természetesen a 2022-es elvárásoknak megfelelően. Szakmai tapasztalatod, személyes ízlésed, iparágad speciális kritériumai mentén választhatsz egyszerű, szakmai, strukturált és kompakt mintáink közül.

Töltsd ki a sablont. A felület lépésről lépésre végig vezet a CV egyes pontjain. Látod, milyen jól jön, hogy első lépésként minden információt, adatot összeszedtél és pontosan, tömören megfogalmaztál? Most csak be kell illesztened őket a megfelelő helyekre. Ügyelj arra, hogy az eredmény ne hasonlítson regényre. ACV maradjon átlátható, de kellő alapossággal mutassa be képességeidet.

Az elkészített, lementett anyag még nem végleges, hiszen hátra van az ellenőrzés! Kérd meg egy-két, kiváló íráskészségű barátodat, nézze át a dokumentumot, és javítsa a hibákat, kellemetlen elütéseket.

Az ellenőrzést akkor se hagyd ki, ha éppen nincs senki, akit megkérhetnél rá. Tedd félre a szöveget, pihend ki magad. Másnap, friss szemmel te is észre fogod venni a legtöbb hibát.

A jelentkezési határidő lejárta előtt add le szakmai életrajzodat a kiírásban megadott címre. Mellékeld hozzá egyedi, az adott vállalatra testreszabott motivációs leveleddel együtt. Ne késs el, hiszen joggal teszik félre pályázatodat, ha már az eső körben pontatlansággal hívod fel magadra a figyelmet.

CÉL
(A kiemelkedő szakmai önéletrajz benyújtása a felvételi folyamatnak csak az első lépése, ám ezzel a részfeladattal most célba értél. Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!)