A 21. században a karrierépítés koncepciója új dimenziókat öltött. A vállalati ranglétra fokról fokra történő megmászásának hagyományos fogalmát felváltotta a „tudatos karrierépítés” néven emlegetett, rugalmasabb és dinamikusabb megközelítés. Persze, ennek is megvannak a maga dilemmái, nem feltétlenül könnyű jól csinálni. Nézzük meg együtt, miről is van szó pontosan, milyen érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak!

A tudatos karrierépítés arra ösztönöz téged, mint munkavállalót, hogy előre kalkulált lépéseket tegyél karriercéljaid felé, jelentsenek ezek akár munkahelymegtartást vagy új szakmai készségek elsajátítását lehetővé tevő kitérőket. Cikkünkben körbejárjuk a jól ismert menni vagy maradni kérdést, megnézzük, taktikusabb-e a gyors, meredek előrelépést választani. A Munkahelyeink karrier portál HR szakértőinek segítségével pedig pár profi tippet is adunk a tudatos karrierépítéshez.

 

A kitartás vagy gyakori váltás probléma

A modern munkaerőpiacon új szintre emelkedett a régi kérdés, mi szerint hosszabb ideig maradjunk-e ugyanazon a munkahelyen, vagy gyakran váltsunk pozíciót. Ez a vita két külön karrierépítési stratégiát állít szembe egymással, ráadásul mindegyiknek megvannak a maga előnyei és potenciális buktatói. 

Az egyazon cégnél való öt, tíz, tizenöt éves kitartás sokak számára a munkáltató iránti hűség, a stabilitás, a speciális szakértelem megszerzését jelenti. A vállalatnál eltöltött hosszú idő a cég kultúrájának, működésének és az iparág egészének mélyreható ismeretét, átlátását teszi lehetővé, hiszen alkalom nyílik a készségek és a szakértelem fejlesztésére, miközben megbízható és elkötelezett csapattagokká válnak. Ez az állhatatosság értékes tulajdonság lehet, különösen azokban az iparágakban, ahol a stabilitást és a kiszámíthatóságot nagyra értékelik.

Itt jön be azonban a tudatos építkezés. A munkahelyváltás kerülése ugyanis szűklátókörűséghez, szakmai megrekedéshez vezethet. Bár a kitartás megnyugtató érzést nyújthat, egyben a többi, gyakran váltó munkavállalótól való lemaradás kockázatát is hordozza. Napjainkban már elengedhetetlen, hogy aktívan keresd a növekedési, készségfejlesztési opciókkal, nagyobb felelősséggel járó lehetőségeket. Ezek olykor elképzelhetőek szervezeten belül is, azonban muszáj látni, hogy bérszínvonal, naprakész szaktudás frontján is komoly lemaradásban ragadhatsz, ha csukott szemmel jársz. 

 

A hirtelen felívelő karrier kérdés

Egyre több feltörekvő szakértő a gyorsabb és dinamikusabb karrierpálya mellett teszi le voksát. Ők azzal érvelnek, hogy a fiatal korban betöltött magasabb pozíciók teszik csak lehetővé, hogy változatos tapasztalatokat gyűjtsenek, fejlesszék vezetői készségeiket, továbbá gyorsan bővítsék szakmai kapcsolataikat. Ezt a megközelítést gyakran az ambiciózus alkatúak választják, akik számára egy karrier oldal átböngészése nem nyűg, hanem meghívó a következő szint, a következő karrierépítési lépcsőfok megmászására.

Tény, hogy a gyors szakmai előmenetel lehetővé teszi a különféle szerepekhez és iparágakhoz való alkalmazkodást, illetve hozzásegít rengeteg tapasztalathoz, amelyek összegyűjtése másoknak akár évtizedekbe is telhet. A meredeken emelkedő karriergörbe nagy potenciált, tehetséget sejtet, felkeltve az olyan munkáltatók figyelmét, akik igyekeznek megszerezni és kamatoztatni ezt a lendületet és energiát. Ez az út azonban, bár kifizetődő lehet, nem mentes a kihívásoktól. A gyors karrier előrelépésre való törekvés fokozott stresszhez és nyomáshoz, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly felborulásához vezethet. Ezenkívül az egyik szerepkörből a másikba való ugrás megfelelő tapasztalat nélkül bizonyos területeken a mélyebb szakmai ismeretek hiányát eredményezheti, ami potenciálisan hátráltathatja a karrier hosszú távú növekedését.

 

A tudatos karrierépítés ereje

E két ellentétes megközelítés metszéspontjában helyezkedik el az úgynevezett tudatos karrierépítés. Ez a szemléletmód túlmutat a hosszú elköteleződés és a túl gyakori váltás vitáján, ugyanis arra ösztönzi a munkavállalót, hogy a kezdetektől fogva megfontolt és megalapozott döntéseket hozzon szakmai pályájával kapcsolatban. Középpontjában az önismeret, a reflexió és a stratégiai tervezés áll, amit nem lehet kikerülni vagy megspórolni, hiszen ez jelöli ki az irányt. 

A tudatos karrierépítés az erősségek, gyengeségek, értékek és hosszú távú törekvések mélyreható feltárásával kezdődik. Alaptézise, hogy a sikerhez vezető út nem egyforma. Törekedj arra, hogy világos és elérhető szakmai célokat tűzz ki rövid és hosszú távon egyaránt, és megtedd a szükséges lépéseket ezek megvalósításához. Ez a megközelítés szerint a sikeres karriert nem kizárólag az határozza meg, hogy az ember milyen gyorsan emelkedik fel a vállalati ranglétrán, vagy mennyi ideig marad egyetlen szerepkörben; inkább arról van szó, hogy az egyén pályaválasztását személyes és szakmai céljaihoz igazítsa.

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Recept helyett

Bár leírva remekül hangzik, a tudatos karrierépítés elsajátítása nem kevés gyakorlatot követel. Mivel pedig az előbb már leszögeztük, nincs egyetlen titkos recept, ami mindig, mindenkinek megfelel, néhány profi tippel segítünk, amelyekkel elkezdheted a munkát. 

 

- Mentorálás: Keress olyan mentort vagy coachot, aki tapasztalata alapján útmutatást és értékes betekintést tud nyújtani.

- Folyamatos tanulás: Ne elégedj meg soha, a szakterületedhez kapcsolódó új készségeket és ismereteket mindig sajátítsd el.

- Aktív hálózatépítés: Építs és ápolj olyan kapcsolati hálót, amely ajtókat nyithat a lehetőségek előtt.

- Változás: Ne félj tőle! A karrier állásajánlatok nélkül könnyen megreked, alkalmazkodj új szerepekhez vagy iparágakhoz, ha azok megfelelnek a céljaidnak.

- Számított kockázatvállalás: Mérd fel a karrierdöntések hasznát, majd szükség esetén vállalj kiszámított kockázatokat.

- Az előrehaladás mérése: Rendszeresen értékeld karriered, és ennek megfelelően módosítsd stratégiádat.