Tudjuk, hogy a személyes beszélgetés leendő munkáltatóddal az álláskeresés legnehezebb része. Nagy a tét, ráadásul szakemberként kell sikeresen bemutatkoznod idegeneknek. Ha ezt megbolondítjuk egy idegen nyelvvel, sokan elbizonytalanodnak, esélytelennek érzik magukat. Te ne aggódj: némi gyakorlással ügyesen veheted az akadályt!

 

Extra figyelmet, de az angolul tartott állásinterjú nem teljesíthetetlen! Akár kezdő, akár haladó szinten, netán felsőfokon beszéled a nyelvet, a lelkiismeretes felkészülés megkönnyítheti a dolgodat. Egy jó hírt viszont már most elárulunk: attól, hogy nem magyarul beszélgettek majd, a téma nem lesz más – vagyis magadról, korábbi tapasztalataidról, szakmai céljaidról kell nyilatkoznod. Így pedig félig nyert ügyed van, hiszen célirányosan porolhatod le szókincsedet!

 

Akinek nem inge…

A nyelvkérdésre már a hirdetések böngészésekor jó, ha figyelsz. Az elérhető állások között kutatva mindig keresd az elvárt tudást! Ritkán ugyan előfordulhat, egy jelentkező annyira meggyőzi szakmai rátermettségéről a munkáltatót, hogy az a hiányzó nyelvi készség nélkül is felajánlja neki az áhított pozíciót, az esetek többségében azonban nem ez történik. Elvárt a felsőfokú, aktív angol? Kezdő nyelvtanulóként nem valószínű, hogy téged hívnak be. A kiírt állás betöltéséhez elengedhetetlen például a holland? Németesként jó eséllyel a kiesők között találhatod magad.

Ha azonban az elvárt szinten, vagy azon felül beszéled az adott nyelvet, ne habozz, add be szakmai életrajzodat még ma!

 

Az interjúra készülve

CV-d elnyerte a HR tetszését, ezért megkeresetek egy interjúlehetőséggel? Gratulálunk! Az első siker meg is van. Akár felhívják a figyelmedet arra, hogy a beszélgetés angolul zajlik majd, akár a kiírásból következtetsz rá, ideje, hogy pár órát rászánj a felkészülésre. Akkor is, ha alap-, akkor is, ha anyanyelvi szinten állsz. Hogy miért javasoljuk ezt?

- A nagy izgalomban könnyebben lefagysz, főleg, ha ott, a helyszínen próbálod meg először angolul kifejezni magad a karriereddel kapcsolatban.

- Minden területnek van zsargonja – ahhoz, hogy valóban profi, megbízható szakértőként mutatkozhass be, angolul is tudnod, sőt, helyesen kell használnod ezeket.

- Ha a tipikus kérdésekre előre felkészülsz, picit szerényebb nyelvtudás esetén is magabiztosan fogalmazhatsz élesben.

- A pontos megfogalmazás, a választékos beszéd fél siker – elárulod vele, hogy komolyan veszed az interjút, felkészülten érkeztél, fontos számodra ez a lehetőség.

 

Azt javasoljuk, a találkozó előtt gondolatban (vagy ha téged az nyugtat meg, akár írásban) szedd össze, mi mindent tervezel elmondani magadról és előmeneteledről. Nyomban kiderül, ha hiányzik egy-egy szakkifejezés, ha megkopott kicsit az aktív szókincsed.

A magolást azonban kerüld! Nem az a cél, hogy betanult mondatokat adj elő. Nem szerencsés, ha úgy mondod fel a válaszaidat, mintha történelemből felelnél. Arra sem kell törekedned, hogy háromsoros szóvirágokkal hengereld le beszélgető partneredet. Maradj hiteles, ne akarj többnek vagy másnak látszani.

 

Ne hagyatkozz a rutinodra!

Közép- vagy felsőfokú tudás, esetleg megkopott, de egykor magabiztosan használt nyelvismeret esetén duplán légy körültekintő! Ne akard lendületből megoldani az interjút, igen is szánj időt a felkészülésre! Ellenkező esetben könnyen a hétköznapi témák szókészletével igyekszel majd kőkemény szakmai kérdésekre felelni, vagy szavakat keresgélve veszíted el magabiztosságodat.

Tartozol magadnak annyival, hogy legjobb formádat hozod. Tegyél meg minden tőled telhetőt, a többi már nem rajtad áll. Egy jól sikerült angol nyelvű állásinterjú azonban igencsak megnöveli esélyeidet!