A felvételi folyamat nem csak az álláskeresőt teszi próbára, hanem a másik felet is, hiszen egyetlen cégvezetőnek vagy HR szakértőnek sem mindegy, a sok jelentkező közül kit választanak ki a meghirdetett pozícióra. Míg az állásinterjún való jó szereplésről számos írás született, addig a munkáltatói oldal kicsit háttérbe szorul – ezen az arányon szeretnénk javítani legfrissebb cikkünkben

A kiélezett és dinamikusan változó munkaerőpiacon olykor ijesztő feladat lehet megtalálni a céged számára ideális jelöltet, főleg akkor, amikor egy kulcspozíciót szeretnél betölteni. A felvételiztetés sokkal összetettebb feladat, mint az állásinterjú kérdések megfogalmazása, vagy mint egy frappáns cégbemutatás összeállítása. Alább lépésről lépésre felvázoljuk, merre indulj, mit keress, illetve hogyan tudod megállapítani, ki a tökéletes jelölt céged számára. 

 

Pontosan határozd meg igényeidet

A felvételi folyamat megkezdése előtt létfontosságú, hogy tisztában legyél a pozícióhoz szükséges készségekkel, tulajdonságokkal és szakmai tapasztalattal. Kérd ki a releváns középvezetők, részlegvezetők, kollégák véleményét, határozzátok meg együtt a kritériumokat. Ez képezi majd az álláshirdetés alapját, ami, ha elég pontos, akkor olyan jelölteket vonz, akik valóban megfelelnek az elvárásoknak. 

Egyrészt tehát a kristálytiszta feladat- és felelősségi kör meghatározására, a szervezeti struktúrában betöltött hely kijelölésére, a munka elvégzéséhez elengedhetetlen szakmai skillek tisztázására van szükség. Másrészt azonban, legalább ennyire fontos, hogy a jelölt illeszkedjen a céghez, a csapathoz. Ez utóbbihoz remek kiindulási pont a megfelelő munkaadói profil, a stabil employer branding, illetve a vízió, ami céged következő 5, 10, 15 évét előrevetíti.

Harmadrészt gondold végig az elengedhetetlen soft skilleket is: a kommunikáció, a csapatmunka, az alkalmazkodóképesség, a problémamegoldás, az empátia létfontosságúak az együttműködő,  produktív munkakörnyezet kialakításához, fenntartásához. 


Alakíts ki hatékony felvételi folyamatot

Az ideális jelölt azonosításához elengedhetetlen a hatékony kiválasztás, ami csak a szükséges köröket tartalmazza, azonban azokra kellő figyelmet szentel. HR-es kollégád kezdje az önéletrajzok és jelentkezések áttekintésével, tegye félre a kiesőket (őket értesítse ki emailben). Azokat a jelölteket, akik megfelelnek a kritériumoknak, te is vedd szemügyre, a HR osztály küldje ki a próbafeladatokat, melyeket egy szakmai vezető átnéz és hozzád már csak a legjobbakat juttatja vissza.

Ezután következhet a személyes szakmai beszélgetés, vagyis az állásinterjú. Viselkedési, szituációs és kompetencia alapú kérdések kombinációjával felmérheted az alanyok készségeit, szakmai tapasztalatát és problémamegoldó képességeit.

 

Friss információk az interjúkról

   

Ügyelj a kulturális illeszkedésre

A kevésbé adatalapú, emberi tényezők vizsgálata csak most jön! A jelölt szervezeti kultúrába való illeszthetősége jelentős szerepet játszik a szervezeten belüli hosszú távú sikerében. Mérd fel, hogy az adott álláskereső értékrendje, munka stílusa és személyisége összhangban van-e céged vállalati kultúrájával. Fontold meg, a jelölt hatékonyan, sikeresen, könnyedén tud-e majd csapatával, kollégáival, feletteseivel együttműködni. Ha a szakmai alapok rendben vannak, részesíts előnyben olyan személyeket, akik osztják céged jövőképét, elfogadják munkához, a céghez való hozzáállásodat, és fontos számukra a munkakörnyezet pozitív hangulatának fenntartása.

Ha olvastad korábbi cikkeinket, már sejtheted: itt jön be az employer branding, azaz a munkáltatói márka. Bizony: a tiszta, érthető, a munkanapok szerves részét képező szervezeti kultúra, a misszió, a jövőkép meghatározása alkotják azt az alapot, aminek segítségével átrostálhatod a pozíció kiírásának szakmailag megfelelő jelölteket. 


Keresd a sokszínűséget és a nyitottságot

A sokszínű és nyitott munkaerő alkalmazása nemcsak a kreativitást és az innovációt erősíti, hanem egy erősebb vállalati kultúrához is hozzájárul. Győződj meg arról, hogy a felvételi folyamat olyan stratégiákat tartalmaz, amelyekkel sokféle jelöltet vonzhatsz be. A sokszínűséget fogd fel versenyelőnyként, és keress aktívan különböző hátterű, tapasztalatú és nézőpontokat képviselő szakértőket, ösztönözd az alulreprezentált csoportok jelentkezését.


Járj utána az ajánlásoknak, végezz háttérellenőrzéseket

A végső döntés meghozatala előtt végezz alapos referencia- és háttérellenőrzést a megadott információk, kontaktok alapján. Beszélj a TOP 3 jelentkező korábbi munkaadóival vagy kollégáival, hogy betekintést nyerj munkamoráljukba, megbízhatóságukba és interperszonális készségeikbe. Ez már gyakorlatilag maga a háttérellenőrzés, hiszen megbizonyosodhatsz arról, hogy nincsenek olyan pontok, amelyek negatívan befolyásolhatják az egyén alkalmasságát a pozíció betöltésére.