Viszlát, nyári diákmunka, viszlát, kényelmes iskolaszövegkezet: a frissen végzett pályakezdőknek hirtelen magunknak kell helytállni a munkaerőpiacon, és megtalálni a képzettségüknek, elképzeléseiknek megfelelő Első Munkahelyet. Te is ebben a cipőben jársz? Olvasd el tippjeinket, amik nagyban megkönnyíthetik ezt az izgalmas, de kihívásokkal teli időszakot!

Az egyetemistáknak viszonylag könnyű a helyzete: az órarendekhez igazítva kényelemsebben válogathatnak a diákszövetkezet által kínált lehetőségek között, hiszen diákmunka Budapest szerte, illetve a nagy egyetemvárosokban is nagy számban található. Ha azonban megszárad a tinta a diplomán, mindjárt egyel feljebb kapcsol a munkakeresési sebesség.

Nem kertelünk, az álláskeresés pályakezdőknek nem feltétlenül könnyű. Ha te is úgy érzed, kell egy kis segítség, látogass el a munkahelyeink.hu oldalára, és böngészd át tippjeinket, tanácsainkat. Tájékozódj arról, az egyes belépő szintű pozícióknak mi a munkaerőpiaci értéke, azaz milyen kezdőfizetésekre számíthatsz az egyes vállalatoknál, illetve készítsd el első, profi, trendkövető, szakmai életrajzodat, ami hozzásegít majd az áhított állásinterjúkhoz!

Diákmunka továbbgondolva

Először is: ki mondta, hogy egyetem alatt nem a szakmádnak, majdani karrierednek megalapozó munkát végeztél? Ha a vendéglátás vonz, a hamburgersütés igenis releváns tapasztalat, ha a kereskedelemben szeretnél elhelyezkedni, az árufeltöltés nem volt hiába! Sőt, hogy kicsit elrugaszkodjunk: kommunikációs szakértőnek készülő pályakezdőként bizony írd be CV-jébe, ha adománygyűjtőként naponta tucatnyi embert kellett érveléssel meggyőznöd. 

A diákmunka egyetemistáknak tehát nem feltétlenül egy szükséges rossz . Mielőtt elkezdenéd első „igazi” pozíciódat keresni, feltétlenül gondold végig, életrajzodba mit írhatsz az eddig végzett feladatok közül, de annak is járj utána, korábbi gyakornoki, diákmunkás helyeiden nincs-e éppen szakad állás, amit te, mint a céget már ismerő pályakezdő, a siker nagyobb esélyével célozhatsz meg.
 

Pályafelmérés

Nagyon fontos, hogy már karriered legelején tisztába kerülj értékeddel, vagyis rálátásod legyen arra, a piacon szakmádat nagyságrendileg hogyan fizetik meg. Ez természetesen cégenként és konkrét feladatkörönként változik, azonban némi utánajárás után kirajzolódik egy reális bérsáv, ami segít majd mérlegelni, az egyik vagy másik vállalatnál ajánlott bérezés megfelelő-e. 

A munkahelyink.hu oldala ebből a szempontból (is) igazi aranybánya: honlapunkon folyamatosan gyarapodó, megbízható adatbázist találsz – nem csak a nyitott pályázatokról, hanem az aktuális fizetésekről is. Nálunk ráadásul nem a marketingelt, púderezett valóságot találod, hozzánk ugyanis a hozzád hasonló munkavállalók töltik fel tapasztalataikat és bérüket. Vagyis valós képet kaphatsz szakterületed anyagi megbecsültségéről, az egyes cégeknél hasonló pozíciót betöltő alkalmazottak tapasztalatairól is.

Apropó: olvasd el pályakezdőknek írt cikkeinket, szemezgess az egyetemistáknak szóló információk és események között – ezek mind olyan tudásmorzsák, amik segíthetnek az első lépéseket megtenni. Cserébe pedig osztd meg tapasztalataidat a többiekkel, mesélj állásinterjúkon szerzett benyomásaidról, vagy töltsd fel rezümédet, hogy a rekrutációt végző szakértők rád találhassanak!
 

Friss információk az interjúkról

 

A tökéletes pályakezdő CV

A szakmai életrajzok összeállításáról számos cikket találsz honlapunkon, így most a technikai részletekbe nem megyünk bele. Legyen elég annyi, hogy a munkahelyeink.hu-n négy ingyenesen hasznmálható, profi HR-esek által összeállított, trendi, figyelemfelkeltő rezümé sablont találsz. Ezek közül bármelyiket kitöltve fontos előnyre tehetsz szert.

De, hogy zárásképpen visszakanyarodjunk a diákmunkák és a teljesállású, munkaerőpiacra lépő pozíciók egymáshoz való viszonyára: ha megnézed a négy formadokumentum bármelyikét, látni fogod, mindegyikben fontos, kiemelt helyen szerepelnek a korábbi szakmai tapasztalatok. Ide nyugodtan írj be mindent, ami a megpályázott feladatkör szempontjából érdekes lehet, illetve azt árulja el rólad, egy felkészült, komoly jelentkező vagy, aki kész értéket teremteni az adott cégnél. Ez lehet önkéntes pozíció, home office diákmunka, szakmai gyakorlat és nyári diákmunka a Balatonnál: rajtuk keresztül megmutathatod, hogy bár most keresed első „igazi” munkahelyedet, már rég nem vagy zöldfülű!