Napjainkban kemény dió a karrierválasztás, mivel egyre kiszámíthatatlanabb, melyik ágazat előtt milyen jövő áll. Az idei év legjövedelmezőbb szakmáit azonban érdemes figyelemmel kísérni, mert releváns kiindulópontot jelenthetnek a jövőre nézve. Körbenéztünk, hazánkban mik az aktuális trendek – ha szakmai jövődet tervezed, ez a cikk neked szól!

A Covid okozta munkaerőpiaci sokkból, illetve az abból következő változásokból még fel sem ocsúdtunk, ám az új iparágak megjelenésével és az olyan innovatív technológia térnyerésével, mint a ChatGPT, a hagyományos munkahelyek átalakulása még mindig zajlik. A jövő bizonytalan „jóslása” helyett a munkahelyeink.hu-nál mi a tényeket részesítjük előnyben. Az állásportálok aktuális bérezési sávjaiból kiindulva kerestük a választ arra a kérdésre, jelenleg mik a legjobban fizető szakmák Magyarországon.
 

IT szektor

Muszáj külön kiemelnünk, ugyanis a számítástechnika világában, annak számos részterületén találhatók továbbra is a legjobban fizető állások. Legnagyobb részt, legalábbis.  Az adatelemzők, vagyis a big data „varázslói” adatbázisokat elemeznek és értelmeznek, hogy olyan betekintést nyújtsanak, amely segíthet a vállalkozásoknak jobb döntések meghozatalában. Különféle forrásokból származó adatokkal dolgoznak, beleértve a közösségi médiát, az ügyfelek felméréseit és a webhelyelemzéseket – bérezési fronton pedig, néhány év szakmai tapasztalattal, valamint megfelelő hozzáállással a határ a csillagos ég. 

Hasonló mondható el az alkalmazásfejlesztőkről, a nagyvállalatok rendszergazdáiról, valamint a rakétaként kilövő (viszonylag) új terület, a mesterséges intelligencia vonalán dolgozó fejlesztőkről. Ők, bármilyen iparágban dolgozva – beleértve az egészségügyet, a gyártást és az e-kereskedelmet – az év legjobban megfizetett szakemberei közé tartoznak.
 

További csúcstartó irányok

Az IT-n túl az elmúlt évek listavezetői az irodai munkák terén 2023-ban is a pénzügy-kereskedelem, illetve a marketing szektor egyes irányai. A vállalatoknak egyesülésekkel és felvásárlásokkal, adománygyűjtéssel és egyéb pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban tanácsot adó befektetési bankok továbbra is kiemelt bérezést élveznek, ahogyan a könyvelők és könyvvizsgálók, valamint a termékek és szolgáltatások népszerűsítését, márkák felépítését és gondozását végző marketing szakértők is. 

Szakmunkák terén a villanyszerelők, hegesztők, erőmű-üzemeltetők vihetik haza a legmagasabb fizetéseket, de kiemelt bérezést kapnak a targoncavezetők, az építésvezetők is. Már régen megdőlt ugyanis a régi el, mi szerint a jó fizetéshez diplomára van szükség: a fizikai munkák és szakmunkák terén tapasztalható évtizedes munkaerőhiány, valamint az igazán jó szakemberek tömeges külföldre vándorlása miatt az utóbbi időben igencsak szép ívet futott be ezen szakmák bérezése. 

Mostanában hozzáadott bérek

 

A KSH szerint

A Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen listázza azokat a foglalkozásokat, amelyekkel adott időben a legmagasabb bérezésre lehet számítani az országban. A 2022-es év bruttó átlagkeresetei alapján az alábbi toplista állt fel.

     -    Légiforgalmi irányítók: a legjobban kereső szakma, melyben egy tapasztalt, tehetséges szakember bruttó átlagkeresete megközelítheti a kétmillió forintot. 

      -     Szakorvosok: az elmúlt év egészségügyi bérrendezése bebetonozta a doktorok dobogós helyezését, hiszen egy nőgyógyász, egy sportorvos, egy neurológus akár 1,7 millió forint bruttó átlagkeresettel is rendelkezhet. 

         -       A legek közé tartozik az államigazgatás legfelsőbb szintje is: miniszterek, államtitkárok és a központi közigazgatás kulcsszereplői 1,6 millió forint bruttó átlagkeresettel számolhatnak.

       -     A lista negyedik helyén igen érdekeset találunk: a profi sportolók – akik karrierjéhez nem követelmény a felsőfokú végzettség – átlagfizetése 1,5 millió forint. Sportáganként persze eltérnek az adatok, de jellemzően csak az Európa- és világbajnokok, olimpiai érmesek, tehát az igazi sztárok jutnak be.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a fizetést minden szakmában, minden munkakörben olyan tényezők is befolyásolják, mint a hely (régió, ország), az iparág, a tapasztalat és az iskolai végzettség. Ezeket mindig célszerű figyelembe venni, illetve számolni kell azzal is, hogy a frissen végzett szakértőket, a pályakezdőket még nem rekord bérezéssel foglalkoztatják. (Ide tartozik többek között a diákmunka, az idénymunka és a balatoni munka is.) A kitartó munka, a szakmai elhivatottság és a folyamatos önképzés minden területen elengedhetetlen: a technológiai fejlődés, az innovációk lekövetése, vagyis a szakmai naprakészségre való igényesség nélkül a legritkább esetben vihetünk haza kiemelkedő bért.