Bomlaszt, és felesleges feszültséget kelt a kollégák között, vagy épp, hogy növeli a munkavállalói hűséget, ha a cég transzparensen kezeli a fizetéseket? Pár éve még nehéz volt válaszolni erre a kérdésre, ám a legújabb munkaerőpiaci trendek azonban erősen elmozdultak az egyik irányba. Kattints a részletekért!

Alkalmazottnak és munkáltatónak is fogas kérdés lehet, hogy miként viszonyuljon saját, munkatársainak vagy alkalmazottjainak béréhez. A legtöbb dolgozónak nehezére esik megállapítani valós munkaerőpiaci értékét, így a nyilvános fizetések sokak számára segítséget jelentenének.  

Ha te sem tudod pontosan belőni, mi az az összeg, amit szemrebbenés nélkül elkérhetsz az állásinterjún, de elsőre nem jelenlegi munkahelyeden szeretnél tabukat döntögetni, jó megoldás lehet, ha hátrébb lépsz egyet, és ágazati szinten informálódsz. A munkahelyeink.hu online fizetésmérő szolgáltatása segít, hogy átfogó képet kapj a veled azonos beosztásban dolgozó, hasonló kvalitásokkal, tapasztalatokkal rendelkező szakemberek béréről. Ebből már le tudod vonni a következtetést, te magad „jó helyen” vagy-e.

De miért is alakult ki ez a faramuci helyzet, hogy nem mindenhol átláthatók a bérek, vagy legalábbis a bérsávok? Egyáltalán, jó ez így? Nézzünk a mélyére!

Magyarországon a közelmúltig szinte mágikus titok övezte az egyes pozíciókkal járó kereseteket. Nem volt róluk illendő beszélni, ha valaki felhozta a témát, minimum ferde szemmel néztek rá. Mára azonban szerencsére nagyot változott a világ, egyre több munkáltató ismeri fel, neki is érdeke a transzparencia. A trendek azt mutatják, az átláthatóság, a titkok felszámolása nem, hogy elégedetlenkedésekhez vezet, hanem erősíti a munkahely iránti lojalitást. Persze, csak akkor, ha elfogadható az, ami nyilvánosságra került.

 

Okok a titkolózás mellett

A legnagyobb multinacionális vállalattól a legkisebb vállalkozásig több oka lehet munkáltatónak a bérek titkos kezelésére. Ilyen például:

- az érzékeny információ negatívan érintheti a cég piaci versenyben elfoglalt pozícióját, hiszen a versenytársak kezébe került bértábla, ha a munkaerő megszerzéséről van szó, az egyik legértékesebb információ,
 

- ha a fizetések hirtelen, váratlanul vagy nem a megfelelő módon, időben kerülnek nyilvánosságra, az esetleg elszabaduló indulatok általános szervezeti, működési válságba taszíthatják a céget,
 

- akár megkérdőjelezhető etikailag, akár nem, sok munkáltató a mai napig úgy gondolja, amíg nem kér fizetésemelést a munkavállaló, addig neki nincs teendője, így ha kiderülnek az esetleges eltérések, az eddig passzív alkalmazottak tömegesen követelnek azonnali korrekciót, ami azonban pénzügyileg nem megvalósítható.

 

Miért jobb a bértranszparencia?

A fentiek ellenére egyre ritkábban helyes a régi megközelítés. Nem véletlenül: a 21. század kommunikációs szabadságában a korábbi tabuk sorra oldódnak fel, a munkáltatók kevésbé tudják ellenőrzött keretek közé szorítani a kollégák közötti információáramlást. Tudatosabbá, illetve öntudatosabbá váltak maguk a munkavállalók is, illetve az általános munkaerőhiány az ő pozíciójukat erősíti (már jellemzően a cég küzd meg a legjobb szakemberekért, és nem fordítva).

Pedig az átláthatóság, a legfrissebb kutatások szerint, számos előnnyel jár. Ha a munkáltató nem csinál titkot a keresetekből, azzal elejét veszi a folyosói pletykáknak, a hamis vagy téves információk terjedésének. Ha a menedzsment bére is megismerhető, az alkalmazottak nem találgatnak, nem heccelik magukat irreális összegek vizionálásával.

Akinek nincs titkolni valója, a PR szakértők szerint jól teszi, ha azt büszkén vállalja. Jelentős mértékben nőhet a cég reputációja, pozitívan változhat a munkáltatói márka, ha evidenciaként kezelik a fizetések átláthatóságát. 2022-ben az információvisszatartás már nem megoldás − azok a cégek, vállalatok, akik ezt felismerik, komoly előnyt kovácsolhatnak a bértranszparenciából is.