Szakirányú végzettség nem kell hozzá, a saját főnököd vagy, a munkaidő abszolút rugalmas – papíron tényleg minden remekül hangzik! De mi a helyzet a valósággal? Mennyit lehet keresni, illetve mennyi munkával lehet kiemelkedő keresetet elérni? Tarts velünk, hogy megtudd, mire számíthatsz, ha bringára, autóra cserélnéd irodai állásodat!

A médiában rendszeresen felbukkannak cikkek akár 1 000 000 forintos futár fizetésekről. Bár ezek gyakorlatilag elérhető álombérek, a legtöbb szállítónak azért ennél szerényebb, bár jellemzően átlagfizetés feletti összeget visz hava a hónap végén. E karrier mellett szól az is, hogy futár állás Budapest szerte egyszerűen mindig, de tényleg mindig van. Az olyan nagyvállalatoknál, mint a Wolt, a GLS, a DPD futár fizetés nagyban múlik a munkaórák számán, de az sem mindegy, milyen feltételekkel, milyen konstrukcióban szerződsz a kiválasztott céggel. 

 

Kinek való a futár állás?

Mivel a felvételt nem kötik kifejezett szakirányú végzettséghez és nyelvtudáshoz, gyakorlatilag aki elmúlt 18 éves, felcsaphat futárnak. A munkához okostelefonra, saját járműre (kerékpár, autó, robogó, motor), egyéni vállalkozói engedélyre van szükséged. Jó hír, hogy a diákok több esetben a futár cég szövetkezeti partnerén keresztül is munkába állhatnak. Ha nincs saját járműved, lehetséges a bérlés – több futár álláshirdetésben szerepel a kedvezményes bérlet –, de mielőtt beleugrasz egy ilyen helyzetbe, számold ki, mennyi extra kiadást jelent a jármű napidíja, és mérlegeld, ez neked megfelel-e.   

A szabadon megválasztható munkaidő és munkaterület egyetemi hallgatóknak, részmunkaidőben dolgozóknak, de akár teljes állással rendelkezőknek is működőképessé teszi a futárkodást. Ha egy kis extra bevételre van szükséged, két állás között sem szeretnél pénz nélkül maradni, vagy szabad hétvégéidet munkába fektetnéd, a futar allas Budapest területén neked való is lehet!

 

Mennyit lehet keresni?

A legtöbb futár cég jellemzően teljesítményalapú bérezéssel működik. Azaz, annyit keresel, amennyit dolgozol. Ha van a környékeden aktív futár rendelés, elvállalhatod vagy passzolhatod – döntéseid eredményezik napi munkamennyiségedet, tehát aznapi béredet is. 

Napjainkban a futárok többsége átlagosan nettó 250-600 000 forintot keresnek. Persze az olló lefelé és felfelé is nyitva van – ha nagyon magas óraszámot vállalsz, megközelítheted az álomfizetéseket is. Ezt a felállást mozgóbérnek nevezzük, ami két részösszegből jön össze. Egyrészt kapsz egy viszonylag alacsony fix fizetést, és erre jön a teljesítménybér. A két bér összegéből jön ki a havi bevételed, amit még a borravalók feljebb tornászhatnak. Tavaly a GLS havi kb. 60-180 000 forint között adta meg a várható borravalókat. Persze ez is a munkaórák számától – meg a csomagot rendelők hangulatától függ. 

Más a helyzet, ha nem egyéni vállalkozóként, hanem alkalmazottként dolgozol, mint kiszállító vagy futár. Ekkor általában fix havi bért kapsz, plusz jó esetben borravalót a kiszállítások során. A 250-600 000 forintos sáv feletti bért ígérő futár állások legtöbbször sokéves szakmai tapasztalatot, illetve akár C és/vagy E típusú jogosítványokat is elvárnak.

 

Friss értékelések

Érdekességek

A futárok világa sok kezdőnek merőben más lesz, mint amit korábban megtapasztalt. A munka ritmusa, a bérezés, a munka halogatásának elkerülése („Ma nincs kedvem dolgozni, majd megyek a hétvégén, úgyis bármikor beállhatok.”) nagy önfegyelmet és kitartást igényel. Összegyűjtöttünk néhány további tudnivalót, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megaláld az idődnek, igényeidnek, anyagi elvárásodnak valóban megfelelő vállalatot. 

 

- A legtöbb cégnél a nap során bármikor elkezdheted a munkát, de például a Foodoránál műszakokat kell vállalni.

- Esős és/vagy hideg időben ugrik meg a futár rendelések száma, számolnod kell tehát a kellemetlen időjárási viszonyokkal is. 

- Ha jó akarsz keresni, ne a 9-17-ig tartó munkaidőben gondolkodj. Nem ritkán az éjszakázás, a hétvégézés hozza a legtöbbet. Munkanapokon az ebédidőn kívül előfordulnak üresjáratok.  

- Az egyes kiszállítások után járó fizetésedet a legtöbb cégnél algoritmusok kalkulálják. Az összeg függ a megtett távtól, a csomag súlyától, de sokszor a járművedtől is.

- Igen, a médiában is emlegetett 1 000 000 forintos fizetés valós, sőt, magasabb is előfordult már. Ehhez azonban a futár napi 12 órát dolgozott, pihenőnap nélkül. Fontold meg, erre te kész vagy-e!