Ha hatékonyan dolgozol egyedül, mélyrehatóan ismered szakmádat, és meggyőző eredményeket tudsz felmutatni, a legtöbb felvételi folyamatban nyert ügyed van. Vagy mégsem? Adunk néhány tippet, amivel magányos farkasból értékes, vonzó csapattaggá fejlesztheted magad! 

Bár kivételek mindig lesznek, a legtöbb cégnél, vállalatnál ma már főleg csapatban zajlik a munka, vagy legalábbis annak döntő része. Amellett, hogy egy piacképes szakembernek egyedül is helyt kell tudnia állnia, egyre több pozíció kiírásakor kap reflektorfényt a kollégákkal való sikeres munkavégzés igénye. Ne aggódj, ha irodai szociális készséged némi polírozásra szorul: ez is csak egy képesség, ami kellő türelemmel és némi gyakorlással fejleszthető! Mutatunk öt egyszerű lépést, amivel elkezdheted az önfejlesztést.

 

1. Add meg a tiszteletet

Nem, az ellenszenves kollégát nem kötelező megszeretni − amikor azonban együtt dolgoztok, a civilizált, professzionális viselkedés a minimum. Alapvető munkaetikáról beszélünk, mellyel minden HR szakértőnk egyetért. Ne nehezítsd senki munkáját, ne kerülj meg embereket, semmiképp se tegyél keresztbe, maradj ki a pletykákból. Ha kollégád hozzáadott értéke viszi előre a feladatot, ismerd el az eredményeit, ha hibázik, ne kürtöld körbe az irodában, kerüld a személyeskedést. Ne feledd, nem barátkozni, hanem mindannyian dolgozni jártok munkahelyetekre, és ha erre mindenki odafigyel, az a csapat teljesítményén is meglátszik!

 

2. Kommunikálj

Egyszerűbb, mint gondolnád: ha van ötleted egy adott probléma megoldására, osztd meg a többiekkel, mondd el véleményedet, kérdezz, ha valamit nem értesz, sőt, beszélj arról is, ha nem értesz egyet. A kommunikáció erősíti a bizalmat, ráadásul alapvető fontosságú a sikerhez, hiszen senki sem gondolatolvasó. Kollégáid és feletteseid értékelni fogják, ha nem csak passzívan végigülöd a meetingeket, hanem aktívan kiveszed a részed az egyeztetésekből.

 

3. Törekedj rugalmasságra

Alkalmazkodni senki sem szeret, de egyes helyzetekben − és ilyen a munkahelyi környezet − bizonyos mértékig mindenki kénytelen kompromisszumokat kötni. Fogadd el, ha a csapat nem a te ötletednek megvalósítása mellett dönt, lépj túl azon, ha utolsó pillanatban el kell halasztani egy megbeszélést. Soka segít, ha egy-egy percre beleképzeled magad a másik fél helyzetébe. Légy belátó, és máris fontos lépést tettél azért, hogy enyhítsd az esetleges feszültségeket csapatodon belül. 

 

4. Légy megbízható

Látod, ez sem nehéz, hiszen jó vagy a szakmádban, képes vagy magas minőségben elvégezni a rád bízott (rész)feladatokat − már csak meg kell ezt mutatnod kollégáidnak. Készülj el határidőre, előre tájékoztass, ha csúszol, vedd figyelembe a csapat által kitűzött irányokat. Maga az elkészített anyag pedig legyen alapos, helytálló. Kollégáid elismerik majd, hogy rád lehet számítani, örömmel dolgoznak majd veled, hiszen tudják, nem kell állandóan ellenőrizni téged.   

 

5. Igyekezz érzelmileg is kötődni munkatársaidhoz

Természetesen apróságokra gondolunk, melyek azonban nagyban hozzásegítenek majd a sikeres és eredményes munkavégzéshez. Alapvető tény, hogy az ember szívesebben dolgozik olyanok társaságában, akiket ismer és kedvel. Ilyenkor fokozottabb a produktivitás, a cég piaci mutatói is javulhatnak. Fedezz fel kollégáidban számodra szimpatikus jellemvonásokat vagy készségeket: a projektmenedzser jó humora, az asszisztens kitartása, felettesed csapat iránti elkötelezettsége mind olyan aspektusok, amik miatt kapcsolódni tudsz hozzájuk, vagy fel tudsz nézni rájuk. Így pedig inspiráló, kellemes környezetté teheted magát a csapatmunkát, ahol te is a legjobbat hozod ki magadból. Sok sikert kívánunk!