Álláskereséskor a motivációs levélre ne felesleges, idejétmúlt nyűgként, hanem hasznos, releváns eszközként tekints! A jól megfogalmazott, egyedi önéletrajz kísérő levél ugyanis igazi aduász lehet, aminek köszönhetően megakad anyagodon a HR-es szeme. Sokan ugyanis csak összecsapják − te képviselj ebben is olyan magas professzionális színvonalat, mint munkában, és a hatás nem marad el! Mutatjuk, mit jelent 2022 végén a tökéletes motivációs levél.

A dokumentum célja, hogy a szakmai életrajz viszonylag száraz tartalmát kiegészítve teret adjon neked a kicsit kötetlenebb bemutatkozásra. A jó pályázói levél ugyanis nem a CV-ben leírtakat visszhangozza, hanem azok mentén betekintést nyújt a jelentkező személyiségébe, jellemébe, felvázolja motivációit, karrierjével kapcsolatos terveit és elképzeléseit. Mindez persze akkor lesz igazán hatásos, ha egyedi hangot ütsz meg, valamint a megpályázott pozícióra, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokra, kihívásokra reflektálsz. 

A kísérőlevél tehát egy remek eszköz arra, hogy a felvételi folyamatot vezető személyre mélyebb benyomást tegyél, azáltal pedig időpontot kapj a hőn áhított állásinterjúra. 


Mi van benne, mi nincs?

Képzeld egy pillanatra magadat a munkáltató helyébe, és fogalmazd meg azt, amit te az ő helyében hallani szeretnél (természetesen csak igazat írj!). Az álláskiírásból kiderül, milyen feladatokra, milyen felelősségi körbe keresnek új munkatársat, a motivációs leveledben ezért emeld ki, tapasztalataidra és készségeidre támaszkodva te mi mindenben tudsz segítségükre lenni, miért vagy te az ideális jelölt. Csoportvezetőt keresnek? Hívd fel arra a figyelmet, hogy neked épp öt év tapasztalatod van benne. Olyan webfejlesztőre van szükségük, aki nem csak WordPressben profi? Emeld ki, te hány CMS-ben igazodsz el csukott szemmel. Emeld ki azokat a tulajdonságaidat, melyeknek eddigi sikereidet köszönheted, majd fogalmazd meg, hol látod magad a szóban forgó cégben, náluk milyen karriercéljaid teljesülhetnek. 

Mire ne fecsérelj sorokat? Nézzük csak: az ütős kísérőlevél önéletrajzhoz nincs tele közhelyekkel, nem tartalmaz mesterkélt krédókat vagy idézeteket. Nincs helye benne korábbi munkahelyeiden szerzett negatív tapasztalatoknak, sem a munka világától távol álló, személyes, de irreleváns információknak. Nem sorakoznak benne évszámok és cégnevek, hiszen azok a mellékelt szakmai önéletrajzban mind megtalálhatók. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 


A tartalmon túl

Ne írj egész esszét: a kísérőlevél mindenképpen férjen rá egy A4-es oldalra. Ügyelj arra, hogy hibátlan legyen a helyesírás, beküldés előtt legalább egy emberrel nézesd át tüzetesen a szöveget. Derítsd ki, ki a közvetlen címzett, és címezd neki a levelet − kerüld a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” személytelen, sablonos megszólítást. A stílus formális, nyugodtan légy tárgyilagos és kompakt, ugyanis terjengő, többsoros összetett mondatokra nincs szükség.


Írjam, vagy ne írjam?

Egyre több álláshirdetésben nem térnek ki arra tételesen, hogy a szakmai életrajzok mellé várnak-e kísérőlevelet. A munkahelyink.hu HR specialistái azonban azt mondják, aki valóban szeretne kiemelkedni a tömegből, az ilyen esetekben is mellékeli motivációs összefoglalóját. Hogy miért? Mert a cél az, hogy a cég, a pozíció iránt valóban érdeklődő, a profi jelentkezésre időt és energiát szánó jelentkező képét vázoljuk fel magunkról. A kiválasztási folyamatot végző személy tisztában van azzal, hogy egy frappáns kísérő szöveg kemény dió: aki tehát mellékel egyet, az nem csak vaktában küldözgeti életrajzát, hanem jó eséllyel ténylegesen szeretné betölteni a szóban forgó munkakört. Ő lesz azok egyike, akit aztán egy személyes beszélgetésen közelebbről is meg akarnak ismerni.