Figyelemfelkeltő kísérő a szakmai életrajz mellett, vagy szükséges rossz, egy rejtett csapda? Sokan bizonytalankodnak, és nehezen állítanak össze egy frappáns, de profi, figyelemfelkeltő, de célratörő szöveget, pedig az közelről sem lehetetlen. A megfelelően felépített, okos és testreszabott motivációs levél a mai napig azt a pluszt jelentheti számodra, amivel továbbjutsz a felvételi folyamat következő körébe. Beszéljünk őszintén!

 

Az önéletrajz készítés csak a munka egyik fele – ha elkészültél a kinézetében trendkövető, tartalmában fókuszált, releváns CV-vel, még hátra van a személyre, vagyis pozícióra szabott, egyedi és tömegből kiemelkedő motivációs levél feladata. Ne aggódj, a munakhelyeink.hu ebben is segít! Nézzük át együtt, mire érdemes figyelned, hogy felhívd magadra a figyelmet.

 

De előtte még…

…váltsunk két szót arról, mennyire létjogosult 2021-ben maga a műfaj. Egyre több munkáltató, HR-es, fejvadász, de munkavállaló is kezdi megkérdőjelezni a gyakran egy kaptafára írt bemutatkozó szövegek szükségességét. Az elmúlt egy-két évben kirajzolódni látszik a motivációs levelet igénylő álláskiírások számának csökkenése, de még nem temethetjük a kategóriát.

Ha ránk hallgatsz, akkor ragadsz tollat, billentyűzetet a meghirdetett pozícióhoz kapcsolódó, téged motiváló szempontokról, ha azt külön kérik, vagy ha álmaid állást találtad meg, és mindent megtennél egy interjúért. Ilyenkor azonban vedd komolyan a feladatot, semmiképpen ne küldj be egy fantáziátlan, lapos verziót!

 

Milyen a profi motivációs levél?

Sokan abba a hibába esnek, hogy a szövegben egyszerűen megismétlik az életrajzukban leírt információkat. A motivációs levél célja azonban nem más, mint hogy beszámolhass arról, mi fogott meg téged a szóban forgó állásban, miért érdekel téged a cég, a pozíció. Sőt, még fontosabb, hogy itt rámutathatsz, a kiírásban felsorolt elvárásoknak miért, milyen készségeid, tapasztalataid miatt felelsz meg. Ne feledd – itt eladnod kell magad, ezért érvelj, mutass rá összefüggésekre. Tedd egyértelművé, te vagy az az ember, akit a munkáltató keres.

Terjedelem tekintetében maradj fél és egy A4-es oldal között. Pár sor nem elég, de egy regényt sem szívesen olvasnak a toborzó specialisták. Pályakezdőként, ha nem tudod, mit írj, foglald össze szakmai érdeklődéseidet, céljaidat, alkoss magadról pozitív képet!

Beszélj magadról – de fókuszáltan! Hobbiknak, élettörténetnek semmi keresnivalója a motivációs levélben, de mindenképp ejts pár szót arról, milyen személyiségtípusba tartozol, csapatban vagy egyedül dolgozol szívesebben, milyen munkakörnyezet inspirál. Fontos, hogy a kiválasztást végzők téged, mint embert is megismerhessenek, és felmérhessék, mennyire illeszkednél a már ott dolgozó kollégákhoz, vélhetően mennyire felehet meg neked az adott szervezeti kultúra.

Lezáráskor fejezd ki reményedet egy személyes találkozót illetően, röviden köszönd meg olvasód figyelmét. A terjengősségtől itt is tartózkodj. Mielőtt pedig benyújtod a jelentkezésedet, legalább két ismerősöddel, kiváló helyesírással büszkélkedő rokonoddal nézesd át a levelet.

 

Egy kis extra

Nem biztos, hogy mindig a klasszikus megoldással éred el célodat. Ha közigazgatási junior pozíciót pályázol meg, azt javasoljuk, inkább ne kísérletezz, de ha egy kreatív állást vagy egy innovációiról híres vállalatot célzol meg, lehetsz bátor is. Utóbbi esetben mérlegeld például, hogy egy 1-2 perces bemutatkozó videóval nem találsz-e jobban célba, mint egy féloldalas szöveggel.