2023 munkaerőpiacán a tudományos fokozatok önmagukban már nem mindig elegendőek ahhoz, hogy kitűnj a versenytársak közül. A kiválasztást végző HR szakértők és a munkáltatók egyre gyakrabban részesítenek előnyben olyan jelentkezőket, akik szakképesítéseik megszerzése után is folyamatosan képzik magukat, illetve soft skilljeiket.

Micsoda pontosan a soft skill? Tükörfordításban puha készséget jelent – amit nem nagyon használunk, és gyakorlatilag a szociális készségeket jelenti, amik nem szubjektívek, nem mérhetők. Ide tartozik a kommunikációs készség, az időgazdálkodás, az empátia, a megszerzett szaktudás továbbadására való képesség, vagy például a felelősségvállalás is. Ezek nem adottak akkor, ha a jelentkező mérnöki diplomával rendelkezik, esetleg bölcsész szakon végzett. 

Tekintettel arra, hogy az erős soft skillek nagyban hozzájárulnak az új alkalmazott gyors és sikeres beilleszkedéséhez, nem csoda, hogy a kiélezett versenyben a munkáltatók is egyre inkább értékelik azokat, akik ápolják, fejlesztik ezen készségeiket. Nézzük meg, álláskeresés esetén milyen készségeid polírozásával juthatsz közelebb álmaid munkájához!

 

Váltás a soft skillek felé

Akár offline akár online álláskeresés mellett döntesz (javasoljuk az utóbbit, hisz napjainkban az internetes állás keresés a legeredményesebb – persze, csak ha a legjobb álláskereső portál a kiindulópontod), ideje, hogy rágyúrj szociális készségeidre, hiszen ezek 2023-ban már a munka hirdetések többségében elvárásként szerepelnek. Szerencsére kommunikációt, life-work balance tudatosítást számtalan internetes kurzuson tanulhatsz, nem kell egyetemre menned érte! Elég egy alaposabb keresés, némi megfontolt mérlegelés, a legszimpatikusabb és ár-érték arányban legoptimálisabb képzőközpont kiválasztása, és máris kezdheted a tanulást. 

 

Mire fókuszálj? 

Mielőtt felsoroljuk a leggyakrabban keresett soft skilleket, egy dolgot le kell szögeznünk. Ez nem csak egy divathóbort, hanem globális szinten érzékelhető munkaerőpiaci hangsúlyeltolódás! A foglalkoztatás korábban valóban a kemény készségekre összpontosított, mint például a technikai szakértelem és a tudományos képesítés, ám mára nagyot változott a világ. Ahogy a munkahelyek egyre jobban igényelnek együttműködést, és állítanak változatosabb kihívásokat a munkavállalók elé, úgy került előtérbe a soft skillek jelentősége.

 

- Kommunikációs képességek

A hatékony kommunikáció szinte minden munka középpontjában áll. Felbecsülhetetlen értékű az a képesség, hogy világosan átadjuk az ötleteket, aktívan hallgatunk, és a kommunikációs stílusokat a különböző közönségekhez igazítjuk. Legyen szó prezentációról, kollégákkal való együttműködésről vagy ügyfelekkel való kapcsolattartásról, az erős kommunikációs készségek elengedhetetlenek.
 

- Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia magában foglalja saját érzelmeinek felismerését és kezelését, miközben segít mások érzelmeit megérteni, illetve együttérezni velük. Ez kritikus készség a pozitív kapcsolatok kialakításához, a konfliktusok megoldásához és a harmonikus munkakörnyezet fenntartásához. A munkaadók nagyra értékelik azokat az egyéneket, akik érzelmi intelligenciával képesek eligazodni a munkahelyi dinamikában.
 

- Csapatmunka és együttműködés

A modern munkahelyek gyakran megkövetelik a munkavállalóktól, hogy csapatokban vagy többfunkciós csoportokban dolgozzanak. Csapatjátékosnak lenni, ötleteket adni, és hatékonyan együttműködni a különböző hátterű kollégákkal, visszacsatolni, építő kritikát megfogalmazni – illetve mindezeket másoktól elfogadni – elengedhetetlen képességek. A munkaadók nagyra értékelik azokat a jelölteket, akik erős, együttműködő csapatokat tudnak felépíteni, amelyek eredményesek.
 

- Problémamegoldás és kritikus gondolkodás

A mai összetett világban nagy igény mutatkozik a problémamegoldó és a kritikus gondolkodási készségek iránt. A munkaadók olyan szakértőket keresnek, akik képesek elemezni a helyzeteket, megoldásokat találni, szükség esetén a megszokottól eltérni, és megalapozott döntéseket hozni. Ezek a készségek elengedhetetlenek a változásokhoz való alkalmazkodáshoz, valamint a munkahelyi kihívások kezeléséhez.

 

- Időgazdálkodás és munka-magánélet egyensúly

A hatékony időgazdálkodás lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy rangsorolják a feladatokat, betartsák a határidőket, és fenntartsák a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát. Ez egy olyan készség, amely hozzájárul a termelékenységhez, miközben csökkenti a stresszt, illetve a kiégés veszélyét. A munkaadók nagyra értékelik azokat a jelölteket, akikre tudják, hogy mindig számíthatnak. 

 

Friss értékelések

Merre indulj? 

A soft skillek fejlesztése egy folyamatos állapot, amely elkötelezettséget és gyakorlást igényel. Ha tanácstalan vagy, melyikkel kezdj, hasznos lehet, ha visszajelzést kérsz a kollégáidtól, felettesedtől vagy mentorodtól. Az építő kritika segíthet azonosítani a fejlesztendő területeket és nyomon követni a fejlődést. Amint megvan az irány, válassz ki és végezz el egy kurzust vagy workshopot a témában. Az ott tanultak alkalmazását nyugodtan begyakorolhatod a mindennapi helyzetekben, a munkahelyen és azon kívül egyaránt. Minél többet gyakorolsz, annál természetesebbek lesznek ezek a készségek! 

És egy profi tipp a végére: lehetőség szerint olyan képzést válassz, amely oklevelet, elismervényt ad a teljesítésről. Ezeket a dokumentumokat mentsd el, nyomtasd ki, és az állásinterjúra vidd magaddal CV-d, diplomáid és ajánlóleveleid mellett. Apropó: ne felejtsd el a kurzust szakmai életrajzodon is feltüntetni! Mutasd meg, mekkora hangsúlyt fektetsz saját fejlődésedre, mutasd meg a potenciális munkáltatódnak, te mivel tudsz többet másoknál!