Mai világunkban napról napra futnak fel olyan munkakörök, melyekről pár évvel ezelőtt még senki sem hallott. Ezeket gyakran nagy érdeklődés követi, hirtelen mindenki azon a pályán remél gyors előrejutást, magasabb bérezést. Mielőtt félredobod eddigi karrieredet egy sztárszakmának tűnő kihívás kedvéért, érdemes a színfalak mögé nézni − jó eséllyel kevéssé szimpatikus dolgokat is felfedezel majd a háttérben.

Ha alaposan körülnézel egy-egy állásportálon meghirdetett szabad pozíciók között, több olyan kiírást találsz, melyeket nem igazán tudsz hova tenni. Ne aggódj, nem benned van a hiba! Ezeket elsősorban a különböző ágazatok egyre gyorsuló fejlődése, a folyamatosan új igényeket generáló munkaerőpiac lendülete hozza létre. Ha elolvasod az elvárásokat, látni fogod, hogy az adott pozíció speciális alapokat, ismereteket, tapasztalatot igényel. Célirányos tanulással, szorgalommal, befektetett évekkel ideális jelöltté fejlesztheted magad.

A hangzatos szakmáknak, a médiában, köztudatban felkapott állásoknak létezik azonban egy olyan a csoportja is, melyet jellemzően nem álláskeresési felületeken hirdetnek, ráadásul tapasztalat, képzés, különösebb befektetett energia nélküli gyors, látványos érvényesülést ígérnek. Ezekkel érdemes vigyáznod, még akkor is, ha úgy tűnik, sokan boldogan megélnek belőle. Titkos recept, tökéletes állás nem létezik − legyél megfontolt, akár gyanakvó, ha ilyet sodor eléd az élet. Ami pedig a legfontosabb: hivatásodat, munkádat hirtelen felindulásból még a legnehezebb munkanap után se dobd sutba egy divatszakma kedvéért! Tájékozódj, áss a téma mélyére, amíg teljes képet nem szerzel róla.

 

Messziről csillogás és szórakozás, közelről valami egészen más

Nézzük meg például az influencerkedést, mint munkát. Amit kívülről, a közösségi média csatornákon és magazincikkekben látsz, maga a megtestesült álom: luxusnyaralások, értékes ajándékok, ingyen termékek, pompa és csillogás. A színfalak mögött gyakran adósságok, tervezhetetlen bevételek, illetve rengeteg visszautasítás lapulnak − a gyakran negatív társadalmi megítélésről már nem is beszélve. Ráadásul a még be nem futott véleményvezéreknek, akik nem hírességek, nem profi stábbal dolgoznak, egyek a millióból, hatványozottan nehéz felépíteniük márkájukat. Az influencerek között a kiégési arány igen magas, a tényleges meglehetést elérők száma pedig feltűnően alacsony.

Más szempontból ugyan, de például a különböző tesztelői munkalehetőségek is meglepő árnyoldalakkal bírnak. A számítógépes játékok kedvelői számára fantasztikus lehetőségnek tűnhet a hivatásos játéktesztelő karrier, hiszen a papírforma szerint napi 8 órányi játékért kapják fizetésüket. Ha azonban belegondolsz, a szakma egészen másról szól. Monitor elé szögezve, egy-egy szempontot tesztelve újra és újra ugyanazt a részt tesztelik, szó sincs a játék élvezetéről, a barátokkal való közös bulikról.

A personal shopper, a hivatásos kutyasétáltató és számos további, papíron játéknak, hobbinak tűnő munka esetén mind-mind érdemes az érem másik oldalát is számba venni.

 

Csak megfontoltan!

A fentiekkel együtt elképzelhető, hogy egy-egy munkakeresőnek a hátrányokkal, nehézségekkel együtt ez az álma. Ha te is közéjük tartozol, nem lebeszélni szeretnénk róla, hanem arra sarkallni, hogy csak alapos elemzés, tervezés és felkészülés után vágj bele a karrierváltásba! Legyen tiszta elképzelésed arról, mennyi bevételre van szükséged a megélhetéshez, milyen készségeket, képességeket kell megszerezned a sikerhez, mik a várható buktatók, és azokat hogyan fogod majd legyőzni. Lépésről lépésre tervezz, így nyugodtabban, nagyobb önbizalommal vághatsz bele a projektbe!