Ez a cím akár kérdő-, akár felkiáltójellel is helytálló, ugyanis a szakterület meglepően sok lehetőséget tartogat, mégis sokan keveset tudnak róla. Ha útkeresésben vagy, ha azt látod, az állásportálok tele vannak ilyen pozíciók kiírásaival, itt az ideje, hogy képbe kerülj, számodra érdekes karrierútról van-e szó. Futottunk egy kört a munkaerőpiacon, beszéltünk több HR-essel, íme tehát a legfontosabb tudnivalók.

A logisztika jelentése ma már igen összetett, a végtelenségig cizellálható, hiszen a globalizált, internetalapú hálózatokkal átszőtt világunkban szinte mindenhol jelen van. A fogalom alapvetően anyagok, információk és személyek mozgatását, áramoltatását jelenti, de napjainkban használjuk hadászatban, élelmiszerellátásban, utazásszervezésnél, közbeszerzéseknél, informatikában, szállítmányozásban, raktározásban, értékesítésben, gazdaságtudományban − a listát még hosszan folytathatnánk. Így tehát az sem egy mondattal megválaszolható kérdés, hogy mit csinál egy logisztikus. Ha csak rápillantasz az aktuális nyitott pozíciók sorára, szép számmal találsz ide illő állásajánlatot, vagyis érdemes beleásnod magad ebbe a szakmába.

 

Az ellátási lánctól a részterületekig

 

A logisztika klasszikus folyamatábrájában három szereplő oda-vissza ható viszonyáról van szó: ezek a beszállító, a vállalat és a vevő. Ebbe a háromszögbe azonban számos szempontból kapcsolódhat külön pozíciót igénylő tevékenység. A beszerzési logisztika (a vállalati logisztika legfontosabb területe) például a bemeneti készletekről gondoskodik, a termelési logisztika a beérkező anyag áramlását szervezi, tervezi és irányítja, az értékesítési logisztika bonyolítja az áru eljuttatását a viszonteladóig, míg a hulladék logisztika gyártás során keletkező hulladékanyagok jogszabályoknak megfelelő elhelyezéséért vagy újrahasznosításáért felel.

A terület tehát végtelenül diverz − a logisztika ma már rég nem azt jelenti, hogy nyomon követed, a raktárban melyik dobozban mi lapul. Az egyes szektorokban való érvényesüléshez pedig más-más készségekre és szakmai kompetenciákra van szükség. Az informatikai logisztikához például kiterjedt IT ismeretek, az eladási logisztikában kiváló érvelés és a tűpontos kommunikációs tudás a perdöntő.

 

Pozíciókban megfogalmazva

 

A fenti sokszínűséget látva már valószínűleg sejted, a logisztika minden ágazatban ott van: a napelemgyártástól az utazási irodák működtetésén át a borkereskedelemig szükség van szakemberekre, akik képzettségükre és tapasztalatukra támaszkodva, zökkenőmentesen bonyolítani tudják ezt a valóban sokszereplős, kihívásokkal teli tevékenységet. Természetesen itt is jól elkülöníthető felelősségi és feladatkörök jöttek létre, így rengeteg szakosodási, valamint előmeneteli lehetőséget találsz, ha a terület iránt érdeklődsz.

Nagy vonalakban megfogalmazva az egyes pozíciók a következőképpen épülnek fel. A logisztikai asszisztensek jellemzően szakképesítéssel rendelkező dolgozók, akik éppen a szakmával ismerkednek. Rendszerint egy tapasztaltabb kolléga keze alá dolgoznak adminisztrációval, kapcsolattartással, prezentációk és ajánlatok előkészítésével, adatbáziskezeléssel. A logisztikai technikus az árutovábbításhoz kapcsolódó fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai tevékenységeket hangolja össze, tervezi, és bonyolítja le és ellenőrzi.

A logisztikai ügyintéző leginkább egy központi koordinátor a cég életében: folyamatos kapcsolatban van a vezetőséggel, a gyártással, a beszállítókkal és valamennyi partnerrel. Kibocsátja a megrendeléseket, felügyeli a szállítmányozást, felel exportért és importért, rendszeresen ellenőrzi a vállalatirányítási rendszert, irányítja a leltárt. Gyakran ellát pénzügyi, adminisztratív és marketing feladatokat is. A logisztikai mérnök egyetemet végzett, műszaki képzésben részesült szakember, aki a szakterületéhez kapcsolódó természettudományos, specifikus műszaki, gazdasági, menedzsment, informatikai, ipari és közlekedési technológiai ismereteire támaszkodva, átfogó, stratégiai szinten tervezi és koordinálja a vállalat folyamatait.

A logisztikába tehát frissen végzett, szakképzett pályakezdőktől a sokéves tudással rendelkező mérnökökig szükség van. A részterületek közötti átjáráshoz vagy egy sikeres karrierváltáshoz számos akkreditált vagy online levégezhető kurzus és képzés érhető el, érdemes tehát számolni vele. Az már csak a hab a tortán, hogy az általunk megkérdezett HR szakértők szinte mindegyike biztosan állítja: jó logisztikusokra mindig szükség lesz!