Néhány szektorban Magyarországon is jelentősen emelkedtek a fizetések az elmúlt három évben. Az élen az IT, a pénzügy, a megújuló energiák és a gyártás – egyik sem meglepetés, hisz ezek az iparágak Európa szerte jól teljesítenek. A Munkahelyeink fizetés kalkulátor eszközét használva pontos képet kaphatsz, hogy a te szakmai tapasztalatoddal, kvalitásaiddal bérek tekintetében mire számíthatsz.

A 2020-as években Magyarország jelentős gazdasági kihívásokkal nézett szembe, melyek a következő években is éreztetni fogják negatív hatásukat. Míg egyes iparágak igencsak nyögik a recessziót, másokban szemmel látható a növekedés, az innováció, ami a fizetések emelkedésében is tetten érhető. Ezek a szektorok ráadásul a közeljövőben sem számolnak jelentős visszaeséssel, így, ha karriertervezés előtt állsz, vagy munkakört, netán teljes szakmát váltanál, ezekre az irányokra mindenképp figyelj! 

Kiindulópontnak tökéletes a Munkahelyeink online, ingyen használható fizetésmérő felülete. Néhány adat megadásával összehasonlíthatod béredet más alkalmazottakéval, illetve megtudhatod, a kiszemelt szektorban, nagyságrendileg egy-egy munkakörben milyen bérsávokra számíthatsz. A munkabér kalkulátor saját adatbázisunkból dolgozik, és mivel önbevalláson alapul, valós adatokat, tényleges várható fizetéseket kapsz összehasonlításod eredményeként. 


De vegyük sorra, mi az a 3+1 szektor, ahol az átlagkereset 2022-2023-ra megemelkedett. 


Információtechnológiai (IT) szektor

Az informatikai szektor dinamikus és jövedelmező iparággá nőtte ki magát Magyarországon is, amely vonzza a helyi tehetségeket és a külföldi befektetőket. A szoftverfejlesztéssel, adatelemzéssel és technológiavezérelt szolgáltatásokkal foglalkozó cégek jelentősen hozzájárultak hazánk gazdasági növekedéséhez. Az elmúlt három évben ebben a szektorban a fizetések lenyűgöző emelkedést mutattak, egyes pozíciókban a szakemberek akár 20-30%-os fizetésemelést realizáltak.

Ha az itthoni átlaghoz képest kiemelkedő bért szeretnél elérni, keress olyan cégeket, akik a legmodernebb szoftvermegoldások nyújtására specializálódtak, és elsősorban nemzetközi ügyfélkört szolgálnak ki. Ezek a vállalatok igazi innovátorok, gyorsan adaptálnak a változó viszonyokhoz, és élen járnak a naprakész IT megoldások szállításában – ami pedig jelentős pénzügyi nyereséget eredményez. A statisztikák szerint mindez meglátszik a bérezésen: az elmúlt három évben körülbelül 25%-os éves fizetésnövekedés tapasztaltható a szektorban. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Pénzügyi szolgáltatások és bankok

A pénzügyi szolgáltatások és a bankszektor Magyarországon nagy volumenű átalakuláson ment keresztül. Az ágazat dinamikus fejlődése a képzett pénzügyi szakemberek iránti kereslet növekedéséhez vezetett, ami hozzájárult a fizetések jelentős emelkedéséhez is. Vagyis a kereslet nagy, olykor nagyobb, mint a kínálat, így a megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező munkavállalók jelentősen magasabb fizetést tudnak kialkudni a bértárgyalás során.


Megújuló energia és zöld technológia

A fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség nálunk is tetten érhető. A felfutó, olykor kormányzati támogatást élvező megújulóenergia- és zöldtechnológiai iparág szintén rengeteg mérnököt, kivitelezőt, szakmunkást szív fel. Az innovatív technológiák gyakorlati alkalmazását belső képzések, tanfolyamok segítik elő, hiszen a cégek tudják: csak úgy szerezhetnek (illetve tarthatnak fenn) versenyelőnyt, ha valóban legújabb, legfenntarthatóbb, leggazdaságosabb eszközöket és megoldásokat használnak, értékesítenek. 

A magas bérezéseket a szél- és földenergia, a napelem-technológián alapuló beruházások, fejlesztések iránti megugró kereslet is generálta. Nem csak ipari, hanem lakossági szinten rengeteg megrendelés érkezik a cégekhez, akik így, hogy minél több ügyfelet minél hatékonyabban és minél jobb minőségben szolgáljanak ki, hajlandóak az elhivatott, képzett munkaerőt jól megfizetni. A szektorban az elmúlt három évben átlagosan 20%-os béremelések történtek, így ez az ágazat is igen kecsegtető. 


Gyártás és termelőipar

A magyar gyártó- és feldolgozóipar mindig is a nemzet gazdaságának meghatározó pillére volt, komoly hagyományokkal rendelkezik. Az elmúlt években ez az ágazat jelentős növekedést produkált, vonzotta a globális befektetéseket, és növelte a keresletet a szakképzett munkaerő iránt. Ennek eredményeként az ágazat alkalmazottai figyelemre méltó fizetésemelést tapasztaltak, átlagosan 15-20% között az elmúlt három évben.

A gyártósori pozíciókon túl a menedzsment, HR, adminisztráció, kommunikáció, logisztika és pénzügy terén is rengeteg meghirdetett állást találsz, így azt javasoljuk, ha munkakeresésben vagy, ha váltanál, a gyárak kiírásait is figyelmesen böngészd át!