A szakmai gyakorlat különleges, és jó esetben nagyon hasznos időszak egy egyetemi hallgató vagy szakképesítését nemsokára megszerző diák életében. Ha tanácstalan vagy, mit válassz, olvasd el cikkünket: számba vesszük a legfontosabb szempontokat, amiket, ha mérlegelsz, kiderül, számodra mi lehet a legmegfelelőbb pozíció. 


Az már nem kérdés, hogy a szakmai gyakorlatok felbecsülhetetlen értékű lépcsőfokká váltak a hallgatók és a fiatal szakemberek életében. Ezek a lehetőségek szakmai tapasztalatot, gyakorlati tudást, képességfejlesztést ígérnek, valamint lehetőséget nyújtanak az adott iparági működés megismerésére. Ez utóbbi kiemelten fontos azoknak, akik még bizonytalanok, milyen karriert szeretnének építeni, hiszen a néhány hetes-hónapos gyakornoki állás épp arra termett, hogy kiderüljön, az adott ágazatban, részterületen, szervezeti kultúrában az ember el tudja-e képzelni jövőjét.  

Van lehetőség a gyakorlat végeztével elhelyezkedni az adott vállalatnál? Jár fizetés a munkádért? Hosszabb távú vagy kifejezetten nyári gyakorlatot részesíts előnyben? Jó-e a szakmai gyakorlat, ha távmunkában kell végezned? A legfontosabb kérdések tisztázásával könnyebben elboldogulsz majd a számos elérhető lehetőség között. Izgalmas gyakornoki program, meghirdetett gyakornoki állás ugyanis a legtöbb szektorban szép számmal akad, neked azonban a legjobb, szakmai előmeneteledet leginkább támogató opciót kell megtalálnod. Mint mindig, most is segítünk!  


Ígéretes karrierlehetőségek

Amikor 2023-ban gyakornoki helyet keresel, létfontosságú, hogy mérlegeld az adott cégen, vállalaton belüli, jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeket. Keress olyan kiírókat, akik prioritásként kezelik a tehetséggondozást, és a toborzásnál előnyben részesítik a korábban jó teljesítő gyakornokokat. Az erős mentorprogramok, a leendő kollégák kinevelése iránt elkötelezett vállalatoknál teljesített hetek, hónapok segíthetnek első „igazi” állásod elnyerésében. 

Arról nem is beszélve, hogy ezeken a helyeken valódi, hasznos munkát végezhetsz, beleláthatsz a folyamatokba, akár a döntéshozatal menetébe is. Ha azonban már a gyakornoki állás leírásából az az érzésed, hogy a fénymásolás, adatrögzítés, kávéfőzés triónál nem számíthatsz nagyobb kihívásra, szemrebbenés nélkül állj tovább!

 

Friss értékelések


Fizetett vagy nem fizetett szakmai gyakorlatok

Míg a nem fizetett szakmai gyakorlatok régóta vita tárgyát képezik, az elmúlt években szerencsére jó irányba mozdult el a trend. A munkáltatók többsége ma már rendszerint méltányos kompenzációt kínál a gyakornokok idejéért és erőfeszítéseiért, hiszen felismerték, hogy a juttatási csomaggal nemcsak anyagi támogatást nyújtanak a hallgatóknak, hanem azzal munkájuk iránti elkötelezettségüket is jelentősen növelik. 

Ezzel együtt előfordulnak javadalmazással nem járó kiírások – ilyen esetben legyél nagyon körültekintő, mielőtt igent mondasz. Lehetőségeid értékelése során részesítsd előnyben azokat a cégeket, akik fizetett programot tartanak fenn. Akár marketing gyakornok, akár jogi gyakornok vagy, munkádért jár a fizetés!


Nyári gyakorlatok

A nyári gyakorlat továbbra is népszerű választás a hallgatók körében a képesítés megszerzéséhez elvárt feltételek teljesítéséhez. Egyes szektorokban, mint a turizmus, a vendéglátás, a programszervezés, ezek a lehetőségek a mai napig értékes, szakmai fejlődés elérésére alkalmas konstrukciók. Ha azonban szakmádtól testidegen a nyár piedesztálra emelése, a felvételi beszélgetésen tegyél fel tisztázó kérdéseket. Miért írnak ki egy hr gyakornok pozíciót júliusra, mi garantálja a szabadságolások szezonjában egy építészmérnök gyakornok tényleges fejlődését? Mit tanulhat augusztusban egy pék tanuló, amit máskor nem? Amennyire teheted, próbáld meg kiszűrni, nem csak az átmeneti üresedéseket, a nyaraló kollégák kiesése miatti munkaerőhiányt akarják-e gyakornokokkal túlélni.

 
A távmunka gyakorlatainak kockázatai

A világjárvány sok ágazatban felgyorsította a távmunka elterjedését, ami az otthonról végezhető szakmai gyakorlatok számának növekedéséhez is vezetett. Bár a távoli munkavégzés rugalmasságot és kényelmet biztosít, elengedhetetlen, hogy tisztában légy kockázataival. A home office gyakorlatok akadályozhatják a személyes hálózatépítést, korlátozhatják a munkahelyi légkör megismerését, a folyamatok átlátását, a felmerülő kérdéseidre való válaszok begyűjtésének gyorsaságát, illetve kihívásokat jelenthetnek a mentorálás és a szakmai fejlődés terén. 

Mielőtt elköteleznéd magad egy home office gyakorlat mellett, gondold meg, a szóban forgó vállalat rendelkezik-e működőképes távmunka infrastruktúrával, ez a felállás szerves része-e a szervezeti kultúrának, tudják-e garantálni a kellő kapcsolódási pontokat, szakmailag releváns feladatok kiosztását a távolról dolgozó gyakornokok számára.