Akár továbbtanulás előtt állsz, akár most lépsz ki a munkaerőpiacra, vagy gondolkodsz többévnyi tapasztalatszerzés után karrierváltáson, húsbavágó, hogy tudd, mik az év „slágerszakmái”. Olyan hivatások ezek, amelyekre már most nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és a zajló trendeket nézve jó eséllyel a jövőben is igen népszerűek lesznek. Átfogó kitekintés következik.

Ahogy változik a világ, úgy mozdul el a munkaerőpiaci kereslet egy-egy iparágról más ágazatok felé. Ehhez hasonlóan, munkavállalók és munkáltatók igényei, elképzelései is folyamatosan változnak az egyes hivatások tekintetében. Hogy mik a legkeresettebb szakmák 2023-ban? Nézzük meg az aktuális gazdasági-technológiai-társadalmi folyamatok, illetve a magyar HR szakértők friss tapasztalatainak tükrében. 

 

Informatika és technológia

Nem meglepő, hogy az IT nem maradhat ki! A rendszergazdákon túl a szoftverfejlesztők évek óta keresett szakértők, hiszen a munkáltatók 99%-a valamilyen szinten jelen van online –, rájuk tehát mindig lesz igény. Két másik szakterület is felfutóban van azonban, amelyeket neked is érdemes szem előtt tartanod. 

A kiberbiztonsági szakemberek szintén kulcsfontosságúak, hiszen ahogy a technológiai fejlődés egyre keményebb iramot diktál, úgy nőnek a biztonságunkat fenyegető tényezők is. A kibertámadásoktól való védelem nem kizárólag pártucat nemzetközi nagyvállalatnak fontos, így ha ebbe az irányba indulsz el, várhatóan könnyen elhelyezkedhetsz majd. Ehhez hasonlóan egyre központibb szerepet kap egy másik terület is: a mesterséges intelligencia. Az önvezető autóktól a személyre szabott marketingig mindenben használjuk, így már most számtalan olyan specialistára van szükség, aki képes AI-rendszereket fejleszteni és megvalósítani. 

Ide sorolhatók az adatelemzők is. A mai világban generált adatok mennyisége elképesztő, ezért a vállalatok olyan munkavállalókat alkalmaznak, akik a cég igényei szerint képesek elemezni, rendszerezni azokat. Mivel a régi módi „hasraütés” helyett egyre több munkáltató támaszkodik adatalapú döntéshozatalra, excell és adatbázis mágusként szép karrier állhat előtted.

 

Egészségügy

Bár jelenleg nem a legjobb feltételekkel kecsegtető ágazat, tény, hogy az egészségügyben a folyamatos, akkut munkaerőhiány rengeteg elhelyezkedési lehetőséget tartogat. Az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók értéke folyamatosan nő, érdemes tehát ezt a lehetőséget is megfontolnod. 

A másik nagy, erőforráshiánnyal küzdő területre a Covid világított rá. A mentálhigiénés szakemberek iránt meredeken nő a kereslet, hiszen a világjárvány okozta lelki megpróbáltatások negatív hatása a legtöbb vállalatnál számszerűsíthető volt. A mentális egészség fontosságát ma már egy munkáltató sem vitathatja, a jól teljesítő dolgozók megtartása érdekében egyre többen próbálnak segítséget nyújtani a stressz, a szorongás, a kiégés és más mentális egészséget érintő problémák kezelésére. Éppen ezért nagy potenciált jelent a pszichológusként, terapeutaként, lelkigondozóként való továbbtanulás. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Energetika és fenntarthatóság

A világ egyre inkább tudatában van annak, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra kell áttérni. Ennek megfelelően az elmúlt években már jelentősen nőtt a kereslet a megújuló energiával foglalkozó szakemberek iránt – ez 2023-ban sincs máshogy. Ide tartoznak azok a specialisták, akik képesek például nap-, szél-, és vízenergia alapú rendszereket fejleszteni, illetve megvalósítani, valamint azok, akik képesek kezelni, karbantartani azokat.

Közéjük tartoznak mások mellett a villanyszerelők is. Ahogy egyre több vállalkozás és lakás tér át a megújuló energiaforrásokra, az új technológiákat ismerő, képzett villanyszerelők iránti kereslet kilőtt. A megújuló energiarendszerekkel való munka mellett számos egyéb projekthez is szükség van villanyszerelőkre, mint például az új építésű vezetékek bekötése, az elavult elektromos rendszerek korszerűsítése, és az elektromos berendezések javítása. Villanyszerelőként tehát várhatóan nem maradsz állás nélkül, de ez esetben is fontos, hogy folyamatosan képezd magad!

Minden iparágban szükség van továbbá fenntarthatósági szakértőkre: ők azok, akik jártasak olyan fenntarthatósági stratégiák kidolgozásában, végrehajtásában, amelyek segítenek a vállalkozásoknak csökkenteni szénlábnyomukat, előmozdítani a környezetbarát gyakorlatokat, elérni a kitűzött (vagy törvényileg előrit) fenntarthatósági céljaikat.

 

Márkaépítés és kommunikáció

A közösségi média rengeteg vállalkozás marketingstratégiájának szerves részévé vált. Ennek megfelelően 2023-ban egyre többen hirdetnek meg közösségimédia-menedzser pozíciókat. Stratégiaalkotás és operatív végrehajtás, márkaépítés és folyamatosa kommunikáció – ezekre a képességekre kisvállalkozástól a globális cégekig mindenkinek szüksége van. 

Igazi sláger a tartalommarketing is, mivel a fogyasztók reklámvaksága folyamatosan nő. Emiatt a vállalkozásoknak új és innovatív módokon kell megpróbálniuk kapcsolatba lépni közönségükkel. A tartalomkészítők jártasak abban, hogy vonzó tartalmat hozzanak létre, amely valóban megszólítja a célközönséget. A történetmesélés, a hiteles és márkahű kommunikáció értéke se idén, sem a jövőben nem fog esni, így nem rossz döntés ebbe az irányba elindulni, vagy ide váltani.