Az ország két legnagyobb élelmiszerlánca évek óta szerepel a legjobban fizető munkahelyek között, illetve a Munkahelyink Top Employers listáin. Mit jelent azonban ez 2023-ban? Mit várnak el a kiemelkedő bérezésért? Cikkünkben körbejárjuk a kérdéseket, hogy felmérhesd, neked érdemes-e a két cég meghirdetett pozícióit böngészni. 

Ha kerestél állást a közelmúltban, és olvastál néhány cikket a magyar munkaerőpiacról, biztosan találkoztál a két multicég hazai leányvállalatának béreit és munkakörülményeit elemző írásokkal. Nem véletlenül: HR blogoktól az online álláskeresés legnagyobb portáljaiig foglalkoznak a két diszkontlánccal. De valóban ennyire jó dolog egy elcsípett Aldi állás és Lidl állás, mint amilyennek tűnik? Ennek járunk most utána, kezdjünk is bele! 
 

Évek óta a legjobbak között

A Munkahelyeink csapata által készített Top Employers rangsor hiánypótló Magyarországon, ugyanis nem a vállalatok marketingje, a hivatalosnak mondott adatok, nem is a munkáltatói márka erőssége alapján, hanem a jelenlegi és volt munkavállalók véleményére és a munkahelyeink.hu álláskereső portál kérésére adott értékelésekre alapozva állítja fel a legvonzóbb cégeket tartalmazó toplistát. 

A 10 legkedveltebb hazai munkáltató rangsorban 2021-ben a Lidl Magyarország az első, az Aldi a 9. helyet szerezte meg, míg 2022-ben a munkavállalók szerint a Lidl a5., az Aldi a 12. helyen végzett. Vagyis a két élelmiszerlánc ott van a legjobbak között! Könnyen lehet, hogy a te figyelmedre is érdemesek, ugyanis a Top Employers rangsor felállításakor a juttatási csomagok, az előrelépési lehetőségek mellett olyan szempontok is szerepelnek, mint a munka és magánélet egyensúlya, a menedzsment, a vállalati kultúra és a céges folyamatok.
 

Lidl körkép

A két német diszkont hálózat Covid alatt, illetve azt követően, az elmúlt év égbeszökő inflációja és a feszített munkaerőpiac miatt többször is jelentős fizetésemelés mellett döntött, hogy kompenzálja a dolgozók reálbércsökkenését – illetve, természetesen, hogy megtartsa az értékes munkaerőt

Az idei éveleji korrekció után a Lidl Magyarország 2023 szeptemberében újabb béremelésről döntött, ami az áruházakban dolgozó munkavállalók, a raktári fizikai dolgozók, a raktári osztályvezetők és a területi vezetők bérét további 10%-kal növelte. Így most az interneten elérhető bérsávok alapján a Lidlnél, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetén  
 

- az áruházi dolgozók átlagosan bruttó 452.000 Ft-587.000 Ft között kapnak fizetést,
- az áruházvezetők bruttó 993.000 Ft -1.217.000 Ft közötti bért vihetnek haza, 
- a területi vezetők gázsija bruttó 970.000 Ft- 1.570.000 Ft oszlik meg, míg
- a logisztikai központokban dolgozó fizikai munkavállalók átlagosan bruttó 473.000 Ft - 764.000 Ft bérezésben részesülnek.

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Aldi számok

2022 elején az új belépő áruházi eladó vagy logisztikai munkatársak kezdő bére 8 órás munkarendben átlagosan bruttó 362 600 forint, ami 6 év munkaviszony után akár bruttó 432 100 forintra emelkedett. Idén ezek a fizetések csak emelkedtek: 
 

- heti 30 óra munkaidő esetén átlagosan 336.000 Ft, 
- 35 óra esetén átlagosan már 392.000 Ft a kezdő fizetés. 
- üzletvezetői pozícióban a kezdőbér bruttó 809.000 Ft, ami később akár
- 1.870.000-re is nőhet a legmagasabb pozíciókban. 

 

Az aktuális aldis munka hirdetések szerint pedig a fizetéseken túl egyéb juttatások is várják az alkalmazottakat: az egyes csomagok munkakörönként eltérnek, de a cafetéria mellett például jubileumi jutalom is jár a hűséges dolgozóknak.  
 

Cserébe az elvárások is magasak

Mindkét kiskereskedelemi lánc bérezése kimagasló a magyar piacon. Ebből persze következik, hogy egy-egy meghirdetett állásra sokan jelentkeznek, vagyis a HR-esek válogathatnak a pályázók közül. A jelölteknek magas elvárásoknak kell megfelelnie, mindig csak a legjobbakat veszik fel. A munka intenzitása és a munkatempó ugyanis kitartó, elkötelezett embereket kíván meg, akik lehetőleg már rendelkeznek pár évnyi releváns szakmai tapasztalattal. 
Hogy maximális esélyekkel jelentkezz az Aldi vagy a Lidl nyitott pozícióira, fontos, hogy életrajzod illetve motivációs leveled kiemeljen téged a tömegből. Olvasd át a Munkahelyeink tippjeit és tanácsait, mindkét dokumentum elkészítéséhez számos segítséget találsz. Hajrá, kezdj neki ma!