A munkahelyeink.hu portálra feltöltött (volt) munkavállalói értékelések alapján felállt sorrend hiánypótló képet mutat az országban jelenlévő munkáltatók népszerűségéről. A 2021 decemberében összesített adatok szerint az Audi és a LEGO csúszott le az aranyéremről, a legjobb tízbe viszont a három mobilszolgáltatóból kettő is bejutott. A tízes listán mégsem ünnepelhetünk egyetlen magyar vállalatot sem. 

 

A „2021 Legkedveltebb Munkáltatói” című felmérés munkáltatói brandek, marketing, PR, CSR kampányok és általános közvéleménykutatások helyett a cégek korábbi és jelenlegi alkalmazottainak véleménye alapján állította fel rangsorát. A már nyolc országban jelen lévő munkahelyeink.hu csoport itthon először készítette el önálló kutatását, a környező országokban szerzett többéves tapasztalataira építve, kipróbált mechanizmusok mentén. 

 

A kezdeményezés célja a munkáltatói verseny munkavállalókban való lecsapódásának feltérképezése, tehát azt a tíz vállalatot keresték, ahol a munkaerő a legelégedettebb körülményeivel és lehetőségeivel. 

 

Rangsor a (volt) munkavállalók véleményére alapján

A felmérésre 2020. november 16. és 2021. november 15. között került sor, a végeredményhez az állásportálon regisztrált, több mint 10 000 felhasználó fenti idősávban feltöltött véleményét vették figyelembe. A rangsor a volt és jelenlegi munkavállalók által a munkáltatóiknak adott osztályzatok átlagából, valamint a platformon rögzített értékelések számából kapott index alapján állt fel. 

A felmérés újszerű szemlélettel közelített a munkaerőpiaci trendek felméréséhez: az értékelési szempontok összeállításakor a munkavállalók szerteágazó igényeinek lefedése került fókuszba. Az átfogó listában így szerepeltek például az előrelépési lehetőségek, a juttatási csomagok, a munka és magánélet egyensúlya, továbbá megjelentek olyanok is, mint a menedzsment, a vállalati értékek, kultúra és eljárásrend is. 

A munkavállalói elégedettségi index alapján Magyarország top 3 legkedveltebb munkáltatója sorrendben a Lidl Magyarország, az Audi és a LEGO. A dobogóról lemaradt Bosch Magyarországot a két mobilszolgáltató, a Telenor Hungary, majd a Vodafone Magyarország követi, a sort végül három további nemzetközi élelmiszerlánc zárja.

 

A magyar eredmények tanulságai 

Costin Tudor, a munkahelyeink.hu alapítója a tízes toplista tanulságai között kiemelte: „a magyar eredmények különlegessége, hogy míg például Romániában a román alapítású és tulajdonú, folyamatautomatizálással foglalkozó szoftverfejlesztő UiPath végzett az élen (új szereplőként azonnal az első helyet megszerezve), Magyarországon a tízes listára kivétel nélkül multinacionális cégek helyi leányvállalatai kerültek fel. Tanulságos az is, hogy a magyar toplista 50%-át nyugat-európai élelmiszerláncok töltik meg, visszaigazolva az ágazatban az elmúlt években megvalósított, magasabb szintű munkavállalói elégedettséget célzó fejlesztések létjogosultságát.

Az elégedett munkavállalók mindig is a munkáltatók legértékesebb, leghitelesebb imázsformálói voltak; ez a jövőben sem fog változni. Éppen ezért szeretném bátorítani a dolgozókat a munkahelyükről kialakult véleményük megfogalmazására, tapasztalataik megosztására. Szívből gratulálok továbbá felmérésünk győztesének, a Lidl Magyarországnak, illetve a tízes listára felkerült valamennyi vállalatnak” – fogalmazott a szakértő.

 

TOP 10 legkedveltebb hazai munkáltató 2021-ben

A kizárólag a volt és jelenlegi munkavállalók véleménye alapján 2021 tíz legkedveltebb munkáltatójának sorrendje a következő:


1. Lidl Magyarország
2. Audi
3. LEGO
4. Bosch Magyarország
5. Telenor Hungary
6. Vodafone Magyarország
7. SPAR Magyarország
8. METRO
9. Aldi
10. PENNY