Bruttó fizetéseden felül számos egyéb eszközzel honorálhatja munkáltatód kiváló munkádat, céghez való hűségedet. Ne legyints ezek hallatán, izgalmas és értékes „extrákról” van szó – a béren kívüli juttatások már évek óta sokkal többet jelentenek az egyszerű ebédjegynél. Eláruljuk azt is, mikor kérd őket, mit nyerhetsz velük. Kattints a részletekért!

 

A pályakezdők nagy része nincs tisztában a béren kívül járó egyéb ösztönzőkkel, továbbá sokan a bruttó bérsávot tekintik egyedüli mérőszámként, amikor egy-egy állás megpályáznak. Ez elég nagy hiba, ugyanis ma már számtalan egyéb fajtája létezik a munkáltatói motiválásnak, így érdemes képbe kerülnöd velük. A munkahelyeink.hu szakértői összeállították neked az alapokat, hogy tisztán láthass.

 

Mi minden lehet béren kívüli jutatás?

Legismertebb típusa a cafeteria, amit leginkább egy palettaként képzelhetsz el, melyet minden cég más és más elemekkel tölt meg. A SZÉP kártyát – illetve szállás, vendéglátás, szabadidő alszámláit – már biztos nem kell bemutatnunk neked, de ide tartoznak még mások mellett az önkéntes egészségpénztári hozzájárulás, az önkéntes magánnyugdíjpénztári hozzájárulás, a lakáscélú vagy a különböző közlekedési támogatás (benzinpénz, tömegközlekedési bérlet, stb.).

Munkabérszerű juttatásnak minősül továbbá – és szakmai fejlesztésükre nagy hangsúlyt fektetők számára igen érdekes lehet – a tanulmányok támogatása. Elért munkateljesítményhez között „extra” például a jutalék, valamint a legváltozatosabb okokból adható jutalom és bónusz.

 

Mikor érdemes előhozakodnod elképzeléseiddel?

A felvételi folyamat során, az utolsó körökben mindenképpen hozd szóba a témát, hiszen akkor van a legnagyobb esélyed alakítani lehetőségeidet, amikor munkaszerződéseden még nem száradt meg a tinta. Ne legyél szégyenlős – kellő tisztelettel, de kérdezz rá kereken, milyen béren kívüli juttatások tartoznak a pozícióhoz. Ha a szóban forgó vállalatnál nincs ilyen, akkor azt jobb, ha minél előbb megtudod, ha pedig van juttatási lehetőség, ideje tisztázni, mi tartozik a portfólióba.

Akkor sincs minden veszve, ha már alkalmazásban állsz. Szinte minden munkáltatónál tartanak éves, akár féléves értékeléseket, vagy akár egy-egy nagy siker, mérföldkő elérésénél nyílhat lehetőséged szóba hozni a témát. Élj ezekkel az alkalmakkal! Ha fizetésemelést kérsz, számolj béren kívüli juttatásokkal is, és könnyítsd meg felettesed, HR-esed dolgát: tájékozódj, és add elő, neked milyen jellegű juttatás lenne a legmegfelelőbb.

 

Mit nyerhetsz velük?

A legtöbb cégnél fix bérsávok vannak, melyeket nem haladhat meg egy-egy alkalmazott bére, ezt álláskeresőként meg kell értened. Béren kívüli juttatásokkal azonban a felvételi folyamat utolsó körében, amikor konkrét számokról tárgyalsz, még mindig emelheted csomagod összértékét. Ha a bérben nem tudtok megegyezni, és pl. cafeteria felé tereled a beszélgetést, azzal lehetőséget adhatsz a HR-esnek, hogy tegyen egy lépést feléd, illetve te magad is megmutathatod, rugalmas vagy, és keresed a megoldást.

Azt se felejtsd el, hogy a béren kívüli juttatások adózásával is játszhatsz. Nyugalom, szó sincs szürkezónáról: egyszerűen arra mutatunk rá, hogy számos típus adómentes! Ilyen például bizonyos kulturális szolgáltatás igénybevétele, sportrendezvényre szóló belépőjegy, bölcsődei, óvodai szolgáltatás és ellátás, stb. Ha ügyesen használod ki keretedet, kedvező adózással szemmel látható összeggel növelheted havi csomagodat!