Piacképes és inflációkövető bérezés, megbecsülés, az ágazat lehetőségeihez mért rugalmas munkavégzés – a legfontosabb faktorok idén sem változtak. Sok HR szakértő azt jósolja azonban, ezek mellett az alkalmazottak jóléte kerül fókuszba. A világjárvány okozta példátlan zavarok és stressz után a munkaadók ráébrednek, hogy többet kell tenniük alkalmazottaik mentális és fizikai egészségének támogatásáért.

 

Dolgozói elégedettség nélkül nincs sikeres vállalat: az eredményesség, a folyamatos fejlődés, a piacvezető szerep megtartása vagy az afelé tartó haladás mind függ az alkalmazottak munkahelyük iránt táplált érzéseitől. Ma már minden cégvezető tudja, a magas fluktuáció, a nyílt kommunikáció hiánya, a visszajelzések ellehetetlenítése mind a vég sikerének rovására megy. Arra azonban kevesebben tudnak válaszolni, a munkavállalói elégedettség miből is áll a fizetésemeléseken és a modern munkahelyi kultúra kiépítésén túl. Nézzük meg ezért a 2023-as trendeket! 

 

Fókusz a munka és a magánélet tényleges egyensúlyán

Mivel az iroda és az otthon közötti határvonal továbbra is elmosódik – itt nem csak a home office mellékhatására, hanem a munkaidőn kívüli, sőt, hétvégi munkavégzésre is gondolunk –, sok alkalmazott küzd a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megőrzésével. A munkaadók ezen rugalmasabb munkaidő, reális munkamennyiség kiszabásával, a munkafolyamatok folyamatos fejlesztésével, lehetőség szerint automatizációjával segíthetnek, továbbá ösztönözhetik a valóban munkamentes pihenőidő megtartását

 

Mentálhigiénés támogatás

A mentális egészség társadalmi szintű romlása komoly aggodalomra adott okot az elmúlt években, a Covid pedig csak felerősítette ezt a problémát. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyre több munkaadó ismeri fel ezért annak fontosságát, hogy alkalmazottainak mentálhigiénés támogatást nyújtson. Ez magában foglalhat tanácsadási szolgáltatásokat, mentális egészségnapokat, vagy olyan szellemi gyakorlatokhoz való hozzáférést, mint például a meditáció.

 

A testi egészség előtérbe helyezése

A fizikai egészség az általános jólét másik kritikus összetevője. A munkaadók azáltal ösztönözhetik a testi egészséget, hogy edzőtermi tagságot vagy edzésórákat biztosítanak, egészséges étkezési lehetőségeket kínálnak a munkahelyen, és ergonomikus felszerelést biztosítanak a sérülések, krónikus betegségek kockázatának csökkentése érdekében. A munkaadók arra is ösztönözhetik az alkalmazottakat, hogy tartsanak szüneteket a munkanap során, hogy nyújtsák vagy mozgassák a testüket.

 

Friss értékelések

 

Pozitív munkahelyi kultúra kialakítása

A pozitív munkahelyi kultúra elengedhetetlen az alkalmazottak jólétének elősegítéséhez. A munkaadók pozitív munkahelyi kultúrát alakíthatnak ki a nyílt kommunikáció elősegítésével, az alkalmazottak hozzájárulásának elismerésével és jutalmazásával, valamint növekedési és fejlődési lehetőségeket biztosítva. A munkaadók csapatépítő tevékenységek vagy közösen kiválasztott CSR projektek szervezésével is elősegíthetik a közösség és az összetartozás érzését.

 

Öngondoskodás ösztönzése

Az öngondoskodás, vagyis jelen esetben a munkavállalók saját magukra fordított figyelme, a jólét elengedhetetlen összetevője, melynek előmozdításában a munkaadók is szerepet. Ide tartozik például az alkalmazottak ösztönzése arra, hogy szükség esetén vegyenek ki szabadságot, betegség esetén menjenek táppénzre (és otthonról se dolgozzanak, hanem a gyógyulásra koncentráljanak). 

Összességében az alkalmazottak jólétére való összpontosítás egy izgalmas trend, amely 2023-ban és azután is pozitív irányba alakíthatja a cégek eredményességét. A munka-magánélet egyensúlyának, a mentális és fizikai egészségnek, a munkahelyi kultúrának és az öngondoskodásnak előtérbe helyezésével a munkáltatók támogatóbb és elégedettebb munkahelyet teremthetnek alkalmazottai számára – ami végsősoron a javuló eredményeken, a növekvő termelésben, a fejlődő vállalatban csapódik le.