Nos, itt van a régóta várt pillanat. Miután rengeteg időt öltél bele egy csodálatos CV megalkotásába és túljutottál az első válogatási fordulón, itt van az utolsó kihívás: az állásinterjú.

Az a szorongás, ami elfog, mikor egy interjú során értékelnek és megítélnek, sokkal félelmetesebb lehet még az anyósékkal történő első találkozásnál is.

Az interjúvolók és a munkáltatók mindig azt fogják hangoztatni, hogy nem léteznek helyes vagy téves válaszok az interjú során. Az igazság viszont az, hogy ők majdnem mindig - valamilyen meghatározott válaszra várnak.

Ez a helyzet vezet el bennünket ehhez a cikkhez, melyben sorba vesszük az interjú során leggyakrabban előforduló kérdéseket. Olyan tanácsokkal látunk el a válaszadást illetően, melyek segítségével pozitívan maradandó benyomást tudsz majd kelteni.

 

A leggyakrabban előforduló kérdések egy állásinterjú során

 

   1. Mesélj egy kicsit magadról.

Rendszerint, az interjúvolók valamilyen olyan – személyedről és szakmai tapasztalatodról szóló - kérdéssel kezdenek, melynek segítségével jobban megismerhetnek. Kezdjél azzal, hogy átfogóan felvázolod jelenlegi állásod és tevékenységed, majd rátérsz munkaköröd azon részleteire és jellemzőire, melyek véleményed szerint alkalmassá tesznek a megcélzott munkahely betöltésére.

 

Egy jól bevált szabály az, hogy válaszodat három fő pont szerint csoportosítsad:

Egy rövid bemutatkozás – neved, életkorod, mekkora tapasztalattal rendelkezel az adott szakmában/ beosztásban.

Mi az, ami jelenlegi munkahelyedben tetszik ? Mi volt kedvedre való a legutóbbi munkahelyeden?

Vázolj fel két-három megvalósítást, teljesítményt melyek relevánsak a megcélzott állás szempontjából.

 

   2. Milyen módon értesültél erről az állás lehetőségről?

Bár elsőre ez egy egyszerű kérdésnek tűnik, ez egy tökéletes alkalom arra, hogy megmutasd az interjút készítőnek vagy munkáltatónak, hogy valóban érdekel a cég/ szervezet. Noha biztosan nem frissítetted naponta a cégoldaluk beolvasását, próbáld azt a benyomást kelteni, hogy naprakész vagy – profihoz illően. Ha a munkakörre egy cikk olvasása vagy site meglátogatása során bukkantál rá, oszd meg ezt az infót és írd le, mi volt az, ami felkeltette ebben a figyelmed.

 

   3. Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel erre az állásra?

Próbáld meg, hogy ne adj sablon választ erre a kérdésre, az volna a legjobb, ha reakciód minél egyedibb, különlegesebb lenne. Úgy készülhetsz fel erre a kérdésre, ha az interjút megelőzően némi kutatómunkát végeznél a cégről és válasz ki egy olyan aspektust/ szempontot, ami valóban figyelemfelkeltő lehet számodra.

Amit az interjúvoló keres ilyenkor, az az érdeklődésed és érdekeltséged mértéke az állás vagy a cég iránt. Minél elégedettebb vagy majd ebben a munkakörben, annál hasznosabb leszel a cég számára.

 

   4. Melyek a te erős pontjaid?

Amit tudni akarnak? Ez nem az a kérdés, amit elkerülhetsz az állásinterjú során, mert ezt majd mindig arra használják, hogy megtudják mennyire vagy képzett erre a munkakörre.

Ergo, válaszként erre a kérdésre, előre kidolgozhatsz néhány pontot arról, hogy melyek azok a készségek és képességek melyek alkalmassá tesznek a megcélzott állás betöltésére.

 

   5. Melyek a gyenge, sérülékeny pontjaid?

Mit akarnak valójában megtudni? Egy újabb jellegzetes kérdés! Most, mindent meg kell tenned azért, hogy válaszaidban pozitív megvilágításba helyezd a leírt hiányosságaidat, átkeretezve azokat lehetőségekké. Itt kell megtenned azt, hogy példaként felvázolod azokat a képességeidet vagy készségeidet, melyeket sikerült az idő folyamán feljavítanod, hogy ismerted fel valamilyen gyenge pontodat és javítottál azon, előnyöddé változtatva azt munkád során.

 

 6. Mit tudsz a cégről/ szervezetről?

Ez valójában egy teszt! Amennyiben nem tudsz elég sokat és részletesen beszélni erről, az arra utalhat, hogy nem vagy eléggé komolyan érdekelt a munkahely felöl. Azok a jelentkezők, akik képesek kinyilvánítani vagy kifejezni azt, hogy boldogan dolgoznának az adott cég vagy szervezet keretében, felkészültek voltak ebből a szempontból. Ha valóban azt szeretnéd, hogy pozitív benyomást keltsél, igyekezz több ismeretet szerezni annál, mint ami a cég oldalán megtalálható. Keress olyan cikkeket, melyekről nem sokan tudnak vagy olvastak, kerülj kapcsolatba meglévő alkalmazottakkal.

 

  7. Miért esne rád a választásunk?

Vélhetően, egyike a leginkább zavarba ejtő kérdéseknek, melyek előfordulnak egy állásinterjún. Ne ijedj meg, ha neked szegezik, tekintsd azt inkább egy lehetőségnek, hogy korteskedjél személyed mellett. Igyekezz olyan választ felépíteni, ami három szempontot fed le: nemcsak hogy képes és alkalmas vagy a munkahelyre, de nagyszerű eredményeket is fogsz produkálni; tökéletesen be fogsz illeszkedni a csapatba és elsajátítod a cég kultúráját, végül pedig – minden előbbi tényezőre figyelemmel - te alkalmasabb vagy bármely más jelöltnél.

 

   8. Milyen bér és jövedelemelvárásaid vannak?

Ne félj megválaszolni ezt a kérdést. Az interjút végzőknek mindössze meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az elvárásaid összhangban vannak azzal az összeggel, amit ők terveztek erre az állásra. Tanácsunk az, hogy próbáld belőni az erre az állásra jellemző jövedelemsávot és nevezz meg egy olyan összeget, ami ennek a sávnak a felső régiójában van. Fontos az is, hogy jelezzed: te rugalmas vagy ebben a kérdésben.

 

   9. Melyik az a szakmai teljesítményed, amire a legbüszkébb vagy?

Semmi sincs olyan, ami jobban sugallaná a munkáltatónak – „ALKALMAZZ!” – mint a korábban elért sikereid sora, ezért felejtsd el a szégyenlősséget és válaszolj bátran erre a kérdésre! Kezd azzal, hogy körülírod a korábbi kihívást és annak körülményeit. Ezt követően, számolj be arról, miként tervezted meg a kérdés kezelését, mit hajtottál végre és milyen eredményei voltak tevékenységednek.

 

   10. Melyik volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültél?

Ezzel a kérdéssel, a munkáltató azt szeretné kideríteni, hogy miként reagálsz egy nehéz helyzetben. Az előző kérdéshez hasonlóan, a válaszod minél közvetlenebb kell hogy legyen. Válasz ki egyet korábbi munkahelyeidnél megesett kihívások közül és mond el, hogyan oldottad azt meg és vitted sikerre a történetet.

 

   11. Meséld el egy olyan esemény történetét, mikor hibáztál.

Nagy valószínűséggel, nem az a legégetőbb kívánságod, hogy elkövetett bakikról számoljál be, miközben le szeretnéd nyűgözni az interjúvoló személyt. A megoldás kulcsa az őszinteség. Ne próbáld a hibát másokra hárítani – inkább magyarázd el, mit tanultál ebből és mit tettél annak érdekében, hogy hasonló hibákat a jövőben elkerüljél. Amit a munkaadók keresnek, az az olyan személy, aki képes visszajelzéseket befogadni és hajlandó folyamatosan fejlődni ezek nyomán.

 

   12. Számolj be egy olyan pillanatról, mikor bizonyítottad vezetői képességeidet.

Nem kell hangzatos titulussal rendelkezned ahhoz, hogy bizonyíthasd vezetői képességeidet. Hogy válaszolni tudjál, idézz fel egy olyan pillanatot, mikor egy projektet vezettél vagy kezdeményezted egy alternatív megoldás bevezetését. Esetleg, beszélhetsz arról, hogy miként sikerült motiválnod csapatod egy kritikus pillanatban, időszakban.  Igyekezz, hogy határozott, világos választ adj az interjúvolónak, amiből egyértelműen kiderül a válaszod lényege.

 

   13. Beszélj egy olyan esetről, mikor nem értettél egyet egy, a munkahelyeden hozott döntéssel

A kérdés célja az, hogy kiderüljön miként oldottál meg egy olyan helyzetet, mikor nem értettél egyet a meghozott döntéssel, de képes voltál azt profi módon kezelni és mit tanultál ebből az esetből.  Mikor a válasz megfogalmazásán gondolkodsz, azt javasoljuk, hogy építsed be a történetet egy olyan környezetbe, ami elsősorban arra világít rá, hogy mit tanultál ebből az esetből. Lekerekítendő a választ, térj ki arra is, hogy ez miért lehet hasznos az új, megpályázott munkahelyeden is.


 

Néhány végső tanács a Munkahelyeink.hu részéről

   - Bizonyosodj meg arról, hogy felkészültél az állásinterjú során várható kérdésekre adható válaszokra.

   - Fogalmazd meg előre a várható kérdésekre adható válaszok vázlatát.

   - Légy magabiztos és higgyél képességeidben, értékeidben!

   - Ne feledkezz meg a vizuális kontaktusról és a non-verbális kommunikációról. Mindkettő kulcsfontosságú az állásinterjú során.

 

Végül pedig, sok szerencsét neked!