A felmondási idő a magyar munkajognak létfontosságú, részletesen szabályzott eleme. Feladata, hogy biztosítja a zökkenőmentes átmenetet mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a munkaviszony megszűnésekor. A szabályozás szerteágazó, így itt a legfőbb ideje, hogy beszéljünk a 2024-es aktualitásokról.

Nagyon röviden, a lényeget összefoglalva, íme, az idén is érvényes ökölszabály: ha a munkavállaló mond fel, akkor 30 nap a felmondási idő. A munkáltató akár fel is mentheti alkalmazottját a felmondási idő, vagy annak egy része alól. Ha pedig a munkáltató és a munkavállaló külön megállapodott, akkor maximum 6 hónapos felmondási idő köthető ki.

A Munka Törvénykönyve 68 70 felmondási idő kulcsszavakra való internetes keresési volumen nagyságából látszik, a magyar munkáltatók nincsenek minden esetben tisztában a felmondási időt érintő jogaikkal és kötelességeikkel. Pedig a Munka Törvénykönyve felmondási idő részleteit alaposan körbejárja – tarts velünk, átvesszük, mit érdemes tudni a témáról!

 

Számít, hogy ki és hogyan mond fel?

Természetesen. Más szabályok vonatkoznak elbocsátás, felmondás és közös megegyezés esetére. A munkaviszony közös megegyezéssel, felmondással, vagy azonnali hatályú felmondással szüntethető meg, és a felmondást bármelyik fél kezdeményezheti. A munkáltató a felmondást köteles megindokolni.

A felmondási szabályok határozott kereteket szabnak mindkét félnek. A törvény szerint a felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik, rendes felmondás esetén ez 30 nap. Lássunk egy példát, hogyan számoljuk ezeket a napokat! Tegyük fel, hogy a felmondás február 10-ei dátummal keltezik, de az írásos felmondást csak február 12-én adják át. Ebben az esetben a felmondási idő kezdete február 13. Ha 13-a vasárnapra esik, akkor is elkezdődik e napon a felmondási idő, ugyanis itt nem munkanapokban, hanem naptári napokban számolunk.

Abban az esetben, ha a munkavállaló munkaviszonyát munkáltatója felmondással szünteti meg (azaz elbocsátja alkalmazottját), köteles a munkavállalót a felmondási idő felére a munkavégzés alól felmenteni. Közös megyezeséses felmondás esetén a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalót a felmondási idő felénél hosszabban, esetleg a teljes felmondási időre felmentse a munkavégzés alól. Ha pedig a munkavállaló mondd fel (ez a munkavállalói felmondás felmondási idő), és a munkáltató másként nem rendelkezik, akkor köteles a teljes felmondási időt ledolgozni.

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Lehet több mint 30 nap?

Bizonyos esetekben igen. Egyrészt akkor, ha a két fél hosszabb felmondási időben állapodik meg – ez maximum 6 hónap lehet. Ezen túlmenően, a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkaviszony hosszától függően további napokkal hosszabbodhat:

 

- 3 év után 5,

- 5 év után 15,

- 8 év után 20,

- 10 év után 25,

- 15 év után 30,

- 18 év után 40,

- 20 év után 60 nappal meghosszabbodik.

 

Fontos: ha a munkáltató mondd fel alkalmazottjának, nem állapíthat meg hosszabb felmondási időt.

 

Mikor nem lehet felmondani valakinek?

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt várandósság, szülési szabadság, gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés tartama alatt. Az MT felmondási idő paragrafusai szerint ezeken túl a nők esetében egy további esetet is megjelöl. Az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított 6 hónap tartama alatt. Ez a kitétel azonban csak akkor érvényes, ha a munkáltató előzőleg erről a munkáltatót tájékoztatta.