Itt a karácsony, elment még egy év, és te nem álmaid munkahelyén, nem a hőn áhított pozícióban dolgozol? Akkor bizony sürgősen kezedbe kell venned karrieredet! Az új év elejét ne töltsd szendergéssel – megmutatjuk, miért és hogyan lehetsz sikeres a munkaerőpiacon januárban!

 

Akár hiszel a fogadalmakban, akár nem, tény, hogy decemberrel több, nem kellőképpen elismert vagy alig megbecsült, netán előrelépésre vágyó munkavállaló kap újult erőre, és fogadkozik, 2022-t már álmai pozíciójában kezdi. Ez eddig rendben van – mi, a munkahelyink.hu-nál is azt valljuk, egy nem megfelelő állásba beleragadni egyenesen tilos –, azonban már most el kell kezdened az álláskeresési tervedet jovácsolni, nehogy megállj a szavak szintjén. Három érvünk van a januári váltás mellett!

 

1. Kellő idő az alapokra

Még ha túlzás is, hogy december közepén megáll az üzleti élet, a legtöbb embernek némileg több ideje szabadul fel a szabadságok, ünnepnapok miatt. Légy szemfüles, és használd ki ezt! Idén ne ráérős semmittevéssel ünnepeld a karácsonyt, hanem a kötelező családi körök után alapozd meg karriered következő mérföldkövét! Ezeket vedd sorra:

- böngéssz a jelenleg elérhető pozíciók között, válogasd le a számodra szimpatikusakat,

- kerülj képbe, egyegy ágazatban, beosztásban milyen fizetések várhatók,

- készíts trendkövető szakmai életrajzot az egyik, profik által tervezett mintánk alapján,

- állítsd össze motivációs leveled magját, melyet majd a jelentkezésekhez testre szabhatsz.

Hidd el, megéri néhány órát rászánnod a fenti lista elvégzésére! Az új évnek így úgy foghatsz hozzá, hogy a legfrissebb, minőségi, tömegből téged kiemelő anyagokkal pályázhatsz. Míg mások januárban ocsúdnak, és kezdenek CV-t gyártani, te már rendelkezel mindennel, amire szükséged lehet a kiválasztási folyamat következő fordulójába való továbbjutáshoz.

 

2. Jövés-menés mindenhol

Mivel nem csak te mozgolódsz a munkaerőpiacon, számíthatsz arra, hogy a számodra releváns kisebb cégeknél, nagyobb vállalatoknál is felszabadulnak izgalmas pozíciók. Ezeket jó eséllyel amilyen gyorsan csak lehet, kiírják a HR-esek, így az elsők között adhatod be pályázatodat.

Azonban mielőtt bárhova jelentkeznél, nézz utána a munkáltatónak! Fuss egy gyors kört a céginfón, majd nézd át a többi álláskereső tapasztalatát a munkahelyeink.hu-n – így nagyobb eséllyel kerülheted el a nem neked való állást. Később, egy-egy interjú után te se felejtsd el feltölteni értékelésedet, hogy másoknak segíts a tájékozódásban.

 

3. Új lehetőségek, bővülések és szervezeti átalakítások

Egy felelőségteljes, komoly cég éves stratégiák mentén dolgozik, vagyis előre megtervezi működését. Ágazattól függetlenül jellemző, hogy sok átalakulás lép életbe, valamint friss projekt indul az év első hónapjával. Ez azt jelenti, az ezeket érintő pozíciókat decemberben, de legkésőbb január elején már megtalálod az állásportálokon. Ha pedig megvárják az új évet a meghirdetéssel, te, aki már tisztában vagy az elmúlt hetek lehetőségeivel, sokkal könnyebben szúrod ki a friss kiírásokat.

Használd ki az évkezdő átrendeződéseket, előtte ne lustálkodj a két ünnep között, és máris hihitlenül sokat tettél annak érdekében, hogy egy új vállalatnál új, szakmai készségeidhez sokkal jobban illő kihívásokkal kezdhesd 2022-t. Hajrá!