Mivel egy állásportál szakmai blogját olvasod, már sejtheted, hogy mi nem a végeláthatatlan bulimaratonra fogunk buzdítani téged. Erre azonban jó okunk van: egy pályakezdőnek ma már nem egy, hanem több munkatapasztalatra is szüksége lehet, hogy kitűnjön a tömegből. Az önkéntesség egy olyan megoldás, amivel neked is érdemes számolnod.

Tegyük fel, hogy jövőre diplomázol, lassan végzel a vizsgaidőszakoddal, és idén nem kell diákmunkát vállalnod a nyáron, vagyis szeptemberig szabad vagy. Jobbanál jobb bulik, fesztiválok, a barátokkal való lógás minden formája rád vár. Mi mégis azt mondjuk, állj meg, mérlegelj, tervezz, és idődnek legalább a felét töltsd önkéntes munkával! Számos, a munkahelyeink.hu-n összegyűjtött, egyetemistáknak szóló tippünk közül ez talán az egyik legfontosabb. Hogy miért? Nézzük meg együtt! 

 

Jövőbeni munkakeresési esélyeid növelése

Miután megszerezted diplomádat, és elkezded álmaid állását (vagy az ahhoz vezető út első lépését) keresni, rá fogsz jönni, hogy bár sok a pályázati lehetőség, sok a jelentkező is. A junior pozícióknál a felvételi kritériumok között a megfelelő szakirányú végzettség, illetve például a valós nyelvtudás számít, mégis, hogy szakmai önéletrajzodon megakadjon a kiválasztást végző HR-es szeme, szükséged van valami pluszra. Nem egy rikító betűszínre vagy extravagáns fotóra gondolunk, hanem sokkal inkább olyan tartalomra, ami meggyőzi jövőbeli munkáltatódat, hogy te komoly, potens jelentkező vagy, akit érdemes egy állásinterjún meghallgatni.

Ne gondolj nagyon elvont dolgokra: természetesen munkatapasztalatról van szó. A szakmai gyakorlat a felsőoktatási képzések kötelező eleme, így eggyel minden pályakezdő rendelkezik. Ahhoz, hogy te érdekesebb, rátermettebb legyél, mint versenytársaid, ennél többre van szükséged. A szakmai gyakorlati helyek azonban korlátosak, illetve nem minden cég ad lehetőséget második, harmadik, netán negyedik gyakorlati helyét keresők hallgatóknak. Itt jön a képbe az önkéntesség.

Az ingyen, érdeklődésből vagy szociális érzékenységből munkába álló kollégáknak szinte kivétel nélkül mindenhol örülnek. Feladat rendszerint akad bőven, te pedig, attól függetlenül, hogy nem részesülsz anyagi juttatásban, fontos munkatapasztalatot szerezhetsz, piacképes készségeket sajátíthatsz el, melyet jövőre mind megjeleníthetsz szakmai önéletrajzodon.

 

Az önkéntesség előnyei

Modern, trendkövető CV-d releváns tartalommal való megtöltésén túl más célokra is használhatod a nyári önkénteskedést. Ha például egy társadalmi munkát végzel, egy új horizont nyílhat meg előtted:

- olyan ügyért dolgozhatsz, ami számodra is fontos,

- tágítod világlátásodat, a társadalom problémáiról szerzett tudásodat,

- fejleszted szociális készségeidet, megtanulsz változatos összetételű csapatban dolgozni,

- az egyetemi tananyagon kívül eső ismeretekre tehetsz szert,

- fejlesztheted időgazdálkodási képességedet.

 

Segítség a szakmai irányválasztásban is

Ha még nem tudod, két karrierút közül merre indulj (például egy kisvállalkozás mindenhez értő marketingese lennél, vagy egy multi tízfős csapatának egyik remarketing specialistája), mindkét pozícióban, mindkét munkáltatói miliőben kipróbálhatod magad. Ha backend fejlesztőnek készülsz, de egy felkapott ügynökség helyett inkább a civil szektorban szeretnél karriert építeni, töltsd a nyarat egy természetvédelmi vagy egy szociális alapítványnál! Ha szakterületeden nagy szerepe lesz az idegen nyelveknek, keress külföldi építőtáborokat vagy humanitárius tevékenységet folytató szervezeteket.

Ha most a féktelen bulizás rovására időd egy részét önkéntességgel töltöd, jövőre, a szakmai gyakorlati hely kiválasztásánál már lépéselőnyben leszel: jobban tudod majd csoporttársaidnál, mi érdekel, mi nem, hol szeretnéd még kipróbálni magad. A diplomaosztó után több tapasztalattal, magabiztosan léphetsz a munkaerőpiacra, hiszen több szituációban helytálltál már, bizonyítottál kitartásban, kreativitásban, problémamegoldásban. Ezt pedig a rekrutációt vezető HR szakértők is értékelni fogják!