Sokan eljátszanak a gondolattal, milyen lehet egy járőr, egy bűnügyi nyomozó élete – ha téged komolyabban is érdekel ez a hivatás, a legjobb helyen jársz. A rendvédelmi dolgozók bérét érintő, idén bejelentett, átlagosan 79 500 forintos fizetésemelés kapcsán megnéztük közelebbről, milyen képzési struktúrára, milyen bérezésre és juttatási csomagra készülhetsz, ha valóban kész vagy felvenni a szolgálatot.

Mennyit keres egy rendőr? A kérdés sokakat foglalkoztat, már csak azért is, mert a rendvédelmi dolgozók esetenként saját életüket is kockáztatják munkavégzés közben – erre pedig nehezen lehet árcédulát aggatni. A 2024 januárjában bejelentett, kb. 56 000 embert érintő fizetésemelés nem csoda, ha neked is felkeltette a figyelmedet: az átlagosan csaknem 80 000 forintos bérnövekmény versenyképessé teheti az ágazatot. Mekkora egy nyomozó fizetés? Mennyit visz haza egy frissen belépett, kiképzés alatt álló hallgató? Mi a helyzet egy alezredes fizetés kapcsán? Tarts velünk, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mint minden területen, a magyar rendőrségnél is elmondható, hogy a legmagasabb fizetést általában a vezető beosztásokban dolgozók, például a rendőrfőkapitányok vagy a rendőr alezredesek kaphatják, míg a bérskála alján a kezdő rendőrök, illetve az alacsonyabb beosztásokban dolgozók szerepelnek. Egy nyomozó a magyar átlagfizetés környékén elhelyezhető összeget vihet haza, ám az ő tényleges bérezése is függ szakmai tapasztalatától és tényleges beosztásától. De kezdjük az elején, egy rendőr fizetés számos faktortól függ!

 

Szakképzés és gyakorlat

Ha megnézed az álláskiírásokat, láthatod, hogy orfk állás, brfk állás mindig van betöltetlen, így a rendőrségi karrier sokaknak biztos megélhetést kínál. Közbiztonsági járőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr képzéseket az ország négy pontján, Budapesten, Miskolcon, Szegeden és Körmenden folytatnak. Jó hír, hogy – a honvédséghez hasonlóan – a tízhónapos kiképzés során végig illetmény jár a hallgatóknak, akik sikeres vizsgáik után tiszthelyettesi beosztásba kerülhetnek. Ez a tíz hónap magában foglalja a rendőrségnél töltött gyakorlatot is.

Tavaly az első két hónapban bruttó 296 400 forint volt a fizetés, a képzés harmadik hónapjától tovább emelkedik. A beosztás helyszínétől függően 2024. január elsejétől a bruttó bér legalább 463 ezer forintot tesz ki. Az illetményt béren kívüli juttatási csomag is kiegészíti: a rendőri állományban lévők évente bruttó 200 000 forint cafeteriát kapnak, de egyéb pótlékokban is részesülnek.

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Továbbtanulási lehetőségek a Magyar Rendőrségen

Érdemes leszögezni, hogy a rendőrségnél a magasabb beosztások ellátása bizonyos szolgálati időkhöz van kötve, azaz pár hónap, egy-két év alatt nem lesz senkiből alezredes. A kötelékben eltöltött évek mellett azonban a szakképzés legalább ilyen fontos szempont. 

A kétéves képzést elvégzők például bűnügyi szaktanfolyam, körzeti megbízotti szaktanfolyam, vagy rendőrkutya-vezetői tanfolyam keretében képezhetik magukat tovább. A korábban említett 10 hónapos képzés után lehetőség nyílik a technikusi szintű szakképesítés elvégzésére. Emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán is van lehetőség továbbtanulni, ahonnan már tisztként távozhatnak a hallgatók.

 

Az idei béremelés részletei

A januárban bejelentett ágazati emelés nem csak a rendőröket érintette: a terrorelhárítók, tűzoltók, börtönőrök, idegenrendészeti dolgozók ugyanúgy részesültek bérfejlesztésben. Az új béradatok alapján egy pályakezdő tiszthelyettes, aki 2022-ben bruttó 267 ezer forintot keresett, most 463 ezer forint juttatásban részesül. Egy pályakezdő tiszt, aki korábban 393 ezer forintot vitt haza, most már 589 ezer forintot keres. A többéves szolgálati múlttal rendelkező rendőrök fizetéséről elmondhatjuk, hogy a tiszthelyettesi átlagilletmény 582 086 forintra, a tiszti átlagkereset 710 455 forintra emelkedett. Ezek természetesen átlagszámok, a szakmai tapasztalat, a beosztás, a munkavégzés helye szerint alakulnak a tényleges bérek.