Nyár végén bejárta a sajtót, hogy a Lynx típusú páncélozott harci jármű egységeiben bruttó 737 ezer forint a kezdő fizetés. Ez, a hazai munkaerőpiacon, szinte minden ágazathoz képest kiemelkedő bérezés. Ha neked is megfordult a fejedben a katonai szolgálat, olvass tovább: utánajártunk, hogy lehet bekerülni a seregbe, és ténylegesen mennyit lehet ott keresni.

Mivel a honvédség nem csak pályakezdőket vár, hanem gyakorlatilag minden 65 év alatti, az alkalmassági vizsgákon megfelelő magyar állampolgár előtt nyitva áll, nem csak pályakezdő, hanem akár karrierváltó álláskeresők számára is érdekes alternatíva lehet. A katonaság állás szempontból stabil, kiszámítható munkahely, a feladat izgalmas, rengeteg munkakör közül lehet választani, és úgy tűnik, a bérezés sem rossz. Honvédség fizetés kalkulátor egyetlen gyors kereséssel található neten, a különböző toborzó hirdetések, illetve a médiában megjelenő összefoglalók pedig rengeteg infóval ellátnak.

Hogy neked ne kelljen órák alatt összeszedni az infómorzsákat, összegyűjtöttük, mit kell tudni a különböző állásokról, és megnéztük azt is, más szakmákhoz képest mit ajánl a honvédség fizetés terén. Tarts velünk!

 

Szolgálati formák 2023-ban

A Magyar Honvédségben több szolgálati formára lehet jelentkezni. Alapvetően két csoportot különböztetnek meg: az önkéntes tartalékosokat, illetve a szerződéses és hivatásos szolgálatot teljeítőket. A legfontosabb különbség a kettő között az, hogy a szerződéses és a hivatásos katonai szolgálat teljes munkaidős főállás, míg a tartalékos katonai szolgálat tanulmányok vagy civil foglalkozás mellett is teljesíthető. 

Érdemes hozzátennünk, hogy a szerződéses katona nem egyenlő a hivatásossal: a hivatásos határozatlan, míg a szerződéses határozott idejű jogviszonyt jelent. Ez utóbbi persze hosszabbítható, de első alkalommal 3, pár esetben 5 évre kell szerződnöd.  

Az 5+1+2 hetes egységes alapkiképzés elvégzése után már meg is vagy, de elképzelésednek, szakmai céljaidnak megfelelően további képzésekre (pl altiszti képzés) is jelentkezhetsz. 

 

Mennyit tesz ki a katona fizetés?

A Magyar Honvédség fizetés terén fix és versenyképes jövedelmet, azon túl kiszámítható életpályát kínál. Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Honvédelmi miniszter 2023. augusztusában nyilatkozta, hogy a Hiúz (Lynx) típusú páncélozott harci járművel ellátott lövészzászlóaljában havi bruttó 737 ezer forintos fizetéssel kalkulálhatnak az új belépők. 

A katonák bérezésében utoljára tavaly januárban hajtottak végre korrekciót, a fizetésemelések második emelése 2024 januárjában várható. Az elérhető információk szerint egy kezdő közkatona

 

- jelenleg 399 180 forintos bruttó fizetést kap,

- 2024 januárjától ez bruttó 439 098 forintra nő. 

A kezdő őrmesterek bérezése

- aktuálisan 421 834 forint, 

- ami 2024 januárjától 509 287 forintra emelkedik majd.

 

A fizetéseken túl széles juttatási csomag is jár, melybe többek között lakhatási támogatás, élelmezési hozzájárulás, egészségügyi csomag tartozik, plusz a katonák országszerte igénybe vehetik a honvédségi üdülőket is.  

 

Szigorú alkalmassági feltételek

Ha nem a hadseregben, akkor el sem tudjuk képzelni, hol indokolt a jelentkezők komoly, alapos szűrése! A Magyar Honvédség állás kínálata azoknak szól, akik megfelelnek a különböző szolgálati formákba való jelentkezőkkel szemben támasztott elvárásoknak. Az önkéntes területvédelmi tartalékosoknak egy egyszerűsített alkalmassági vizsgálaton kell csak átmenniük, amely háziorvosi és pszichológiai vizsgálatból áll. Ezzel szemben a szerződéses szolgálatra jelentkezőket egy komplex egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton teszik próbára, melyre érdemes előre alaposan felkészülnöd, ha katonaként szeretnél karriert építeni.