Munkavállalóként természetes, hogy az általad elvárt bérsáv a legfontosabb érvek között szerepel. Azon felül azonban vannak egyéb, alapos megfontolásra váró tényezők, amik felett te sem léphetsz át. A legjobb munkahely létezik, a tiéd lehet, de ahhoz tisztáznod kell magadban, pontosan mit keresel. Segítünk!

Az állásválasztásnál a fizetés tagadhatatlanul az egyik sarkalatos pont. Azonban, ha kizárólag a kompenzációra összpontosítasz, figyelmen kívül hagyhatsz egyéb lényeges szempontokat, amelyek nagyban meghatározzák a pozícióval, a munkával való elégedettségedet. Betöltésre váró munkahelyek szép számmal adódnak, azonban a szerethető munkahely mindenkinek mást jelent. Rágd át magad az alábbi 10 ponton, és máris sokkal jobban körül tudod majd határolni, mi az, ami igazán neked való. Erre nagy szükséged lesz a megalapozott, helyes döntés meghozatalához. 

 

Figyelem, TOP 10-es szempontlistánk nem állít fel fontossági sorrendet – ez a feladat rád vár!

 

1.Vállalati kultúra

A vállalati kultúra magában foglalja az alkalmazottak és a menedzsment között megosztott értékeket, meggyőződéseket és magatartásformákat. A pozitív és befogadó kultúra elősegíti a csapatmunkát, elősegíti a kreativitást és ösztönzi a nyílt kommunikációt. Az összetartozás érzését keltheti, elkötelezettebbé teheti az alkalmazottakat munkájuk iránt. Ezzel szemben a túlságosan versengő, a rideg és távolságtartó, netán mérgező munkahelyi légkör a legtöbb alkalmazottat gyors váltásra ösztönzi. 

 

2. Karrierlehetőségek cégen belül

A szakmai fejlődés és előrelépés lehetőségei kritikusan fontosak, ha az adott vállalatnál hosszú távú karriert szeretnél építeni. Az a munkahely, amely befektet alkalmazottai növekedésébe, támogatja a szakmai ismeretek bővítését, a specializációt vagy a csapat-, csoport-, illetve középvezetői készségek elsajátítását, fontos lépéseket tesz a lojalitás erősítése, a bizalom megszerzése, a fluktuáció minimalizálása felé. Az új készségek elsajátításának és a nagyobb felelősségvállalásnak a lehetősége motiválja és inspirálja az alkalmazottakat.
Természetes, hogy te sem szeretnél évtizedekig junior pozícióban dolgozni. Az állásinterjú során kérdezz rá nyíltan, hogy milyen előmeneteli lehetőségek várnak rád, a vállalat milyen mentor és/vagy szakmai képzési programokat valósít meg. 

 

3. Munka és magánélet egyensúlya

Milyen munkahelyek vannak, ahol tiszteletben tartják a magánéletedet? Nos, tapasztalatunk szerint minden szektorban találhatsz ilyeneket, csak körültekintően kell keresned, és a megfelelő kérdéseket feltenned. A munka és a magánélet egészséges egyensúlya kulcsfontosságú általános jóléted megőrzéséhez, eredményes munkavégzésed fenntartásához, valamint a kiégés megelőzéséhez. A progresszíven gondolkozó vállalatok megértik annak fontosságát, hogy lehetővé tegyék az alkalmazottaknak a személyes kötelezettségvállalások kezelését, miközben kiválóan teljesítik pozíciójukkal járó feladataikat. Érdeklődj a túlórák mennyiségéről, a hétvégi munkavégzések gyakoriságáról, de kérdezz rá arra is, mennyire rugalmas a munkaidő, az irodába való bejárást elvárják-e. 

 

4. Béren kívüli juttatások

Az átfogó juttatási csomag nemcsak anyagi biztonságot nyújt, hanem hozzájárul az alkalmazottak általános jólétéhez is. Az egészségbiztosítás és a magánnyugdíjpénztár konstrukciók, a cafetéria, az üzemanyagtámogatás stb. segítenek megtervezni a jövődet, ezért kellőképpen tájékozódj, mielőtt elfogadsz egy-egy állásajánlatot.

 

5. Munkahelyi stabilitás és biztonság

A munkahely biztonsága kiszámíthatóságot, egzisztenciális nyugalmat ad az alkalmazottaknak, és csökkenti a munkahely elvesztésétől való félelemmel járó stresszt. A biztos állás tudatában te is, kollégáid is, feletteseid is többet fektetnek be munkájukba, és jó eséllyel hosszú távú karrierterveket szőhetnek anélkül, hogy félnének a hirtelen elbocsátásoktól vagy szervezetátalakítástól.

 

6. Bejárás és lokáció

A napi ingázás befolyásolja az alkalmazottak stresszszintjét és általános termelékenységét. A rövidebb bejárási idő vagy a távoli munkavégzés lehetősége értékes időt takaríthat meg számodra, így mindig nézz utána, lakóhelyedtől milyen távol esik a cég központja, oda milyenek a közlekedési lehetőségek. Ne hozz elhamarkodott döntést: napi 2-3 óra ingázásra csak akkor mondj igent, ha valóban álmaid állása került látóteredbe!

Mostanában hozzáadott bérek

7. Munkakörnyezet

A pozitív munkakörnyezet javítja a morált, elősegíti a kreativitást és javítja a csapattagok közötti együttműködést. Az alkalmazottak igényeit szem előtt tartó irodahelyiségek, kényelmes munkaállomások, és a természetes fényhez való hozzáférés növelheti a termelékenységet és a munkával való elégedettséget. Ellenben egy sötét, dohos, szűkös iroda nagyban rombolja a morált – ami teljesen érthető. Ha felajánlják a szerződéskötést, nyugodtan kérd, hogy vezessenek körbe leendő munkahelyeden.  

 

8. Munkaköri kötelezettségek és kihívások

A készségeidhez, tapasztalatodhoz és szakmai érdeklődési körödhöz igazodó munkaköri leírás céltudatosságot és motivációt kelt benned – a tapasztalt HR-es, a jó vezető ezt tudja. Ahogy azt is, a kihívást jelentő feladatok lehetőséget nyújtanak a szakmai fejlődésre és a készségfejlesztésre. Ha nem szereted a monotonitást, az állandóságot, a szűkre szabott feladatlistát, keress olyan munkaadót, aki változatos, szakmai fejlődésedet is szem előtt tartja. 

 

9. Vállalati hírnév 

A vállalat hírneve és etikai gyakorlata nemcsak a közvéleményt befolyásolja, hanem az alkalmazottak büszkeségét és elkötelezettségét is. Pozitív hírnévvel és erős etikai normákkal rendelkező vállalatnál végzett munka össze sem hasonlítható egy lejtmenetben lévő, vagy félig-meddig embertelen körülmények között dolgoztató cégnél tapasztalható viszonyokkal. 

 

10. Sokszínűség és befogadás

A sokszínű és befogadó munkahely különböző hátterű, életkorú és nézőpontokat valló alkalmazottakat hoz össze, illetve gyúr igazi, ütőképes csapattá. Mindez persze szabadabb, innovatívabb és dinamikusabb munkakörnyezetet eredményez, így ez a munkáltatónak is hasznos. A sokszínűséget értékelő vállalatok hozzájárulnak egy igazságosabb társadalom kialakításához, így leendő munkatársaid között különböző vallású, származású, egészségi állapotú személyeket találsz majd, akikkel inspiráló együtt dolgozni.