Alig tudják kivenni szabadságaikat a magyar munkavállalók. Bizonyos szabályok megengedik, hogy a szabadságot továbbvigyék a következő évre, ám ez épp a munkaerőhiány miatt ütközik nehézségekbe -írja a Népszava.

Számos ipari cégnél a munkaerőhiány miatt egyre csak görgetik előre a szabadságokat -írja a lap. Így van olyan munkavállaló is, akinél a törvény szerint járó 28 napnyi éves szabadsága ellenére 60 napnyi szabadságot tartott nyilván a munkaadó. 

A Vasas Szakszervezet alelnöke azt mondta a lapnak, hogy a múlt héten két, a munkavállalók fizetett szabadságával kapcsolatos fontos döntést is hozott az Európai Unió Bírósága (EUB).
László Zoltán emlékeztetett, hogy az egyik ítélet szerint az elhunyt munkavállaló ki nem vett szabadságának pénzbeli megváltását örökölni lehet, mivel az uniós jog szerint a dolgozó halála nem szünteti meg a fizetett szabadsághoz való alapjogot. Ez az alapjog pedig a pihenés joga mellett magában foglalja a ki nem vett éves szabadságért a munkaviszony megszűnése esetén járó pénzbeli megváltás jogát is. E pénzügyi alkotórésznek be kell kerülnie az érintett munkavállaló vagyonába, elhalálozásakor tehát az örökösöket nem lehet megfosztani a fizetett éves szabadsághoz való jog e vagyoni részétől. 

Tovább >>