Lefagysz, nem jutnak eszedbe a szavak, rosszabb esetben már otthon, indulás előtt pánikolsz. Legyen szó egy fontos munkahelyi prezentációról, állásinterjúról vagy magánéleti eseményről, a szorongás igencsak megnehezítheti az életedet. Szerencsére számos eszközzel és gyakorlattal tehetsz a kellemetlen, bénító érzés ellen. Mutatjuk az első lépéseket!

Nincs olyan ember, akin néha ne hatalmasodna el az érzés, mégsem szabad hagyni, hogy úrrá legyen rajtunk. Ha te is megoldásokat keresel szorongás ellen, olvass tovább, összegyűjtöttünk néhány kezdő tippet. Ezeket aztán munkahelyeden, magánéletedben, sőt akár olyan, mentálisan megterhelőbb időszakokban is alkalmazhatod, mint például az álláskeresés. 

 

Agyban dől el

De persze sokat kell gyakorolni, mire mindig sikerül. A kognitív viselkedésterápia segít abban, hogy a negatív gondolatokat pozitívra fordítsd át. Egyfajta tudatosságról van szó: megtanulod figyelni, monitorozni gondolataidat magadról, az átélt élményekről és a rád váró kihívásokról. Amikor negatív érzést fedezel fel, nem hagyod, hogy letaglózzon, hanem megvizsgálod, félelmed igaz, valós-e. Ha nem, ha túlzó és irracionális, akkor megnyugtatod magad, és pozitív gondolatokat mantrázol. Például „a főnököm biztos elégedetlen lesz velem” vagy „nem fogok tudni válaszolni a HR-es kérdéseire” helyett arra fókuszálsz, hogy „alaposan felkészültem, nem lesz baj, meg tudom csinálni”.

A pozitív gondolatok szorongás ellen igen hatékonyak, és a technika elsajátításához számos online kurzust találsz, de akár professzionális segítséget is igénybe vehetsz. Próbáld ki, légy ura gondolataidnak!

 

Mozdulj meg!

Idegesség ellen tökéletes a sport. A rendszeres testmozgás boldogsághormonokkal látja el szervezetedet, „kikapcsolja” az agyadat, eltereli gondolataidat. Arról már nem is beszélve, hogy állóképességed, közérzeted, egészséged mennyit profitál a heti 2-3 alkalomnyi edzésből. Amikor csak teheted, menj ki a friss levegőre, vegyél részt csapatjátékokban, kóstolj bele új sportágakba. A szorongás oldása összetett folyamat, de hatalmas lépést teszel célod felé, ha karbantartod testedet.

 

Gyógyszer helyett

Súlyos esetben orvosod felírhat különböző, vényköteles tablettákat, de ne ebből induljunk ki. Ha úgy érzed, kell egy kis segítség, próbálj ki szorongás elleni gyógynövény készítményeket! Ezek nem gyógyszerek, natúrboltokban is kaphatók, és tényleg sokszor segítenek. Ilyen például a citromfű, az orbáncfű, a hársfalevél: főzz belőlük egy jó meleg teát, fogyaszd el meeting előtt, meglátod, segít megnyugodni. Jó választás a levendula vagy az édes narancs is: pár csepp illóolaj izgulás ellen csodákat művelhet!  

 

Mi biztos nem segít

Reméljük, semmi újdonságot nem mondunk azzal, hogy a munkahelyi szorongást, vagy a magánéleti negatív gondolatokat cigarettával, alkohollal vagy bármilyen más, bódító hatású szerrel csak tompítani tudod, kezelni, feloldani nem. Közben pedig ártasz szervezetednek, romló teljesítményed és lelkiismeretfurdalásod pedig csak fokozza a szorító érzést. Az sem jó út, ha egyszerűen elnyomod magadban a szorongást, majd munkába ölöd magad. Hidd el, előbb-utóbb komoly tüneteid jelentkezhetnek, melyeket már sokkal nehezebb kezelni.

Figyelj és vigyázz magadra! Próbáld leküzdeni szorongásodat, ha pedig úgy érzed, egyedül nem megy, ne félj segítséget kérni.