Decemberben könnyű elveszni a karácsony varázslatos hangulatában, pedig az év utolsó heteiben a legtöbb munkahelyen extra odafigyelésre van szükség, hogy az újév előtt mindent le tudjunk zárni, be tudjunk fejezni. Ha te is azon kapod magad, hogy rendszeresen elkalandozik a figyelmed, olvass tovább: a munkahelyeink.hu legjobb tippjei jönnek a koncentráció megtartására!

Ajándéklisták, családi programok egyeztetése, nagytakarítás, az ünnepi menü megtervezése – a karácsony előtti hetek igen sok magánéleti feladattal járnak, és akkor még nem is beszéltünk az irodába begyűrűző csábításokról, mint az ebédszünetben rövid kiugrásra hívogató karácsonyi vásárokról, a munkaidőben való „gyors” online vásárlásokról vagy a céges dekoráció elkészítéséről. 

Szentestéhez közeledve ráadásul az irodában megjelennek a bejglik, a szaloncukrok, valaki mindig elindít egy száncsengős, fülbemászó dalt, ami ismét csak próbára teszi az embert koncentrációs képesség tekintetében. Nos, ha látod, hogy már tornyosul feletted az idén még elvégzendő munka, de te inkább forró puncsot szürcsölnél, segítünk: alkalmazd profi trükkjeinket aggódás és túlgondolás ellen. Légy fókuszált, hatékony az év legutolsó munkanapjaiban is!


1. Ütemterv készítése

Amíg nem tudod pontosan, mennyi feladatod van, stressz szinted is sokkal magasabb marad, ráadásul, ha úgy érzed, eltemet a munka, hajlamosabb vagy elkezdeni halogatni (óránkénti bejgli evés, céges karácsonyi zenelista összeállítása – ugye, ismerős?), a végén pedig kész a baj. Ezt megelőzendő, szakíts magadnak egy félórát, és tervezz! Vedd számba, hány napot dolgozol még idén, illetve ez idő alatt mi mindent kell leadnod. Állíts fel prioritási sorrendet – ebben, ha junior vagy, nyugodtan kérd felettesed segítségét –, allokálj időt minden ponthoz, a biztonság kedvéért tervezz be puffereket is. A nagy falatokat bontsd kisebb, egyszerűbb lépésekre. 

Meglátod, a koncentrációs zavar nagyságrendekkel csökkenthető, ha tisztán látod, mikor mivel kell foglalkoznod ahhoz, hogy az óévet lezárt feladatokkal búcsúztathasd.


2. A túlgondolás ellenszere

Egyszerűbb, mint gondolnád: ne láss rémeket, ne pánikolj, hanem ess neki a munkának – ha pedig elakadsz, vagy túl sok az elvégzendő feladatmennyiség, időben kérj segítséget! Annál rosszabbat nem tehetsz, mint hogy csendben aggódsz, és egyre jobban félsz. Nem akkor kell majd álláshirdetéseket bújnod új munkahely után, ha jelzed, itt vagy ott extra erőforrásra, iránymutatásra van szükséged. Akkor ütheted meg a bokádat, ha lapítasz, és az utolsó munkanapokon derül csak ki, mennyi minden nem lesz kész időre. Ne gondold túl: főnököd nem fogja leharapni a fejedet, ha jelzed, szorít az idő, vagy egy adott feladattal nem tudsz haladni. Mielőbb jelezd a helyzetet, vállald a felelősséget, tegyél megoldási javaslatokat – meglátod, kapsz segítséget! 

 

Mostanában hozzáadott bérek


3. Zavaró tényezők kizárása 

A koncentráció fejlesztése a figyelmedet elvonó faktorok kizárásával kezdődik. Erre persze bizonyos mértékig egész évben szükség van, ám a karácsonyi időszakban megnő a fontossága. Figyeld magad 1-2 napig, és írd fel egy cetlire, milyen irányba terelődik el figyelemd. Ha látod, mik a hatékony munkavégzésedre leselkedő veszélyek, könnyeben tehetsz ellenük. Újra meg újra webshopokon landolsz? Töröld a böngésződ cookie beállításait, hogy ne folyton karácsonyi ajándékok reklámjait lásd. Csak dudorászol, és elveszel a karácsonyi zenék világában? Száműzd a YouTubeot, és ha valaki az irodában hangosan hallgat zenét, tegyél fel zajtompító fülhallgatót. Ha túl sok a sürgölődés körülötted, ülj be egy tárgyalóba, ahol csend van, vagy kérj pár nap home officet, hogy eredményesen tudj haladni munkáddal.


4. A munkakörnyezet rendezése

Úgy nem tudsz hatékonyan dolgozni, ha íróasztalod, munkaállomásod leginkább egy csatatérre hasonlít. A rendetlenség közvetlenül, de tudat alatt is feszültté, szorongóvá tesz, ami ismét csak gátol a profi munkavégzésben. Nap végén rakj rendet! Nincs kezed ügyében keresni valója a tegnapi kávésbögrének, a múlthavi magazinoknak, a táskádnak. Válogasd át a felhalmozódott iratokat, tüntesd el a kütyüket, díszeket, a felesleges holmit. 

Bízz bennünk: tapasztalatból tudjuk, hogy a koncentráció növelése rendrakással kezdődik!


5. Engedd ki a fáradt gőzt

Fogadd el, hogy nem tudsz egész nap 100 százalékban a munkára figyelni. Ne is próbáld, mert csak növekvő hibahányadra, hosszú távon pedig kiégésre számíthatsz. A koncentráció növelése elképzelhetetlen rövid pihenések beiktatása nélkül. Az intenzív napkezdés után adj magadnak egy 10 perces tea- vagy kávészünetet. Legkésőbb egy órakor ebédelj, és használd ki a fél órát: töltődj egy jóízű menüvel, beszélgess kedvenc kollégáiddal sportról, hobbiról, filmekről. A nap végén irány a friss levegő! Akár egy séta, akár egy kiadós edzés a program, mindenképpen mozgasd át izmaidat, hogy másnap újult erővel ülhess a számítógép elé.