A többéves szülési szabadság végével nem könnyű az elhelyezkedés a munkaerőpiacon, de ma némileg jobb helyzetben vannak az anyukák, mint a 2010-es évek végén. A Covid hatására létrejött világban a munkába járás elvárása jelentősen lazult, többen ajánlanak részmunkaidős pozíciókat is. Következzenek a GYES utáni karrier újraindítás tudnivalói!

 

Az otthonról végezhető feladatköröket betöltők, a virtuális asszisztensek vagy a több partnernek bedolgozó egyéni vállalkozók remek példái annak, hogy egy (vagy több) gyerek után sincs törvényszerűen vége az anyuka karrierjének. A friss kutatások szerint – bár európai uniós szinten erősen lemaradók vagyunk – egyre több családban oszlanak meg egyenlőbben a gondozási és háztartási feladatok, mégis érthető, hogy a munkaerőpiacra visszatérő nők többsége nem szeretne azonnal napi 8-10 órában dolgozni. Ha te is így vagy vele, ez a cikk neked szól!

 

A bűvös részmunkaidő

Abban az esetben, ha a „régi” állásba tér vissza a munkavállaló, érdemes tisztában lennie azzal, hogy a munka törvénykönyve mellette áll. A 61.§ (3) bekezdés ugyanis feketén-fehéren rögzíti: „a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani”. Vagyis egy ideig még nem kötelező a napi nyolc órás beosztás.

 

Azoknak, akik valamiért nem tudják vagy szeretnék azon a munkahelyen folytatni, ahonnan elmentek szülni, sem kell kétségbe esniük: az online portálok – mint például a www. munkahelyeink.hu – rendszeres böngészésével találni fognak releváns kiírást. Számos ágazatban kezdenek megjelenni a napi 4 vagy 6 órás munkavégzésre meghirdetett állások.

 

Azonban nem szépítjük a helyzetet: tény, hogy Magyarországon még mindig elsődleges a teljes munkaidős foglalkoztatás, és nemzetközi viszonylatban egyelőre ritkák a kisgyerek mellett dolgozni vágyó vagy kényszerülő nők számára ideális konstrukciók. Ezzel együtt az elmozdulás kimutatható, már szabad szemmel látható, ami reményre ad okot.

 

Egy világjárvány margójára

A Covid utáni munka már soha nem lesz olyan, mint korábban: világszerte mondanak fel cégek drága irodabérleteket, és állnak át vegyes vagy teljes egészében otthonról zajló munkavégzésre. A home office intézményétől korábban mereven elzárkózó vezetők zöme rugalmasabbá vált (hiszen látta, a járvány alatt nem állt meg az élet, illetve az alkalmazottak is egyre határozottabban kérik a mindennapos bejárás megszüntetését). 

 

A pillanatok alatt digitális kapcsolattartása átálló ágazatok megismerték, elfogadták a különböző video-chat platformokat, így olyan területeken, pozíciókban és vállalatoknál lett alapértelmezett (vagy legrosszabb esetben is megtűrt) az otthoni munka, amikben korábban elképzelhetetlen lett volna.

 

Tervezni elengedhetetlen!

Tervezni – és felkészülni. A munkába való visszaállás nem „csak” logisztikai nehézségekkel jár a legtöbb esetben. A hosszabb kihagyás alatt végbement változások, a technológiai fejlődés, a munkahely esetleges szervezeti átalakulása, vagy a bevezetett új munkafolyamatok mind idegenek lesznek a visszatérő anyuka számára.

 

Ettől félni szabad, de nem kell: előrelátással, és okos tervezéssel számos akadály átugorható. A munkakezdés előtti hónapokban – napi 1-2 órában, ahogy sikerül – érdemes felfrissítened a némileg megkopott szaktudást, utánajárnod a friss trendeknek, megismerned az új kommunikációs- és munkafelületeket. Fél siker, ha az első napokban nem emészthetetlen információáradat söpör el az irodában! Ha pedig otthon a család többi tagja átvállal háztartási feladatokat, mindenki tudja, érti, és betartja az új „rendet”, azzal jelentősen csökkentheted a GYES utáni visszatéréssel járó stresszt.