A mentősök Magyarországon is komoly társadalmi elismerésnek örvendenek, ám stresszes, megterhelő és hatalmas felelősséggel járó munkájukat nem csak szerényebb fizetések ellensúlyozzák. Előnyként inkább a stabil munkahelyet, a szakmai fejlődési lehetőségeket lehet kiemelni, ami szintén fontos, ugyanakkor a bérezés kardinális kérdés. Cikkünkben áttekintjük a mentőtisztek 2024-es fizetési adatait, és megvizsgáljuk, hogy milyen tényezők befolyásolják a számokat.

Pályaválasztás vagy karrierváltás során sokan érdeklődnek a különböző egészségügyi hivatások iránt, hiszen természetes tulajdonságunk, hogy segíteni akarunk másokon. Ezt teszik – a mentőápolók és mentősofőrök mellett – a mentőtisztek is, kritikus szerepet betöltve a betegek és sérültek ellátásában. A magas társadalmi elismerés, illetve a sok nehézség mellett számos sikerélménnyel kecsegtető hivatás azonban nem biztos, hogy elég, ha az anyagiak nem felelnek meg elvárásaidnak. Érdemes ezért átfogóan tájékozódnod a lehetőségekről, mielőtt beadod jelentkezésedet.

A mentőtiszt fizetés három fő tényező mentén alakul. A mentőtisztek fizetése nagymértékben függ a képzettségüktől, szakmai tapasztalatuk is jelentős szerepet játszik, továbbá nem mindegy a munkavégzés helye sem. Hazánkban a nagyvárosokban és a fővárosban jellemzően magasabbak a fizetések, mint a kisebb településeken.

 

A mentőtisztek bére 2024-ben

A mentőtisztek fizetése változó, és számos tényezőtől függ. Az idei adatok szerint a mentőtisztek havi bruttó átlagbére 342 000 és 850 852 forint között mozog, vagyis hatalmas a szórás. Ez az összeg több részből tevődik össze: magában foglalja az alapfizetést, valamint a különböző juttatásokat és pótlékokat.

A kezdő mentőtisztek fizetése – mint számos más ágazatban – általában alacsonyabb, mint a tapasztaltabb kollégáiké. A kezdő fizetés nagymértékben függ a munkáltatótól, a munkavégzés helyétől, valamint a mentőtiszt képzettségétől és tapasztalatától. Az átlagbérek a nagyságrendileg azonos tapasztalattal bíró mentőtisztek között is jelentősen eltérhetnek. 

Érdekességként megmutatjuk azt is, egy egységen belül (azaz esetkocsi, rohamkocsi személyzetét tekintve) miként alakulnak az egészségügyi szakemberek anyagi juttatásai. A mentős fizetés ugyanis nem egységes, mivel a mentőtiszt mellett két másik pozícióban is dolgoznak szakemberek. A mentőápolók fizetése hasonlóképpen változó, az átlagos fizetési skála idén 287 000 – 638 000 forint között mozog. A mentősofőrök esetében a fizetési sáv kevésbé változékony, az átlagos fizetés 2024-ben 232 000 – 368 000 forint között alakul. Vagyis a mentőápoló fizetés és a mentősofőr fizetés jóval elmarad a szakmailag magasabban képzett mentőtiszt bérétől. 

 

Szükséges készségek

A mentőtiszti hivatás nem való mindenkinek. Az Országos Mentőszolgálat ajánlása szerint elsősorban olyan jelentkezőket várnak, akik átlagosnál erősebb késztetést éreznek embertársaik megsegítésére, és megfelelő akaraterővel, empátiával rendelkeznek a megterhelő, intenzív munkavégzéshez. Hasonlóan fontos a gyors döntés képessége, a felelősségvállalás, a gyors helyzetfelismerés, illetve a krízishelyzetben való helytállás. Mivel pedig a műszakok során előfordul, hogy a mentőtisztek tragédiákkal is szembesülnek, az erős kudarctűrő képesség szintén elvárás. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Mentőtiszt képzés

A mentőtiszt képzés Magyarországon általában felsőoktatási intézményekben, például a Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen érhető el. Ezek a kurzusok jellemzően alapképzési szintűek. A mentőtiszt képzéshez általában szükséges egy előzetes, egészségügyi területen szerzett középfokú végzettség, mint például a mentőápoló vagy mentőtechnikus OKJ képesítés. Ennek megszerzése után nyílik lehetőséged a felsőoktatási intézményekben indított mentőtiszt képzésekre jelentkezni.
A felsőoktatási intézményekben zajló képzés általában 2-3 évig tart. A szükséges szemeszterek száma a képzés típusától és előzetes végzettségedtől függ. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Mentőtiszt szakiránya például 8 féléves képzés, amely során 240 kreditet kell teljesítened.