Az elhelyezkedés soha nem egyszerű, hát még, ha komoly nyomás van rajtad, hogy mielőbb sikerrel járj. Ha nincs megtakarításod, és szorít az idő, néhány kérdéshez érdemes máshogy közelíteni. A dilemmák közé tartozik a megajánlott fizetés, a pozícióval járó feladatkör, a szimpátia, illetve karriercéljaid is. Válsághelyzeti kisokosunk segít tisztán látni.

Ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt jó munkát találj, meg kell hoznod pár nehezebb döntést. Mennyit engedsz az elvárt bérszínvonaladból? Mekkora kompromisszumra vagy kész, hajlandó vagy-e alacsonyabb pozíciót is elvállalni? Tudjuk, ez nem könnyű helyzet, de itt vagyunk, segítünk, és már most leszögezzük: a feladat nem lehetetlen! Mindig minden ágazatban vannak meghirdetett munkahelyek, neked „csak” azt az egyet-kettőt kell megtalálnod, ami a lehető leggyorsabban nyújtja azt, amivel te a legjobban meg tudsz barátkozni. 

 

A nehéz indulás nem jelent biztos bukást

Hihetetlenül megterhelő szituáció, ha nincs tartalékod, és mielőbb új munkára van szükséged. Ezt a munkaerőpiacon mindenki válságként éli meg, így ne ostorozd magad, ha meg vagy ijedve, ha hirtelen nem is tudod, hova kapj! Az új állás gyors megszerzésének súlya azonban néha elhomályosíthatja ítélőképességet, ami elhamarkodott döntésekhez vezethet. Ezért azt mondjuk, nyugodj meg, vegyél egy nagy levegőt!

Fogadd el, hogy a cél most nem az elérhető legjobb munkahely – egy rapid megoldás keresésére fókuszálj, ami legalább átmenetileg megoldja gondjaidat, miközben karriertervedet sem töri derékba. Alább felvázoljuk, hogyan hozhatsz felelősségteljes döntést állásválasztáskor szoros időbeli korlátok között, milyen szempontokat kell figyelembe venni az álláshirdetéseknél, hogyan lehet összehasonlítani az egyes ajánlatokat. Nyugalom: szerethető munkahely mindig van, nem kell feltétlenül a legrosszabbra készülnöd!

 

Felelősen de okosan

Lépj egyet hátra, és ne kapkodj. Ha egy elhamarkodott döntéssel olyan pozícióba ugrasz bele, ami nem tesz boldoggá, gyorsan elégedetlenséghez és frusztrációhoz vezethet. Ezt kerüld el minden áron, helyette gondold végig a következőket.

 

- Mindenekelőtt tisztázd a prioritásaidat. Határozd meg, mi a legfontosabb számodra egy munkában. Pénzügyi stabilitás, karrier, munka és magánélet egyensúlya, vagy valami más? Az időbeni nyomás mellett is tudd, mit keresel. 

- Mérd fel a munkaerőpiacot. A munakhelyienk.hu portálon egy kereséssel megtudod, éppen milyen munkahelyek vannak meghirdetve, milyen kiírások határideje jár le a közeljövőben. 

- Rendszerezd készségeidet és tapasztalataidat, nézd meg, azok hogyan illeszkednek az aktuális munkaerőpiaci igényekhez.

- Tűzz ki reális célokat álláskeresésedhez. Fogadd el, nem biztos, hogy azonnal megkapod álmaid állását – keress olyan pozíciókat amelyek ugródeszkát jelentenek ideális karriered felé.

 

Ha ezzel megvagy, jöhet a szoros időkeretedbe még beleférő álláshirdetések részletes átvizsgálása. Röviden keress rá a nyitott pozíciókat hirdető cégekre, kerülj képbe vállalati kultúrájukkal, hírnevükkel, értékeikkel, ugyanis a pozitív munkakörnyezet, a szimpátia válsághelyzetben is kulcsfontosságú. Ha nem érzed magadénak, amit látsz, menj tovább. Tanulmányozd a különböző munkáltatók által kínált fizetési csomagokat és juttatásokat, majd válaszd ki azokat, amelyek minimum nagyobbrészt illeszkednek pénzügyi igényeidhez.

Az esetleges ingázás miatt fontos a helyszín is, hiszen az gyakran nem kevés stresszel és extra kiadásokkal jár. Vizsgáld meg a várható munkaidőt, a pozíció betöltésével járó terhelést is.

 

Az állásajánlatok összehasonlítása

Ha több állásajánlat közül választhatsz, döntő fontosságú, hogy objektíven hasonlítsd össze őket. Ezek a technikák segítségedre lehetnek:

 

- Előnyök és hátrányok listája készítése: Készíts listát az egyes állásajánlatok előnyeiről és hátrányairól. Vesd össze az olyan tényezőket, mint a fizetés, elhelyezkedés, szakmai fejlődési lehetőségek és a munkahely stabilitása.

- Értékeld a hosszú távú potenciált: Gondold át, hogy az egyes munkák hogyan illeszkednek a hosszú távú karriercéljaidhoz, melyik jelent esetleg visszalépést, túl nagy kompromisszumot.

- Kérj tanácsot: Konzultálj olyan szakemberekkel, akiknek bízol a véleményében. Hivatásos karrier-tanácsadók, korábbi kollégák vagy megbízható barátok értékes perspektívát nyújthatnak.

 

Friss információk az interjúkról

Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Semleges tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
 

Interjúkon való részvétel

Ha nehéz helyzetben vagy, és sürgősen új munkára van szükséged, a lehető legtöbb interjún való részvétel tűnhet a leglogikusabb megközelítésnek. Hiszen a több interjú több lehetőséget jelent, igaz? Bár ez bizonyos mértékig helytálló lehet, mi azt mondjuk, elengedhetetlen a mennyiség és a minőség egyensúlya! Bármilyen, számodra nem szimpatikus állás munka interjúja csak az idődet viszi – amiből most igencsak kevés van! 

Részesítsd előnyben a minőséget. Fontold meg, hogy a vállalat, a szerepkör és a munkakörnyezet összhangban van-e karriertörekvéseiddel és személyes értékeiddel. Próbálj ebben a szorult helyzetben is hosszú távra játszani, legrosszabb esetben visszatérsz a kevésbé szimpatikus lehetőségekhez is. 

Az állásinterjú során teljesen elfogadható, hogy közöld sürgős állásszükségletedet. Azonban ügyelj arra, ezt hogyan teszed! Hangsúlyozd készségeidet és a pozíció iránti lelkesedésedet, nehogy kétségbeesettnek tűnj. Annyit azonban elárulhatsz, hogy a mielőbbi elhelyezkedés prioritás számodra.