Az informatikai cégek száma hazánkban is folyamatosan nő és fejlődik, így jól teszed, ha karrierválasztás előtt állva elgondolkodsz egy-egy IT képzésen. Bár nem érjük el a Szilikonvölgy színvonalát, a hazai remek egyetemek és innovatív cégek, illetve a nemzetközi karrier igen szép szakmai úttal kecsegtetnek. Nézzük meg közelebbről, mit kínál az IT 2023-ban!

A világ vezető technológiai hub címtől még távol vagyunk, ám tény, hogy a magyar IT szektor is egyre több lehetőséggel, izgalmas kilátással kecsegtet. Bár az otthonról végezhető munka nem kell, hogy feltétlenül kódírást jelentsen, ha nem adatrögzítésből vagy telemarketingből szeretnél megélni, valóban célszerű az informatika világa felé fordulnod. 

 

Magyarország, IT, 2023

Kétségtelen, hogy a szektor nagyágyúi továbbra is Amerikában, Nyugat-Európában és Ázsiában vannak, hazánk is egyre jobban érvényesül a különböző IT-területeken, beleértve a szoftverfejlesztést, a kiberbiztonságot és az adatelemzést. Lehet, hogy a növekedési ütem nem robbanásszerű, de egyenletes és ígéretes, így komoly potenciállal rendelkezik pályakezdőknek, de akár karrierváltóknak is. 

Magyarország az informatikai területen erős felsőoktatási kurzusokkal, jónevű egyetemekkel rendelkezik. A toplistás tanári karokban a szakmák hazai nagyágyúi mellett nemzetközileg is elismert, keresett szakértők adnak elő, akiktől a legújabb, legmodernebb szemléletet és technológiákat sajátíthatod el. Mondjunk konkrét példát? Semmi akadálya: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem informatikai kurzusait alaposan tanulmányozd át – megéri! 

 

Kiemelten megfizetett távmunka

Ha egy beszélgetésben felmerül, milyen otthon végezhető munkák vannak a magyar piacon, sokan kellemetlen, kevéssé megfizetett, alacsony presztízsű pozíciókra gondolnak. Nagyobbat nem is tévedhetnének: egy sztárfejlesztő vagy egy fantasztikus big data elemző is működhet home office felállásban. Náluk jobban keresett szakértőket pedig nehéz találni! 

Mivel folyamatos és jelentős munkaerőpiaci igény van a magasan képzett, megbízható IT-sekre, a legjobb munkavállalók még válogathatnak is. Ha nem neked való a munkavégzés otthonról, könnyedén elhelyezkedhetsz egy irodai bejárást részben vagy egészben elváró vállalatnál. Rendelkezz megfelelő képzettséggel, legyél elhivatott, alázatos, és egy kis érdekérvényesítéssel testre szabhatod munkavégzésedet. 

 

Nemzetközi karrier a nappaliból?

A globális IT-ipar más ágazatokhoz képest is kiemelkedő mértékben alkalmazza a távmunkát. Ez a trend izgalmas távlatokat nyitott a magyar informatikusok előtt, hiszen nemzetközi projekteken dolgozhatnak multinacionális vállalatoknál, ahol valóban a szakma krémje fordul meg. A fejlesztői munka otthonról szinte magától értetődik, különösen olyan multikulti cégeknél, ahol egy-egy fejlesztői csapat tagjai a világ minden tájáról érkezve más-más időzónák szerint végzik munkájukat.

Így ahelyett, hogy kizárólag Magyarország hazai IT-cégeivel számolnál, érdemes a kezdetektől figyelemmel kísérni a nagyokat, a világvezető cégeket is. A globális munkaerőpiac gyakran versenyképesebb fizetéseket és változatos projekteket kínál – persze csak azoknak, akik már fel tudnak mutatni néhány komoly szakmai sikert és eredményt. Ha sikerül megszerezned egy jó csengő nemzetközi pozíciót, igencsak karrierfordító előnyökkel számolhatsz, akár otthonról is.

 

Mostanában hozzáadott bérek

Toplistás karrierutak

Magyarország feltörekvő IT szektorában 2023-ban három karrierút különösen ígéretes. A szoftverfejlesztők kulcsszerepet játszanak a programok és alkalmazások létrehozásában, karbantartásában és fejlesztésében. Feladataik közé tartozik a kódolás, a hibakeresés, a felhasználóbarát szoftvermegoldások tervezése és szállítása – jellemzően nemzetközi csapatokban. A magyarországi szoftverfejlesztők karrierlehetőségei bővelkednek, a startupoktól a nagymúltú vállalatokig különböző iparágakban elérhető pozíciók, amelyek lehetőséget kínálnak innovatív projekteken való munkára és a folyamatosan fejlődő technológiai környezethez való hozzájárulásra.

Az adatelemzők hasonlóan nagy a kereslet, mivel a szervezetek egyre inkább támaszkodnak adatvezérelt döntési folyamatokra. betekintésre a döntéshozatal során. A big data specialist-ek feladata, hogy adatokat gyűjtsenek, elemezzenek és értelmezzenek, a menedzsmentnek ezáltal támpontokat nyújtsanak az üzleti stratégiák kialakításához, megvalósításához. A magyarországi IT szektor számos lehetőséget kínál az adatszakértők számára, különösen olyan területeken, mint a pénzügy, az egészségügy és az e-kereskedelem, ahol kritikus az adatvezérelt döntéshozatal.

A kiberfenyegetések egyre kifinomultabbá válásával a kiberbiztonsági szakértők nélkülözhetetlenek az érzékeny információk és rendszerek védelmében. Feladataik közé tartozik a biztonsági protokollok fejlesztése, a hálózati tevékenység figyelése és a biztonsági résekre való reagálás. A kiberbiztonsági szakértők iránti kereslet Magyarországon folyamatosan növekszik a különböző iparágakban, így ez egy nagyon keresett és kifizetődő karrierút az ország IT szektorában.