A világjárvány hozta munkaerőpiaci átalakulások egyik hozadéka, hogy tömegesen megnőtt a home office állások száma. Sokan mégis bizonytalanok, melyik iparágban, milyen szerepkörben találhatnak ilyen pozíciót. Cikkünkben szektoronként megnézzük a lehetőségeket – illetve a bejárást nem igénylő munkakörök betöltésének szakmai, technikai feltételeit. 

A Covid első sokkja után, ahogy minden cég kialakította saját új rendszerét, kiderült: a kényszerű távolmaradás sok esetben nem, hogy rontott, hanem javított az alkalmazottak hatékonyságán, eredményein, a vállalat teljesítményén. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbé válik tehát az otthonról végezhető munka, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a meglóduló eredményeken túl más előnyei is vannak az irodai lét meghaladásának. A napi szintű ingázáson a munkavállaló rengeteg időt és frusztrációt, a munkáltató gyakran szemmel látható kiadásokat spórolhat meg (rezsit, ingatlanbérletet, parkolóhelyeket, benzintámogatást stb.).

Ha neked is szerepel terveid között a munkavégzés otthonról, a legjobb helyen jársz! Alább összegyűjtöttük az egyes szektorok lehetőségeit, melyek ma is számos betöltetlen álláslehetőséggel csábítanak. 

 

IT

Milyen otthon végezhető munkák vannak az informatika, a mesterséges intelligencia és a big data digitális világában? Röviden azt mondhatjuk, a választék szinte végtelen, hiszen a technológiai és informatikai ipar a távmunka forradalmának élére állt. Az olyan szerepkörök, mint a szoftverfejlesztés, a webdesign, a kiberbiztonság, az adatelemzés és a projektmenedzsment, hatékonyan elvégezhetők a szakértők otthonából is. A vállalatok rendre hirdetnek meg pozíciókat – akár alkalmazottakat, akár alvállalkozókat keresnek. 

Ahhoz, hogy te is el tudj helyezkedni, az álláskiírásban felsorolt szakmai elvárásoknak való pontos megfelelésen túl stabil internetkapcsolatra, valamint egy munkavégzésre valóban alkalmas munkaállomásra van szükséged. Ha alkalmazotti státuszt nyersz el, a feladataid ellátásához szükséges, nagy teljesítményű informatikai eszközöket az első napokban megkapod – ha azonban szabadúszóként szerződsz, alapfeltétel, hogy a számítógépet vagy laptopot, valamennyi szoftvert magad szerezd be. 


Vevőszolgálatok

Az otthonról végezhető adminisztrációs munka nem újdonság, ráadásul a különböző call centerek gyakran keresnek új kollégákat, akiknek betanítását is magukra vállalják. Az otthonról végezhető telefonos munka országos szinten elérhető, ráadásul ennek a szektornak jelentős előnye, hogy akár pályakezdőként, felhasználó szintű számítástechnikai ismeretekkel, kevés szakmai tapasztalattal is viszonylag gyorsan elhelyezkedhetsz.

A digitális kommunikációs eszközöknek hála az ügyfélszolgálati képviselők anélkül szolgálhatják ki az ügyfeleket, hogy fizikailag jelen lennének a telefonközpontban vagy az irodában. A távoli ügyfélszolgálati szerepkörök magukban foglalják az ügyfélpanaszok és megkeresések kezelését, a technikai támogatást és a visszáru kezelést. Telefonos vevőszolgálaton akkor futhatsz be szép karriert, ha erős kommunikációs készségekkel rendelkezel, türelmed (szinte) végtelen, és alapvetően szeretsz emberekkel dolgozni

Ha ez utóbbiak hiányoznak eszköztáradból, még nincs minden veszve: az ügyfélszolgálati munkák back-office részlegein is érdekes lehetőségek várnak.  Az adatbáziskezelés, a beszállítókkal, partnerekkel való kapcsolattartás, a megrendeléskezelés tipikus otthonról végezhető adminisztrációs munka, ami inkább monotonitástűrést és precizitást igényel, mint szociális készségeket. 

 

Friss értékelések

 

Tartalomgyártás és e-oktatás

Tény, hogy itt két olyan iparágat veszünk egy kalap alá, ami bizonyos szempontból különbözik egymástól, azonban összeköti őket a kényelmesen elvégezhető munka otthonról. 

Az oktatási szektor a közelmúltban jelentős elmozdulást tapasztalt az online tanulás irányába, ami megnövekedett kereslethez vezetett online oktatók, korrepetitorok és kurzusfejlesztők iránt. Az angol, mint második nyelv tanításától a különféle tantárgyak speciális képzéséig a távoktatás lehetőséget kínál arra, hogy szakmai ismereteid átadásából alakíts ki magadnak stabil megélhetést

Ha például bölcsészként jól forgatod a szavakat, az írási és tartalomkészítési szektor távmunka lehetőségeinek egész tárházát kínálja. A szabadúszó írók, szerkesztők, szövegírók és tartalomgyártók távolról dolgozhatnak különböző iparágakban, beleértve a marketingügynökségeket, kiadókat, a legkülönbözőbb nagyvállalatokat és online médiaplatformokat. Legyen szó lebilincselő cikkek készítéséről, közösségi média tartalmak írásáról vagy kéziratok szerkesztéséről, az otthonról betölthető hasonló pozíciók rugalmasságot biztosítanak – úgy, hogy közben az IT súlyos eszközigényével sem terhelik a munkavállalót. Elég egy laptop és internet, máris képes vagy ellátni feladataidat!


Pénzügy és számvitel

Végül, de nem utolsó sorban, a pénzügyi és számviteli ágazat szintén felkarolta az otthonról végezhető munka koncepciót, lehetővé téve a szakemberek számára a pénzügyi feladatok távolról történő kezelését. Az olyan szerepkörök, mint a könyvelés, a pénzügyi elemzés, az adóelőkészítés és a virtuális könyvelés, kiválóan alkalmasak otthoni munkára. A mai technológia lehetővé teszi a pénzügyi rendszerekhez való biztonságos, távoli hozzáférést, valamint a kollégákkal és ügyfelekkel való együttműködést, így a munka otthonról ebben a szektorban is életképes és hatékony.