Ha már megvan a profi, fókuszált, trendkövető szakmai életrajzod, a tökéletes motivációs levélre is szükséged van ahhoz, hogy sikerrel pályázd meg álmaid pozícióját. Ne vedd félvállról ezt a feladatot se: a HR osztályok nem véletlenül kérnek a rezümé mellé egy kötetlenebb kísérőlevelet is. Cikkünkben megmutatjuk, milyen lépéseken végighaladva írhatsz olyan szöveget, amivel felhívod magadra a figyelmet!

Álláskeresésben vagy, és motivációs levelet kell benyújtanod? Akkor jó helyen jársz, ugyanis egy kulcsfontosságú dokumentumról van szó, amely nagyban befolyásolhatja jelentkezésed sorsát. Nem árt tehát, ha kicsit utánaolvasol a témának, mielőtt billentyűzetet ragadsz. Az önéletrajz párja, a motivációs levél, lehetőséget biztosít arra, hogy tömören és meggyőzően bemutasd képességeidet, tapasztalataidat, és összefoglald, mi és miért keltette fel érdeklődésedet a kiírt állással kapcsolatban. 

Ez elsőre kihívásnak tűnhet, de gondos tervezéssel és a részletekre való odafigyeléssel olyan figyelemfelkeltő anyagot írhatsz, amely megkülönböztet téged a többi jelentkezőtől. Alább felvázolunk 3+1 kulcsfontosságú lépést, amelyek segítenek tökéletes motivációs levelet írni a szóban forgó álláspályázathoz.

 

1. Tudatosítsd a motivációs levél célját

Mielőtt elkezdenéd az első mondatot leírni, elengedhetetlen, hogy tisztázd magadban a szöveg célját. A jó motivációs levél nem a szakmai életrajzot ismétli, ám irreleváns információkkal sem terheli a kiválasztási folyamatot vezető személyt. Helyette lehetőséget kínál arra, hogy bizonyítsd motiváltságodat, lelkesedésedet és alkalmasságodat a megpályázott pozícióra. Fogalmazd meg, miért érdekel a munka, mi szimpatikus az adott cégben, a feladatkör hogyan illik karrierutadba, mutass rá arra is, miért te vagy az ideális jelölt. 

Vázolj fel egy általános portrét magadról – természetesen csak abban a tekintetben, ami a munkavégzéshez kapcsolódik. Mire gondolunk? Hobbidat, kedvenc sorozatodat semmiképp ne emlegesd, azonban írd le, milyen a személyiséed, igazi csapatjátékos vagy született magányos farkas vagy, tudod-e kezelni a szoros határidőket, a stresszt. Fontos ugyanis, hogy a motivációs leveledet olvasó HR munkatárs téged, mint embert is megismerhessen, felmérhesse, megfelel-e neked a céges kultúra, mennyire illeszkednél a csapatba. 

 

Friss információk az interjúkról

 

2. Nézz utána a cégnek

A kutatás kulcsfontosságú lépés az álláspályázathoz benyújtott motivációs levél megírásában. Szánj időt a kiíró vállalkozás vagy intézmény megismerésére. Nézz utána értékeinek, céljainak, a munkatársakkal szemben támasztott elvárásainak. Ez az információ segít a motivációs levelének testreszabásában, segít abban, hogy mondanivalód igazodjon a vállalat igényeihez, stílusához. Mérlegeld azt is, hogy amit kiderítettél, illetve a pályázatban szereplő munkaköri elvárások neked megfelelnek-e.

 

3. Legyél tömör és meggyőző

A motivációs levél akkor hatásos, ha következetes, jól szerkesztett és könnyen olvasható. Kerüld a barokk körmondatokat, a zsargon vagy szakkifejezések használatát. Használj egyszerű, de formális nyelvezetet, alkalmazz konkrét példákat motivációd, tapasztalataid alátámasztásához. Emeld ki, mi az, ami megkülönböztet a többi jelölttől, de maradj hiteles és őszinte.

 

+1. Szabd személye a motivációs levelet 

Ha szeretnéd elcsípni álmaid munkahelyét, mindenképpen egyedi, testre szabott kísérőlevelet küldj szakmai életrajzod mellé. Ne egy általános szöveget írj, amit minden pályázathoz elküldesz – helyette forgasd úgy mondanivalódat, hogy az a lehető legjobban passzoljon az adott céghez és munkakörhöz. Ha a cégnek való utánanézés során talált információkat felhasználod leveledben, azzal megmutatod a potenciális munkáltatónak, időt szántál arra, hogy feltérképezd a céget, a csapatot, a munkakörrel járó felelősségeket – ezzel pedig azt, hogy valóban érdeklődsz a lehetőség iránt. 

A levelet, ha tudod, egy adott személyhez címezd, kerüld a „Tisztelt Cím!” megszólítást. A motivációs levél személyre szabása hatásosabbá teszi azt, és megmutatja, hogy őszinte érdeklődést mutatsz a munka iránt.

Összefoglalva, egy tökéletes motivációs levél írása álláspályázatokhoz gondos tervezést, kutatást és a részletekre való odafigyelést igényel. Szívleld meg 3+1 lépésünket, az ezekben foglaltak segíthetnek egy lenyűgöző motivációs levél elkészítésében. Apropó: kiküldés előtt ne felejtsd el átolvasni, átolvastatni a levelet, nehogy nyelvtani és helyesírási hibák maradjanak benne!